Genealogie van de familie Ten Cate uit Neede - Eibergen
Abraham ten Cate
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Abraham ten Cate,
ged. NG te Eibergen [ge] op 17 feb 1643.

Opmerkingen Abraham ten Cate.
Lidmatenboek NG Neede: op Michiel 1668, Abraham ten Cate, Jonghman met att. van Eijbergen.


N.N. ten Cate
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

N.N. ten Cate,
geb. circa 1560.

tr.
met

N.N. ,
geb. in 1565.

Uit dit huwelijk 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Christoffel*1590  †1647  57
Jan*1595     
Godschalk*1597  †1657  60


Wolter ten Cate
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Wolter ten Cate,
geb. vermoedelijk te Vreden [nw, Duitsland] circa 1590,
burgemeester van Eibergen (1646-1648) diaken (1642),
ovl. voor 1660.

Opmerkingen Wolter ten Cate.
Rechterlijk Archief van de Stad en Heerlijkheid Borculo - Toegangsnummer 3018 - Vrijwillige rechtspraak – Protokol van opdragten en bezwaren 1627-1630.
Inventarisnummer 395 fol. 151v dd. 6-4-1630.
Moselage richter, Bispinck schepen, Bernt ten Noever, schepen, Eibergen schepen.
Geert Slatboom e.v. Enneken NN.
Johan Slatboom e.v. Trine NN; broer van Geert Slatboom.
huijs Kormelinck Eibergen.
Slatboom haeffken Eibergen toponiem.
Nielandt, het Eibergen toponiem.
erve Ketterinck.
Gijssbert van Brunckhorst, overleden eigenaar.
Aeltien e.v. Wolter ten Cate.
Heino Oddinck e.v. Trine NN.
stucksken gaerdenlandt Eibergen.
Kortskamp, Eibergen toponiem.
Geert Gerritsen Borculo volmr. van Lugtert Jansen.
Lutgert Jansen Zwolle (stad) w.v. Johan Hanneman.
***.
Idem: 155v dd. 6-4-1631.
Moselage richter, Johan Bispinck schepen, Bitter ten Nienhuis, gerichtsman binnen Eibergen.
Trine e.v. [onleesbaar].
stuk gaardenland Eibergen.
Wolter ten Cate, e.v. Aeltien NN.
***.
ORA Borculo invnr. 164, dd. 05-02-1634:.
Knol contra Raesfelt.
Keije richter, Garverdinck schepen, Herman van Wullen, schepen, Willem Knol eiser; verklaart van gedaagde landerijen te hebben gekocht als gespecificeerd in de koopnotule, doch gedaagde heeft deze landerijen ook ten onrechte verkocht aan Jan Coster en Bitter ten Nienhuis jr. Rudolph.
Raesfelt gedaagde Jan Coster gepretendeerd koper van landerijen van gedaagde Bitter ten Nienhuis, gepretendeerd koper van landerijen van gedaagde Berent Vesterinck eigenaar van een gaarden Wemer maete. Wolter ten Cate, gepretendeerd koper van een half kempken van Jan Coster en Bitter ten Nienhuis wordt door eiser ontslagen van deze koop.
***.
25-10-1634: Jan Coster en Jenneken, eheluden verkopen aan Wolter ten Kotte en Aelten, eheluden een koeweide in de den Mollenmarsch te Eibergen [ORA Borculo 396, fol. 143v, Protokol van opdragten en bezwaren 1631-1635].
***.
Bron: kwartierstaat Wissink-Haller, door.
Klaasjan Visscher, versie 10 - januari 2015:.
2-12-1642: Wolter ten Cate en Griete Warnsinck hebben bekend om een som geld verkocht te hebben aan hun swager, swagersche en suster Aelbert Raben en Geertien Warnsinck, eheluiden, het gerechte derde deel van een huis en hof binnen Eibergen alsmede een derde deel in een gaarden in den Claewersshof, in het Kelckers kempken en in het Wevers kempken [ORA Borculo 398, fol.21;.
Protokol van opdragten en bezwaren ten landgerichte].
1647: Willem Masier uit Diepenheim dient een klacht in in verband met zijn volgens hem ongerechtvaardigde opsluiting in de Krabbentoren in Borculo, op last van Wolter ten Cate, burgemeester van Eibergen, en diens neef Jan ten Cate, der rechten doctor [Archief Graven van Limburg Stirum, inv.nr. 168; Familieblad Ten Cate - ten Kate nr.14, 1978].
20-10-1647 e.v.: Stephanus Meller, schoolmeister tot Nede, omtrent 31 jr, Herman van der Wijck, voogd tot Neede, ruim 59 jr, Catharina van Bevervoerde, weduwe van Derick te Nijenhuis, 54 jr, Coert Rauwelinck, omtrent 55 jr, en Derrick Driesen ruiter onder ritmeester Simon Harsholt leggen verklaringen af ten verzoeke van Wolter ten Cate en dr. ten Cate. Willem Masier had na de dode van Goddert Pellenborch diens erfenis aan Wolter ten Cate verkocht. Masier had ook getuige Coert Rauwelinck, enige ruiteren bij zich hebbend (Willem Masier was ook nog een ruiter), overvallen en hem 30 rijksdaalders afgeperst; Wolter ten Cate had het rantzoen van penninghen moeten betalen. Willem Masier was volgens Rauwelinck niet door Wolter ten Cate opgelicht.
Verder had Willem Masier ten huize van zal. Derck ten Nijenhuis gezegd dat indien Wolter ten Cate het huis van zal. Pellenborch zou begaan, hij het zou aansteken en hem zou verbranden of doodschieten. De vrouw van Willem Masier had Doctor ten Cate opgewacht en toen die te paard zittende haar huis passeerde, een steen gesmeten en met een greep drek geworpen. Willem Masier had ook gedreigd dr. ten Cate dood te schieten [ORA Borculo 20; Informatiën en kondschappen].
16-12-1648: Wolter ten Cate en Grietken Warnsinck hebben ontvangen van Henrich ter Horst.
burger tot Deventer een som van 200 daler, waarvoor zij hun huis en hof te Eibergen tot onderpand.
stellen [ORA Borculo 399, fol.215v].
18-6-1649: Gerrit Smitt en Aeltien, eheluiden, maken een testament. Gerrit Smitt laat bij dode van zijn vrouw Aeltien na aan Jan, Lambert, Gerrit, Janneken, Stijntin, Gertien en Geessken te Cate, zijnde kinderen van Wolter ten Cate bij sal. Aeltien Nijhof, en aan Jenneken Nijhof, dochter van Herman Nijhof, 300 daler, zijnde gevestigd in een stuk land, welk stuk voorzegde Aeltien deze kinderen uit haar goederen legateert en vooraf geeft [ORA Borculo 450].
1651: Wolter ten Cate in Eibergen: huis en hof, 1½ schepel, met een pachtwaarde van 13-10-0 gld (belast voor 12-3-0 gld). Hij heeft ook een hofken van een ½ spint (belast voor 1 gld), 2 molder tiendvrij (belast voor 15-19-11 gld) en 2 schepel tiendvrij Geestlick land, voor 3 gld [Verpondingscohier Kreynk 1651].
***.
Adriaen van Laer tegen curateuren van den desolaten boedel van Wolter ten Cate, (1659).
Datering:(1659).
Eiser: Adriaen van Laer.
Gedaagde: curateuren van den desolaten boedel van Wolter ten Cate.
PD nummer: 243-9.
Toegangsnummer: 3018 Rechterlijk Archief van de Stad en Heerlijkheid Borculo, 1483-1811.
Inventarisnummer: 243.
Met zekerheid kan worden aangenomen dat Wolter ten Cate vóór 1659 is overleden: uit het Landgericht Borculo, civiele procesdossiers 1618-1810, inv. nr. 243-9, blijkt in 1659 een zaak aanhangig tussen "Adriaen van Laer contra de curatoren van den desolaten boedel van Wolter ten Cate". Ook uit de trouwakte van zijn dochter Geertjen met Arend Simmelinck d.d. 23 april 1660 blijkt dat Wolter ten Cate dan reeds is overleden. Voorts wordt hij genoemd in de doopakten van verscheidene van zijn kinderen, geboren te Eibergen in de periode 1624-1645.
Een aantal van deze kinderen wordt genoemd in een tweetal notariële akten d.d. 7 juli 1666. In akte 3512, fo. 237/237v Not. Arch. Amsterdam voor notaris S. van der Sluis bedanken de erfgenamen van Aaltje ten Cate, die een dochter en enige erfgenaam was van Jan ten Cate Woltersz, haar voogd Gerrit Willemsz. Beukelaer voor het bewijs van haar nalatenschap. Volgens het register van voogden, Weeskamer 939 (1661 - omstr. 1700) is op 4 sept. 1664 Gerrit Willemsz. Beukelaer aangesteld tot voogd over het kind van Jan ten Cate. Als erfgenamen van Aaltje ten Cate werden genoemd: Jasper Jaspers, woonachtig te Eibergen, soldaat, gehuwd met Geesje ten Cate, Gerrit Jansz. Stokkentreef, meester smid, gehuwd met Jannetje ten Cate, Geertje ten Cate, weduwe van Arend Simmelinck, en Stijntje ten Cate, ongehuwd, alsmede de minderjarige kinderen van Wolter ten Cate, te weten: Willem, smid, Hendrik en Aaltje ten Cate. In akte 3512, fo. 239/239v Not. Arch. Amsterdam voor notaris S. van der Sluis werd de nalatenschap afgewikkeld (zie de hiernavolgende tekst van deze akte). Uit beide akten blijkt, dat verscheidene van de kinderen van Wolter ten Cate reeds eerder vanuit Eibergen naar Amsterdam waren getrokken. Uit genoemde akten blijkt voorts dat Wolter ten Cate twee keer gehuwd is geweest. Buiten de hier genoemde kinderen, waarvan de laatsten, Willem, Hendrik en Aaltje, uit het tweede huwelijk van Wolter ten Cate zijn voortgekomen, blijken er krachtens de doopakten nog twee, hiervoor nog niet genoemde en kennelijk vóór 1666 overleden kinderen te zijn geweest, te weten Gerrit en Jenneken.
In het testament van Gerrit Jansz. Stokkentreef en Jannetje ten Cate d.d. 14 nov. 1680 voor notaris W. Silvius (not. akte 4877, fo. 644, Not. Arch. Amsterdam) geopend na het overlijden van Gerrit Jansz. Stokkentreef eerder die maand, is bepaald dat de helft van de nalatenschap gaat naar diens vrouw Jannetje ten Cate, en de andere helft verder wordt verdeeld tussen de zusters van Jannetje, te weten Stijntje, Geertje en Geesje, elk voor 1/4, en de halve broer en zuster van Jannetje, te weten Hendrik en Aaltje, elk voor 1/8. De halve broer Willem van Jannetje was inmiddels overleden. Jannetje zelf is kort na haar man overleden.
De tekst van de hiervoor genoemde akte 3512, fo. 239/239v luidt als volgt:.
Op huyden den 7 July compareerden voor mij Salomon van de Sluis, openbaar Nots: en present d'naerbek: getuygen Gerrit Jans Stockkentreef Mr. Smit, getrout met Jannetje ten Cate, ter eenre Jasper Jaspers, wonende te Eybergen, soldaet, getrout met Geesje ten Cate, Geertje ten Cate, weduwe van Arent Simlingh ende Stijntje ten Cate, bejaarde ongehuwde dogter, allen erffgenamen van zalr. Aeltje ten Cate, dochter ende erffgename van Jan ten Cate zalr, der comparanten broeder en schoonbroeder, ter andere zijde, Ende verclaerden sij comparanten ende noch de dry laetste comparanten so en doende voor haar en mede gesamentlijk de rato caverende ende vaststaende voor Willem, Hendrick en Aeltje ten Cate hare onmondige broeders en suster metten anderen gecontracteert en overeengecomen te sijn de erffportien die sij comparanten hebben te pretenderen gehad op de naerlatenschap van de geseyde Aeltje ten Cate, op naervolgende conditien namentlijk dat hij eerste comparant Gerrit Jansz. aen een yder van de dry laetste onmondige comparanten sal voldoen en vooral de somme van dry en tachtig gulden seven stuyvers, maekende te samen voor haar ende de dry onmondige staeken wesende te samen ses staeken de somme van vijff hondert guldens welcke dry en tachtig guldens seven stuyvers hij eerste compt aenyder van de voorsz. Jaspar Jaspars en Geertje ten Cate dewijl die susters  te desen niet woonachtig sijn aenneemt terstont beneffens 't passeren deses te betaelen die ook daervan bekenden voldaen en betaelt te sijn en aengaende de vier andere staeken yder de voorsz. Somme van f 83 - 7 st belooft hij comparant op primo May Ao 1667 eerstcomende precis te voldoen sonder langer uytstel met welcke somme sij comparanten respectiven bekennen volcomen over en ter saeke van de voorsz. Erffportien voldaen en betaelt te wesen sonder directelijk off indirectelijk maar beloven hem Gerrit Jansz. alles gerustelijk te sullen laeten besitten en gebruyken als sijn eygen goederen sonder tegenspreken van ymand . doende sij comparanten van de geseyde Gerrit jansz. affstand met desen alles onvermindert de testamentaire dispositie van Jan ten Kate over dry persenten van de huur van 't huys staende bij de Lytsepoort alles onder verband van hare goederen geen exempt d'selve verwerpende alle rechten aldus gepasseert ter presentie van Hr. Hendrik Phoonse en Andries Beukelaer als getuygen.
Dit getuyge ik Gerrit Jaensen Stockendreef.
Jasper Jaspers.
Geertje ten Cate.
Stijntje ten Cate.
S. v. Sluis.
Nots Publ 1666.
Hendrik Phoonse.
Andries Beuckelaer
.

tr. (1) circa 1624
met

Aaltjen Nijhof,
geb. circa 1595,
ovl. tussen 1638 en 1640.
Opmerkingen Wolter ten Cate en Aaltjen Nijhof
18-6-1649: Gerrit Smitt en Aeltien, eheluiden, maken een testament. Gerrit Smitt laat bij dode van zijn vrouw Aeltien na aan Jan, Lambert, Gerrit, Janneken, Stijntin, Gertien en Geessken te Cate,
zijnde kinderen van Wolter ten Cate bij sal. Aeltien Nijhof, en aan Jenneken Nijhof, dochter van Herman Nijhof, 300 daler, zijnde gevestigd in een stuk land, welk stuk voorzegde Aeltien deze kinderen uit haar goederen legateert en vooraf geeft [ORA Borculo 450]
.

Uit dit huwelijk 7 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1624  1664  40
Lambert*1626     
Gerrit~1629     
Janneken~1631  1680  49
Stijntjen*1633     
Geertjen*1636     
Geesken*1638     

tr. (2) circa 1640
met

Griete Warnsinck,
geb. circa 1600.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik~1641  †1708  66
Aaltjen~1643     
Willem~1645  1666  21


Aaltjen Nijhof
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Aaltjen Nijhof,
geb. circa 1595,
ovl. tussen 1638 en 1640.

tr. circa 1624
met

Wolter ten Cate, zn. van N.N. ten Cate,
geb. vermoedelijk te Vreden [nw, Duitsland] circa 1590,
burgemeester van Eibergen (1646-1648) diaken (1642),
ovl. voor 1660,
tr. (2)
met Griete Warnsinck. Uit dit huwelijk 3 kinderen.

Opmerkingen Wolter ten Cate.
Rechterlijk Archief van de Stad en Heerlijkheid Borculo - Toegangsnummer 3018 - Vrijwillige rechtspraak – Protokol van opdragten en bezwaren 1627-1630.
Inventarisnummer 395 fol. 151v dd. 6-4-1630.
Moselage richter, Bispinck schepen, Bernt ten Noever, schepen, Eibergen schepen.
Geert Slatboom e.v. Enneken NN.
Johan Slatboom e.v. Trine NN; broer van Geert Slatboom.
huijs Kormelinck Eibergen.
Slatboom haeffken Eibergen toponiem.
Nielandt, het Eibergen toponiem.
erve Ketterinck.
Gijssbert van Brunckhorst, overleden eigenaar.
Aeltien e.v. Wolter ten Cate.
Heino Oddinck e.v. Trine NN.
stucksken gaerdenlandt Eibergen.
Kortskamp, Eibergen toponiem.
Geert Gerritsen Borculo volmr. van Lugtert Jansen.
Lutgert Jansen Zwolle (stad) w.v. Johan Hanneman.
***.
Idem: 155v dd. 6-4-1631.
Moselage richter, Johan Bispinck schepen, Bitter ten Nienhuis, gerichtsman binnen Eibergen.
Trine e.v. [onleesbaar].
stuk gaardenland Eibergen.
Wolter ten Cate, e.v. Aeltien NN.
***.
ORA Borculo invnr. 164, dd. 05-02-1634:.
Knol contra Raesfelt.
Keije richter, Garverdinck schepen, Herman van Wullen, schepen, Willem Knol eiser; verklaart van gedaagde landerijen te hebben gekocht als gespecificeerd in de koopnotule, doch gedaagde heeft deze landerijen ook ten onrechte verkocht aan Jan Coster en Bitter ten Nienhuis jr. Rudolph.
Raesfelt gedaagde Jan Coster gepretendeerd koper van landerijen van gedaagde Bitter ten Nienhuis, gepretendeerd koper van landerijen van gedaagde Berent Vesterinck eigenaar van een gaarden Wemer maete. Wolter ten Cate, gepretendeerd koper van een half kempken van Jan Coster en Bitter ten Nienhuis wordt door eiser ontslagen van deze koop.
***.
25-10-1634: Jan Coster en Jenneken, eheluden verkopen aan Wolter ten Kotte en Aelten, eheluden een koeweide in de den Mollenmarsch te Eibergen [ORA Borculo 396, fol. 143v, Protokol van opdragten en bezwaren 1631-1635].
***.
Bron: kwartierstaat Wissink-Haller, door.
Klaasjan Visscher, versie 10 - januari 2015:.
2-12-1642: Wolter ten Cate en Griete Warnsinck hebben bekend om een som geld verkocht te hebben aan hun swager, swagersche en suster Aelbert Raben en Geertien Warnsinck, eheluiden, het gerechte derde deel van een huis en hof binnen Eibergen alsmede een derde deel in een gaarden in den Claewersshof, in het Kelckers kempken en in het Wevers kempken [ORA Borculo 398, fol.21;.
Protokol van opdragten en bezwaren ten landgerichte].
1647: Willem Masier uit Diepenheim dient een klacht in in verband met zijn volgens hem ongerechtvaardigde opsluiting in de Krabbentoren in Borculo, op last van Wolter ten Cate, burgemeester van Eibergen, en diens neef Jan ten Cate, der rechten doctor [Archief Graven van Limburg Stirum, inv.nr. 168; Familieblad Ten Cate - ten Kate nr.14, 1978].
20-10-1647 e.v.: Stephanus Meller, schoolmeister tot Nede, omtrent 31 jr, Herman van der Wijck, voogd tot Neede, ruim 59 jr, Catharina van Bevervoerde, weduwe van Derick te Nijenhuis, 54 jr, Coert Rauwelinck, omtrent 55 jr, en Derrick Driesen ruiter onder ritmeester Simon Harsholt leggen verklaringen af ten verzoeke van Wolter ten Cate en dr. ten Cate. Willem Masier had na de dode van Goddert Pellenborch diens erfenis aan Wolter ten Cate verkocht. Masier had ook getuige Coert Rauwelinck, enige ruiteren bij zich hebbend (Willem Masier was ook nog een ruiter), overvallen en hem 30 rijksdaalders afgeperst; Wolter ten Cate had het rantzoen van penninghen moeten betalen. Willem Masier was volgens Rauwelinck niet door Wolter ten Cate opgelicht.
Verder had Willem Masier ten huize van zal. Derck ten Nijenhuis gezegd dat indien Wolter ten Cate het huis van zal. Pellenborch zou begaan, hij het zou aansteken en hem zou verbranden of doodschieten. De vrouw van Willem Masier had Doctor ten Cate opgewacht en toen die te paard zittende haar huis passeerde, een steen gesmeten en met een greep drek geworpen. Willem Masier had ook gedreigd dr. ten Cate dood te schieten [ORA Borculo 20; Informatiën en kondschappen].
16-12-1648: Wolter ten Cate en Grietken Warnsinck hebben ontvangen van Henrich ter Horst.
burger tot Deventer een som van 200 daler, waarvoor zij hun huis en hof te Eibergen tot onderpand.
stellen [ORA Borculo 399, fol.215v].
18-6-1649: Gerrit Smitt en Aeltien, eheluiden, maken een testament. Gerrit Smitt laat bij dode van zijn vrouw Aeltien na aan Jan, Lambert, Gerrit, Janneken, Stijntin, Gertien en Geessken te Cate, zijnde kinderen van Wolter ten Cate bij sal. Aeltien Nijhof, en aan Jenneken Nijhof, dochter van Herman Nijhof, 300 daler, zijnde gevestigd in een stuk land, welk stuk voorzegde Aeltien deze kinderen uit haar goederen legateert en vooraf geeft [ORA Borculo 450].
1651: Wolter ten Cate in Eibergen: huis en hof, 1½ schepel, met een pachtwaarde van 13-10-0 gld (belast voor 12-3-0 gld). Hij heeft ook een hofken van een ½ spint (belast voor 1 gld), 2 molder tiendvrij (belast voor 15-19-11 gld) en 2 schepel tiendvrij Geestlick land, voor 3 gld [Verpondingscohier Kreynk 1651].
***.
Adriaen van Laer tegen curateuren van den desolaten boedel van Wolter ten Cate, (1659).
Datering:(1659).
Eiser: Adriaen van Laer.
Gedaagde: curateuren van den desolaten boedel van Wolter ten Cate.
PD nummer: 243-9.
Toegangsnummer: 3018 Rechterlijk Archief van de Stad en Heerlijkheid Borculo, 1483-1811.
Inventarisnummer: 243.
Met zekerheid kan worden aangenomen dat Wolter ten Cate vóór 1659 is overleden: uit het Landgericht Borculo, civiele procesdossiers 1618-1810, inv. nr. 243-9, blijkt in 1659 een zaak aanhangig tussen "Adriaen van Laer contra de curatoren van den desolaten boedel van Wolter ten Cate". Ook uit de trouwakte van zijn dochter Geertjen met Arend Simmelinck d.d. 23 april 1660 blijkt dat Wolter ten Cate dan reeds is overleden. Voorts wordt hij genoemd in de doopakten van verscheidene van zijn kinderen, geboren te Eibergen in de periode 1624-1645.
Een aantal van deze kinderen wordt genoemd in een tweetal notariële akten d.d. 7 juli 1666. In akte 3512, fo. 237/237v Not. Arch. Amsterdam voor notaris S. van der Sluis bedanken de erfgenamen van Aaltje ten Cate, die een dochter en enige erfgenaam was van Jan ten Cate Woltersz, haar voogd Gerrit Willemsz. Beukelaer voor het bewijs van haar nalatenschap. Volgens het register van voogden, Weeskamer 939 (1661 - omstr. 1700) is op 4 sept. 1664 Gerrit Willemsz. Beukelaer aangesteld tot voogd over het kind van Jan ten Cate. Als erfgenamen van Aaltje ten Cate werden genoemd: Jasper Jaspers, woonachtig te Eibergen, soldaat, gehuwd met Geesje ten Cate, Gerrit Jansz. Stokkentreef, meester smid, gehuwd met Jannetje ten Cate, Geertje ten Cate, weduwe van Arend Simmelinck, en Stijntje ten Cate, ongehuwd, alsmede de minderjarige kinderen van Wolter ten Cate, te weten: Willem, smid, Hendrik en Aaltje ten Cate. In akte 3512, fo. 239/239v Not. Arch. Amsterdam voor notaris S. van der Sluis werd de nalatenschap afgewikkeld (zie de hiernavolgende tekst van deze akte). Uit beide akten blijkt, dat verscheidene van de kinderen van Wolter ten Cate reeds eerder vanuit Eibergen naar Amsterdam waren getrokken. Uit genoemde akten blijkt voorts dat Wolter ten Cate twee keer gehuwd is geweest. Buiten de hier genoemde kinderen, waarvan de laatsten, Willem, Hendrik en Aaltje, uit het tweede huwelijk van Wolter ten Cate zijn voortgekomen, blijken er krachtens de doopakten nog twee, hiervoor nog niet genoemde en kennelijk vóór 1666 overleden kinderen te zijn geweest, te weten Gerrit en Jenneken.
In het testament van Gerrit Jansz. Stokkentreef en Jannetje ten Cate d.d. 14 nov. 1680 voor notaris W. Silvius (not. akte 4877, fo. 644, Not. Arch. Amsterdam) geopend na het overlijden van Gerrit Jansz. Stokkentreef eerder die maand, is bepaald dat de helft van de nalatenschap gaat naar diens vrouw Jannetje ten Cate, en de andere helft verder wordt verdeeld tussen de zusters van Jannetje, te weten Stijntje, Geertje en Geesje, elk voor 1/4, en de halve broer en zuster van Jannetje, te weten Hendrik en Aaltje, elk voor 1/8. De halve broer Willem van Jannetje was inmiddels overleden. Jannetje zelf is kort na haar man overleden.
De tekst van de hiervoor genoemde akte 3512, fo. 239/239v luidt als volgt:.
Op huyden den 7 July compareerden voor mij Salomon van de Sluis, openbaar Nots: en present d'naerbek: getuygen Gerrit Jans Stockkentreef Mr. Smit, getrout met Jannetje ten Cate, ter eenre Jasper Jaspers, wonende te Eybergen, soldaet, getrout met Geesje ten Cate, Geertje ten Cate, weduwe van Arent Simlingh ende Stijntje ten Cate, bejaarde ongehuwde dogter, allen erffgenamen van zalr. Aeltje ten Cate, dochter ende erffgename van Jan ten Cate zalr, der comparanten broeder en schoonbroeder, ter andere zijde, Ende verclaerden sij comparanten ende noch de dry laetste comparanten so en doende voor haar en mede gesamentlijk de rato caverende ende vaststaende voor Willem, Hendrick en Aeltje ten Cate hare onmondige broeders en suster metten anderen gecontracteert en overeengecomen te sijn de erffportien die sij comparanten hebben te pretenderen gehad op de naerlatenschap van de geseyde Aeltje ten Cate, op naervolgende conditien namentlijk dat hij eerste comparant Gerrit Jansz. aen een yder van de dry laetste onmondige comparanten sal voldoen en vooral de somme van dry en tachtig gulden seven stuyvers, maekende te samen voor haar ende de dry onmondige staeken wesende te samen ses staeken de somme van vijff hondert guldens welcke dry en tachtig guldens seven stuyvers hij eerste compt aenyder van de voorsz. Jaspar Jaspars en Geertje ten Cate dewijl die susters  te desen niet woonachtig sijn aenneemt terstont beneffens 't passeren deses te betaelen die ook daervan bekenden voldaen en betaelt te sijn en aengaende de vier andere staeken yder de voorsz. Somme van f 83 - 7 st belooft hij comparant op primo May Ao 1667 eerstcomende precis te voldoen sonder langer uytstel met welcke somme sij comparanten respectiven bekennen volcomen over en ter saeke van de voorsz. Erffportien voldaen en betaelt te wesen sonder directelijk off indirectelijk maar beloven hem Gerrit Jansz. alles gerustelijk te sullen laeten besitten en gebruyken als sijn eygen goederen sonder tegenspreken van ymand .. doende sij comparanten van de geseyde Gerrit jansz. affstand met desen alles onvermindert de testamentaire dispositie van Jan ten Kate over dry persenten van de huur van 't huys staende bij de Lytsepoort alles onder verband van hare goederen geen exempt d'selve verwerpende alle rechten aldus gepasseert ter presentie van Hr. Hendrik Phoonse en Andries Beukelaer als getuygen.
Dit getuyge ik Gerrit Jaensen Stockendreef.
Jasper Jaspers.
Geertje ten Cate.
Stijntje ten Cate.
S. v. Sluis.
Nots Publ 1666.
Hendrik Phoonse.
Andries Beuckelaer
.
Opmerkingen Wolter ten Cate en Aaltjen Nijhof
18-6-1649: Gerrit Smitt en Aeltien, eheluiden, maken een testament. Gerrit Smitt laat bij dode van zijn vrouw Aeltien na aan Jan, Lambert, Gerrit, Janneken, Stijntin, Gertien en Geessken te Cate,
zijnde kinderen van Wolter ten Cate bij sal. Aeltien Nijhof, en aan Jenneken Nijhof, dochter van Herman Nijhof, 300 daler, zijnde gevestigd in een stuk land, welk stuk voorzegde Aeltien deze kinderen uit haar goederen legateert en vooraf geeft [ORA Borculo 450]
.

Uit dit huwelijk 7 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1624 Vreden [nw, Duitsland] 1664  40
Lambert*1626 Vreden [nw, Duitsland]    
Gerrit~1629 Vreden [nw, Duitsland]    
Janneken~1631 Vreden [nw, Duitsland] 1680  49
Stijntjen*1633 Vreden [nw, Duitsland]    
Geertjen*1636 Vreden [nw, Duitsland]    
Geesken*1638 Vreden [nw, Duitsland]    


Griete Warnsinck
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Griete Warnsinck,
geb. circa 1600.

tr. circa 1640
met

Wolter ten Cate, zn. van N.N. ten Cate,
geb. vermoedelijk te Vreden [nw, Duitsland] circa 1590,
burgemeester van Eibergen (1646-1648) diaken (1642),
ovl. voor 1660,
tr. (1)
met Aaltjen Nijhof. Uit dit huwelijk 7 kinderen.

Opmerkingen Wolter ten Cate.
Rechterlijk Archief van de Stad en Heerlijkheid Borculo - Toegangsnummer 3018 - Vrijwillige rechtspraak – Protokol van opdragten en bezwaren 1627-1630.
Inventarisnummer 395 fol. 151v dd. 6-4-1630.
Moselage richter, Bispinck schepen, Bernt ten Noever, schepen, Eibergen schepen.
Geert Slatboom e.v. Enneken NN.
Johan Slatboom e.v. Trine NN; broer van Geert Slatboom.
huijs Kormelinck Eibergen.
Slatboom haeffken Eibergen toponiem.
Nielandt, het Eibergen toponiem.
erve Ketterinck.
Gijssbert van Brunckhorst, overleden eigenaar.
Aeltien e.v. Wolter ten Cate.
Heino Oddinck e.v. Trine NN.
stucksken gaerdenlandt Eibergen.
Kortskamp, Eibergen toponiem.
Geert Gerritsen Borculo volmr. van Lugtert Jansen.
Lutgert Jansen Zwolle (stad) w.v. Johan Hanneman.
***.
Idem: 155v dd. 6-4-1631.
Moselage richter, Johan Bispinck schepen, Bitter ten Nienhuis, gerichtsman binnen Eibergen.
Trine e.v. [onleesbaar].
stuk gaardenland Eibergen.
Wolter ten Cate, e.v. Aeltien NN.
***.
ORA Borculo invnr. 164, dd. 05-02-1634:.
Knol contra Raesfelt.
Keije richter, Garverdinck schepen, Herman van Wullen, schepen, Willem Knol eiser; verklaart van gedaagde landerijen te hebben gekocht als gespecificeerd in de koopnotule, doch gedaagde heeft deze landerijen ook ten onrechte verkocht aan Jan Coster en Bitter ten Nienhuis jr. Rudolph.
Raesfelt gedaagde Jan Coster gepretendeerd koper van landerijen van gedaagde Bitter ten Nienhuis, gepretendeerd koper van landerijen van gedaagde Berent Vesterinck eigenaar van een gaarden Wemer maete. Wolter ten Cate, gepretendeerd koper van een half kempken van Jan Coster en Bitter ten Nienhuis wordt door eiser ontslagen van deze koop.
***.
25-10-1634: Jan Coster en Jenneken, eheluden verkopen aan Wolter ten Kotte en Aelten, eheluden een koeweide in de den Mollenmarsch te Eibergen [ORA Borculo 396, fol. 143v, Protokol van opdragten en bezwaren 1631-1635].
***.
Bron: kwartierstaat Wissink-Haller, door.
Klaasjan Visscher, versie 10 - januari 2015:.
2-12-1642: Wolter ten Cate en Griete Warnsinck hebben bekend om een som geld verkocht te hebben aan hun swager, swagersche en suster Aelbert Raben en Geertien Warnsinck, eheluiden, het gerechte derde deel van een huis en hof binnen Eibergen alsmede een derde deel in een gaarden in den Claewersshof, in het Kelckers kempken en in het Wevers kempken [ORA Borculo 398, fol.21;.
Protokol van opdragten en bezwaren ten landgerichte].
1647: Willem Masier uit Diepenheim dient een klacht in in verband met zijn volgens hem ongerechtvaardigde opsluiting in de Krabbentoren in Borculo, op last van Wolter ten Cate, burgemeester van Eibergen, en diens neef Jan ten Cate, der rechten doctor [Archief Graven van Limburg Stirum, inv.nr. 168; Familieblad Ten Cate - ten Kate nr.14, 1978].
20-10-1647 e.v.: Stephanus Meller, schoolmeister tot Nede, omtrent 31 jr, Herman van der Wijck, voogd tot Neede, ruim 59 jr, Catharina van Bevervoerde, weduwe van Derick te Nijenhuis, 54 jr, Coert Rauwelinck, omtrent 55 jr, en Derrick Driesen ruiter onder ritmeester Simon Harsholt leggen verklaringen af ten verzoeke van Wolter ten Cate en dr. ten Cate. Willem Masier had na de dode van Goddert Pellenborch diens erfenis aan Wolter ten Cate verkocht. Masier had ook getuige Coert Rauwelinck, enige ruiteren bij zich hebbend (Willem Masier was ook nog een ruiter), overvallen en hem 30 rijksdaalders afgeperst; Wolter ten Cate had het rantzoen van penninghen moeten betalen. Willem Masier was volgens Rauwelinck niet door Wolter ten Cate opgelicht.
Verder had Willem Masier ten huize van zal. Derck ten Nijenhuis gezegd dat indien Wolter ten Cate het huis van zal. Pellenborch zou begaan, hij het zou aansteken en hem zou verbranden of doodschieten. De vrouw van Willem Masier had Doctor ten Cate opgewacht en toen die te paard zittende haar huis passeerde, een steen gesmeten en met een greep drek geworpen. Willem Masier had ook gedreigd dr. ten Cate dood te schieten [ORA Borculo 20; Informatiën en kondschappen].
16-12-1648: Wolter ten Cate en Grietken Warnsinck hebben ontvangen van Henrich ter Horst.
burger tot Deventer een som van 200 daler, waarvoor zij hun huis en hof te Eibergen tot onderpand.
stellen [ORA Borculo 399, fol.215v].
18-6-1649: Gerrit Smitt en Aeltien, eheluiden, maken een testament. Gerrit Smitt laat bij dode van zijn vrouw Aeltien na aan Jan, Lambert, Gerrit, Janneken, Stijntin, Gertien en Geessken te Cate, zijnde kinderen van Wolter ten Cate bij sal. Aeltien Nijhof, en aan Jenneken Nijhof, dochter van Herman Nijhof, 300 daler, zijnde gevestigd in een stuk land, welk stuk voorzegde Aeltien deze kinderen uit haar goederen legateert en vooraf geeft [ORA Borculo 450].
1651: Wolter ten Cate in Eibergen: huis en hof, 1½ schepel, met een pachtwaarde van 13-10-0 gld (belast voor 12-3-0 gld). Hij heeft ook een hofken van een ½ spint (belast voor 1 gld), 2 molder tiendvrij (belast voor 15-19-11 gld) en 2 schepel tiendvrij Geestlick land, voor 3 gld [Verpondingscohier Kreynk 1651].
***.
Adriaen van Laer tegen curateuren van den desolaten boedel van Wolter ten Cate, (1659).
Datering:(1659).
Eiser: Adriaen van Laer.
Gedaagde: curateuren van den desolaten boedel van Wolter ten Cate.
PD nummer: 243-9.
Toegangsnummer: 3018 Rechterlijk Archief van de Stad en Heerlijkheid Borculo, 1483-1811.
Inventarisnummer: 243.
Met zekerheid kan worden aangenomen dat Wolter ten Cate vóór 1659 is overleden: uit het Landgericht Borculo, civiele procesdossiers 1618-1810, inv. nr. 243-9, blijkt in 1659 een zaak aanhangig tussen "Adriaen van Laer contra de curatoren van den desolaten boedel van Wolter ten Cate". Ook uit de trouwakte van zijn dochter Geertjen met Arend Simmelinck d.d. 23 april 1660 blijkt dat Wolter ten Cate dan reeds is overleden. Voorts wordt hij genoemd in de doopakten van verscheidene van zijn kinderen, geboren te Eibergen in de periode 1624-1645.
Een aantal van deze kinderen wordt genoemd in een tweetal notariële akten d.d. 7 juli 1666. In akte 3512, fo. 237/237v Not. Arch. Amsterdam voor notaris S. van der Sluis bedanken de erfgenamen van Aaltje ten Cate, die een dochter en enige erfgenaam was van Jan ten Cate Woltersz, haar voogd Gerrit Willemsz. Beukelaer voor het bewijs van haar nalatenschap. Volgens het register van voogden, Weeskamer 939 (1661 - omstr. 1700) is op 4 sept. 1664 Gerrit Willemsz. Beukelaer aangesteld tot voogd over het kind van Jan ten Cate. Als erfgenamen van Aaltje ten Cate werden genoemd: Jasper Jaspers, woonachtig te Eibergen, soldaat, gehuwd met Geesje ten Cate, Gerrit Jansz. Stokkentreef, meester smid, gehuwd met Jannetje ten Cate, Geertje ten Cate, weduwe van Arend Simmelinck, en Stijntje ten Cate, ongehuwd, alsmede de minderjarige kinderen van Wolter ten Cate, te weten: Willem, smid, Hendrik en Aaltje ten Cate. In akte 3512, fo. 239/239v Not. Arch. Amsterdam voor notaris S. van der Sluis werd de nalatenschap afgewikkeld (zie de hiernavolgende tekst van deze akte). Uit beide akten blijkt, dat verscheidene van de kinderen van Wolter ten Cate reeds eerder vanuit Eibergen naar Amsterdam waren getrokken. Uit genoemde akten blijkt voorts dat Wolter ten Cate twee keer gehuwd is geweest. Buiten de hier genoemde kinderen, waarvan de laatsten, Willem, Hendrik en Aaltje, uit het tweede huwelijk van Wolter ten Cate zijn voortgekomen, blijken er krachtens de doopakten nog twee, hiervoor nog niet genoemde en kennelijk vóór 1666 overleden kinderen te zijn geweest, te weten Gerrit en Jenneken.
In het testament van Gerrit Jansz. Stokkentreef en Jannetje ten Cate d.d. 14 nov. 1680 voor notaris W. Silvius (not. akte 4877, fo. 644, Not. Arch. Amsterdam) geopend na het overlijden van Gerrit Jansz. Stokkentreef eerder die maand, is bepaald dat de helft van de nalatenschap gaat naar diens vrouw Jannetje ten Cate, en de andere helft verder wordt verdeeld tussen de zusters van Jannetje, te weten Stijntje, Geertje en Geesje, elk voor 1/4, en de halve broer en zuster van Jannetje, te weten Hendrik en Aaltje, elk voor 1/8. De halve broer Willem van Jannetje was inmiddels overleden. Jannetje zelf is kort na haar man overleden.
De tekst van de hiervoor genoemde akte 3512, fo. 239/239v luidt als volgt:.
Op huyden den 7 July compareerden voor mij Salomon van de Sluis, openbaar Nots: en present d'naerbek: getuygen Gerrit Jans Stockkentreef Mr. Smit, getrout met Jannetje ten Cate, ter eenre Jasper Jaspers, wonende te Eybergen, soldaet, getrout met Geesje ten Cate, Geertje ten Cate, weduwe van Arent Simlingh ende Stijntje ten Cate, bejaarde ongehuwde dogter, allen erffgenamen van zalr. Aeltje ten Cate, dochter ende erffgename van Jan ten Cate zalr, der comparanten broeder en schoonbroeder, ter andere zijde, Ende verclaerden sij comparanten ende noch de dry laetste comparanten so en doende voor haar en mede gesamentlijk de rato caverende ende vaststaende voor Willem, Hendrick en Aeltje ten Cate hare onmondige broeders en suster metten anderen gecontracteert en overeengecomen te sijn de erffportien die sij comparanten hebben te pretenderen gehad op de naerlatenschap van de geseyde Aeltje ten Cate, op naervolgende conditien namentlijk dat hij eerste comparant Gerrit Jansz. aen een yder van de dry laetste onmondige comparanten sal voldoen en vooral de somme van dry en tachtig gulden seven stuyvers, maekende te samen voor haar ende de dry onmondige staeken wesende te samen ses staeken de somme van vijff hondert guldens welcke dry en tachtig guldens seven stuyvers hij eerste compt aenyder van de voorsz. Jaspar Jaspars en Geertje ten Cate dewijl die susters  te desen niet woonachtig sijn aenneemt terstont beneffens 't passeren deses te betaelen die ook daervan bekenden voldaen en betaelt te sijn en aengaende de vier andere staeken yder de voorsz. Somme van f 83 - 7 st belooft hij comparant op primo May Ao 1667 eerstcomende precis te voldoen sonder langer uytstel met welcke somme sij comparanten respectiven bekennen volcomen over en ter saeke van de voorsz. Erffportien voldaen en betaelt te wesen sonder directelijk off indirectelijk maar beloven hem Gerrit Jansz. alles gerustelijk te sullen laeten besitten en gebruyken als sijn eygen goederen sonder tegenspreken van ymand .. doende sij comparanten van de geseyde Gerrit jansz. affstand met desen alles onvermindert de testamentaire dispositie van Jan ten Kate over dry persenten van de huur van 't huys staende bij de Lytsepoort alles onder verband van hare goederen geen exempt d'selve verwerpende alle rechten aldus gepasseert ter presentie van Hr. Hendrik Phoonse en Andries Beukelaer als getuygen.
Dit getuyge ik Gerrit Jaensen Stockendreef.
Jasper Jaspers.
Geertje ten Cate.
Stijntje ten Cate.
S. v. Sluis.
Nots Publ 1666.
Hendrik Phoonse.
Andries Beuckelaer
.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik~1641 Vreden [nw, Duitsland] †1708  66
Aaltjen~1643 Vreden [nw, Duitsland]    
Willem~1645 Vreden [nw, Duitsland] 1666  21


Hendrik ten Cate
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Hendrik ten Cate,
ged. NG te Eibergen [ge] op 29 aug 1641 1641 den 29 augusti - Wolter ten Kotte - Grete, eleude - ein sohnne laten dopen
genandt Hendrich,
ovl. voor 1708.

tr. (ned.ger.),
kerk.huw. te Eibergen [ge] op 26 sep 1675 Ao 1675 Hendrick ten Cate, s. van saliger Wolter ten Cate van Eijbergen ende
Tonnisken Hemsinck, d. van zaliger Willem Hemsinck van Recken. Attestat. op Recken den 26 sept
met

Tonnisken Willemsdr. Hemsinck, dr. van Willem Hemsinck en Jenneken Isfordink,
geb. te Rekken [ge],
ged. NG te Eibergen [ge] op 23 mei 1641.

Uit dit huwelijk 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem~1676 Rekken [ge] †1730  5413 
Wolter~1678 Rekken [ge]    
Margrete~1680 Rekken [ge]    
Eva*1682 Rekken [ge]    


Aaltjen ten Cate
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Aaltjen ten Cate,
ged. NG te Eibergen [ge] op 3 sep 1643 1643 den 3 september - Wolter ten Kotte - Grijete, eleude - ein dochter laten dopen
genandt Aeltgen.


Willem ten Cate
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Willem ten Cate,
ged. NG te Eibergen [ge] op 1 jan 1645 1645 den ersten januarij - Wolterten Kotten - Grete, eleude - ein sohn latenn dopen
genandt WILLEM,
begr. te Amsterdam [nh] Leidschekerkhof op 15 aug 1666 (1227-97) "Willem ten Kate bij de Leitsepoort op 't plein....".


Jan ten Cate
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Jan ten Cate (ten Kate, ten Katen),
geb. circa 1624,
hoefsmid, poorter van Amsterdam 6 mrt 1656,
begr. te Amsterdam [nh] Leidsekerkhof op 21 mei 1664 (1227-37) "Jan ten Katen bij de Leitsepoort".

otr. te Amsterdam [nh] op 13 mei 1656 (476-74) "Jan ten Cate van Eybergen, hoefsmid, oud 32 jaren, geadst. met Luykas., woont bij de Vijsselstraat en Aefje Teunis van Zwolle, oud 28 jaar, ouds. doot, woont op de Anthonistraat, geadst. met Jannetje Claes",
kerk.huw. te Amsterdam [nh] op 30 mei 1656
met

Aafje Teunis,
geb. vermoedelijk te Zwolle [ov] in 1628,
begr. te Amsterdam [nh] Leidschekerkhof op 27 nov 1661 (1226-94) "Aeghien Teunis vrouw van Jan ten Cate. Overleden vrouw van Jan ten Cate bij de 4 brug laat nae 2 kynderen".

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Aaltje~1657 Zwolle [ov] 1665 Amsterdam [nh] 8
Wouter~1660 Zwolle [ov] 1662 Amsterdam [nh] 1


Lambert ten Cate
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Lambert ten Cate,
geb. circa 1626.

otr. te Zutphen [ge] op 16 nov 1651,
tr. (ned.ger.),
kerk.huw. te Zutphen [ge] op 3 mrt 1652
met

Berentjen Meijnen,
geb. vermoedelijk te Winterswijk [ge] in 1615,
otr. (1) te Winterswijk [ge] op 1 mrt 1638,
tr. (ned.ger.),
kerk.huw. te Zutphen [ge] op 31 mei 1638 Jan Lentfering, Gerrit Lentfering, g.b.a.n.s. Berentien Meijne, Thonis Meijne, g.b. te Wenterswijk, n.d
met Jan Lentfrink (Lenferink),
geb. circa 1610,
ovl. voor 1652. Uit dit huwelijk geen kinderen.
Opmerkingen Lambert ten Cate en Berentjen Meijnen
Volgens de genealogie Lentfrink-Coenen in de Ned. Leeuw 1963 blz. 435 (Errata en addenda blz. 197 IIb.) hertrouwt Berentien Meijnen op 3 maart 1652 met Lambert Willems ten Cate, wonende te Eibergen. m.i. is dit Lambert Wolters ten Cate. Huwelijksakte controleren!
Gecontroleerd:  RBS 1885: Zutphen16 Novembr 1651 Lambert ten Caeten, Wolter ten Caten tot Eijbergen, Berentge Meijnen, Jan Lenferinck g.b.a.u.W [kantlijn: 3 martij 1652 Copul. ab C.L]
.


Gerrit ten Cate
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Gerrit ten Cate,
ged. NG te Eibergen [ge] op 26 apr 1629 Wolter ten Kätte. Alcken Eheluden laten doepen ein Sohn geheten Garritt.


Janneken ten Cate
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Janneken ten Cate,
ged. NG te Eibergen [ge] op 9 jan 1631 Wolter ten Caete Aeltken eeluden laeten doepen ein dochter gehieten Janneken,
begr. te Amsterdam [nh] Leidsekerkhof op 29 nov 1680 (1228-73) "Jannetje ten Kate op 't Leytsepleyn".

otr. te Amsterdam [nh] op 11 okt 1664 (486-121) Gerrit Jansz. van Rijjssen, smit, oud 28 jaren, ouds. doot, geadst. met sijn swager "Cornelis Cornelisz, woont bij de Leijdse poort en Jannetje ten Caten van Eybergen, out 30 jaren, ouds. doot, geadst. met haer goede bekende Barendje Jans, woont als vooren"
met

Gerrit Jansz. Stockenreef,
geb. te Rijssen [ov] in 1636,
smid.

Opmerkingen Gerrit Jansz. Stockenreef.
Bij akte 4877, fo. 674 d.d. 2 dec. 1680, Not. Arch. Amsterdam, wordt voor notaris W. Silvius de inventaris opgemaakt van alle nagelaten goederen van Gerrit Jansz. Stokkentreef en Jannetje ten Cate. Behalve de roerende goederen worden genoemd: "een huys en erve staende en gelegen op 't Leytse pleyn daer de witte hamer ende ambeelt in de gevel staen en de overledenen in gewoont hebben. Nog komt desen boedel een kwart in een molen genaemt d'Oranjeboom staende aen de wetering de tweede molen van 't boere sluysje volgens d'executie brief daervan den 29. Juni 1677 ten behoeve van d'overledenen gepasseert en in desen boedel bevonden. Schuldenaren aan de boedel: Annetje Otten, wed. Van  Andries Bourgeois en Hendrik ten Cate".
Bij akte 4878, fo. 44 d.d. 23 jan. 1681, Not. Arch. Amsterdam, geven voor notaris W. Silvius de erfgenamen van Gerrit Jansz. Stokkentreef en Jannetje ten Cate een machtiging af aan Cornelis Boom en Stijntje ten Cate, wedw. v. Hendrik Gerrits van Laer, om de schuldenaren op te sporen en de schulden af te lossen.
Zowel Gerrit Jansz. Stokkentreef en diens vrouw Jannetje ten Cate, als Hendrik Gerritsz. van Laer en diens vrouw Stijntje ten Cate woonden bij de Leidse poort te Amsterdam
.


Stijntjen ten Cate
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Stijntjen ten Cate,
geb. te Eibergen [ge] in 1633.

Opmerkingen Stijntjen ten Cate.
Mogelijk hertrouwt zij in 1683 te Eibergen met Adriaan Derriksen:.
NG Gemeente Eibergen, trouwboek 1653-1724 (R.B.S. 607):.
21.04.1683 Adriaen Derrijksen, wed. van wijlen [niet vermeld] van Doodeweert en Stijntjen ten Kate, wed. van wijlen Hendric Gerrijtsen van Coeverden. Met attestatie op Heusden den 21 april 1683
.

otr. te Amsterdam [nh] op 22 jun 1675 502-29 "Hendrik Gerritsz van Laer van Laerwolt, koorenverschieter, wedr. van Ytje Goverts op de Leikjtsedwrsstraat en Stijntis ten Kate van Ibergen, 44 jr. op 't Leijtseplein, ouds. doot, geadst met Gerrit Kansz. haar swager"
met

Hendrik Gerritsz. van Laar,
geb. te Laarwald [ni, Duitsland] circa 1630,
koorenverschieter,
begr. te Amsterdam [nh] Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof op 27 aug 1678,
tr. (1) voor 1675
met IJtje Goverts,
geb. circa 1630,
begr. te Amsterdam [nh] Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof op 20 feb 1675. Uit dit huwelijk geen kinderen.


Geertjen ten Cate
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Geertjen ten Cate,
geb. vermoedelijk te Eibergen [ge] circa 1636.

tr. (1) (ned.ger.),
kerk.huw. te Eibergen [ge] op 23 apr 1660 Ao 1660 Arent Simmelink, s. van Albert Simmelink ende Geertjen ten Kate, d. van zallige Wolter ten Kate, beijde binnen Eijbergen. Copul. 23 aprilis
met

Arend Albertsz. Simmelink,
geb. circa 1635,
NG belijdenis te Eibergen in 1654,
ovl. voor 24 feb 1668.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wolter~1661     
Joost~1662     
Aaltjen~1665     

tr. (2) (ned.ger.),
kerk.huw. te Eibergen [ge] op 24 feb 1668
met

Jan te Giffel,
geb. circa 1635,
begr. te Winterswijk [ge] op 19 aug 1707 (bron: Stroet begraafboek).
Opmerkingen Jan te Giffel en Geertjen ten Cate
2-10-1694: Anna Pelgrom Wachen, weduwe van Jan te Giffele, bekent schuldig te zijn aan Jan te Giffel en Geertjen ten Cate, een som van 200 gld, vanwege wat hem volgens een magescheid van 17-7-1659 van zijn moeder competeert. Onderpand is haar huis en hof met enig land, de Coerboom genaamd, gelegen onder de voogdij Eibergen bij de Grolsche Ticheloven [ORA Borculo, inv.nr. 379; Protokol van opdragten ten stadgerichte]
.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan~1677  1732 Winterswijk [ge] 55


Geesken ten Cate
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Geesken ten Cate,
geb. vermoedelijk te Eibergen [ge] circa 1638.

tr. (ned.ger.),
kerk.huw. te Eibergen [ge] op 24 mrt 1661 Ao 1661 Jasper Jaspers , s. van zallige Arent Jaspers ende Geesken ten Kate, d. van
zallige Wolter ten Kate, beijde binnen Eijbergen. Copul. 24 mart
met

Jasper Arentsz. Jaspers,
geb. circa 1635,
soldaat.

Uit dit huwelijk 6 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Arend~1662     
Wolter~1663     
Derk~1665     
Aaltjen~1668     
Anna~1670     
Engele~1675     


Jasper Jaspers
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Jasper Arentsz. Jaspers,
geb. circa 1635,
soldaat.

tr. (ned.ger.),
kerk.huw. te Eibergen [ge] op 24 mrt 1661 Ao 1661 Jasper Jaspers , s. van zallige Arent Jaspers ende Geesken ten Kate, d. van
zallige Wolter ten Kate, beijde binnen Eijbergen. Copul. 24 mart
met

Geesken ten Cate, dr. van Wolter ten Cate (burgemeester van Eibergen (1646-1648) diaken (1642)) en Aaltjen Nijhof,
geb. vermoedelijk te Eibergen [ge] circa 1638.

Uit dit huwelijk 6 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Arend~1662 Eibergen [ge]    
Wolter~1663 Eibergen [ge]    
Derk~1665 Eibergen [ge]    
Aaltjen~1668 Eibergen [ge]    
Anna~1670 Eibergen [ge]    
Engele~1675 Eibergen [ge]    


Arend Simmelink
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Arend Albertsz. Simmelink,
geb. circa 1635,
NG belijdenis te Eibergen in 1654,
ovl. voor 24 feb 1668.

tr. (ned.ger.),
kerk.huw. te Eibergen [ge] op 23 apr 1660 Ao 1660 Arent Simmelink, s. van Albert Simmelink ende Geertjen ten Kate, d. van zallige Wolter ten Kate, beijde binnen Eijbergen. Copul. 23 aprilis
met

Geertjen ten Cate, dr. van Wolter ten Cate (burgemeester van Eibergen (1646-1648) diaken (1642)) en Aaltjen Nijhof,
geb. vermoedelijk te Eibergen [ge] circa 1636,
tr. (2)
met Jan te Giffel. Uit dit huwelijk één zoon.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wolter~1661 Eibergen [ge]    
Joost~1662 Eibergen [ge]    
Aaltjen~1665 Eibergen [ge]    


Jan te Giffel
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Jan te Giffel,
geb. circa 1635,
begr. te Winterswijk [ge] op 19 aug 1707 (bron: Stroet begraafboek).

tr. (ned.ger.),
kerk.huw. te Eibergen [ge] op 24 feb 1668
met

Geertjen ten Cate, dr. van Wolter ten Cate (burgemeester van Eibergen (1646-1648) diaken (1642)) en Aaltjen Nijhof,
geb. vermoedelijk te Eibergen [ge] circa 1636,
tr. (1)
met Arend Albertsz. Simmelink. Uit dit huwelijk 3 kinderen.
Opmerkingen Jan te Giffel en Geertjen ten Cate
2-10-1694: Anna Pelgrom Wachen, weduwe van Jan te Giffele, bekent schuldig te zijn aan Jan te Giffel en Geertjen ten Cate, een som van 200 gld, vanwege wat hem volgens een magescheid van 17-7-1659 van zijn moeder competeert. Onderpand is haar huis en hof met enig land, de Coerboom genaamd, gelegen onder de voogdij Eibergen bij de Grolsche Ticheloven [ORA Borculo, inv.nr. 379; Protokol van opdragten ten stadgerichte]
.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan~1677 Eibergen [ge] 1732  55


Hendrik van Laar
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Hendrik Gerritsz. van Laar,
geb. te Laarwald [ni, Duitsland] circa 1630,
koorenverschieter,
begr. te Amsterdam [nh] Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof op 27 aug 1678.

tr. (1) voor 1675
met

IJtje Goverts,
geb. circa 1630,
begr. te Amsterdam [nh] Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof op 20 feb 1675.

otr. (2) te Amsterdam [nh] op 22 jun 1675 502-29 "Hendrik Gerritsz van Laer van Laerwolt, koorenverschieter, wedr. van Ytje Goverts op de Leikjtsedwrsstraat en Stijntis ten Kate van Ibergen, 44 jr. op 't Leijtseplein, ouds. doot, geadst met Gerrit Kansz. haar swager"
met

Stijntjen ten Cate, dr. van Wolter ten Cate (burgemeester van Eibergen (1646-1648) diaken (1642)) en Aaltjen Nijhof,
geb. te Eibergen [ge] in 1633.

Opmerkingen Stijntjen ten Cate.
Mogelijk hertrouwt zij in 1683 te Eibergen met Adriaan Derriksen:.
NG Gemeente Eibergen, trouwboek 1653-1724 (R.B.S. 607):.
21.04.1683 Adriaen Derrijksen, wed. van wijlen [niet vermeld] van Doodeweert en Stijntjen ten Kate, wed. van wijlen Hendric Gerrijtsen van Coeverden. Met attestatie op Heusden den 21 april 1683
.


Gerrit Stockenreef
in
Parenteel van N.N. ten Cate.

Gerrit Jansz. Stockenreef,
geb. te Rijssen [ov] in 1636,
smid.

Opmerkingen Gerrit Jansz. Stockenreef.
Bij akte 4877, fo. 674 d.d. 2 dec. 1680, Not. Arch. Amsterdam, wordt voor notaris W. Silvius de inventaris opgemaakt van alle nagelaten goederen van Gerrit Jansz. Stokkentreef en Jannetje ten Cate. Behalve de roerende goederen worden genoemd: "een huys en erve staende en gelegen op 't Leytse pleyn daer de witte hamer ende ambeelt in de gevel staen en de overledenen in gewoont hebben. Nog komt desen boedel een kwart in een molen genaemt d'Oranjeboom staende aen de wetering de tweede molen van 't boere sluysje volgens d'executie brief daervan den 29. Juni 1677 ten behoeve van d'overledenen gepasseert en in desen boedel bevonden. Schuldenaren aan de boedel: Annetje Otten, wed. Van  Andries Bourgeois en Hendrik ten Cate".
Bij akte 4878, fo. 44 d.d. 23 jan. 1681, Not. Arch. Amsterdam, geven voor notaris W. Silvius de erfgenamen van Gerrit Jansz. Stokkentreef en Jannetje ten Cate een machtiging af aan Cornelis Boom en Stijntje ten Cate, wedw. v. Hendrik Gerrits van Laer, om de schuldenaren op te sporen en de schulden af te lossen.
Zowel Gerrit Jansz. Stokkentreef en diens vrouw Jannetje ten Cate, als Hendrik Gerritsz. van Laer en diens vrouw Stijntje ten Cate woonden bij de Leidse poort te Amsterdam
.

otr. te Amsterdam [nh] op 11 okt 1664 (486-121) Gerrit Jansz. van Rijjssen, smit, oud 28 jaren, ouds. doot, geadst. met sijn swager "Cornelis Cornelisz, woont bij de Leijdse poort en Jannetje ten Caten van Eybergen, out 30 jaren, ouds. doot, geadst. met haer goede bekende Barendje Jans, woont als vooren"
met

Janneken ten Cate, dr. van Wolter ten Cate (burgemeester van Eibergen (1646-1648) diaken (1642)) en Aaltjen Nijhof,
ged. NG te Eibergen [ge] op 9 jan 1631 Wolter ten Caete Aeltken eeluden laeten doepen ein dochter gehieten Janneken,
begr. te Amsterdam [nh] Leidsekerkhof op 29 nov 1680 (1228-73) "Jannetje ten Kate op 't Leytsepleyn".