Harry Revill
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.
Harry Revill.
relatie
met
Rachel Heartcastle.
Uit deze relatie één kind:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Afgeschermd | | | | | | 0 | 0 |
>
Rachel Heartcastle
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.
Rachel Heartcastle.
relatie
met
Harry Revill.
Uit deze relatie één kind:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Afgeschermd | | | | | | 0 | 0 |
>
Afgeschermd
Afgeschermd,
kantoor Nauta-Dutilh te A'dam; daarna Van Buttingha Wichers notarissen te 's Gravenhage; res.- 1e luitenant intendance.
- Moeder:
Afgeschermd Jkvr.
>
Afgeschermd
Afgeschermd.
>
Afgeschermd
Afgeschermd Jkvr.
>
Egbert Bavink ten Cate
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.
Egbert Bavink ten Cate,
geb. te Almelo [ov] op 26 nov 1933,
ovl. te Almelo [ov] op 30 jan 1944.
- Vader:
Egbert (Ep) ten Cate, zn. van Hendrikus Egbertus (Henk) ten Cate (C.O.N.; R.N.L) (fabrikant) en Wilhelmina Christina Catharina (Tie) van Wulfften Palthe (R.O.N.),
geb. te Stad-Almelo [ov] op 9 jul 1904,
fabrikant directeur H. ten Cate Hzn. & Co. N.V., later Kon. Textielfabrieken Nijverdal-ten Cate N.V. en daarna commissaris en vice-voorzitter Raad van Commissarissen hiervan,
ovl. te Almelo [ov] op 18 okt 1992,
gecr. te Almelo [ov],
tr. (2)
met Elisabeth de Jongh. Uit dit huwelijk 2 kinderen.,
tr. (1) te Utrecht [ut] op 24 nov 1931,
(gesch. te Utrecht [ut] op 17 aug 1945).
- Moeder:
Carola Eduarda Verkade, dr. van Eduard Rutger Verkade (toneelspeler, regisseur) en Maria Magdalena Müller,
geb. te Amsterdam [nh] op 10 sep 1910.
>
Ritsaert ten Cate
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.
Ritsaert ten Cate,
geb. te Almelo [ov] op 29 mei 1938,
directeur Mickerytheater (Mickerytheater opgeheven in 1991, zie artikel Telegraaf, dinsdag 14 mei 1991) en Stichting Dasarts (De Amsterdamse School Advanced Research in Theatre and Dance Studies),
ovl. te Amsterdam [nh] op 5 sep 2008 Amsterdam/Almelo 09-09-2008
Ritsaert ten Cate in Amsterdam overleden
Ritsaert ten Cate, geboren in Almelo, beeldend kunstenaar te Amsterdam,
is afgelopen weekend op 70-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime
tijd ernstig ziek. Ten Cate is behalve beeldend kunstenaar ook acteur en
producer geweest. Ten Cate stamde uit het faamrijke textielgeslacht dat
aan de basis stond van het huidige Koninklijke Ten Cate, maar vertelde
in een gesprek met het weekblad de Roskam daar amper nog binding mee
te hebben, met de stad noch met het bedrijf. Hij was trouwens de kleinzoon
van de acteur Eduard Verkade en met die “tak van sport” voelde hij meer
affiniteit. De laatste keer dat hij, voor zover bekend, Almelo bezocht
was drie jaar [2004] geleden ten tijde van zijn expositie in't Torentje [van Ten Cate in Almelo].
Zie: http://www.fotoraaf.nl/05/torencate/torencate.html
*
Uit: De Twentsche Courant Tubantia
Theaterman Ritsaert Ten Cate overleden
maandag 08 september 2008 | 17:45 | Laatst bijgewerkt op: maandag 08 september 2008 | 17:46
AMSTERDAM (ANP) – De in Almelo geboren acteur, regisseur, producent en beeldend kunstenaar Ritsaert ten Cate is afgelopen weekeinde op 70-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Ten Cate, kleinzoon van toneellegende Eduard Verkade, leed al enige tijd aan een ernstige ziekte.
Hij werd vooral bekend door het befaamde Mickery Theater, eerst in Loenersloot en later in Amsterdam. Daar introduceerde ten Cate, als oprichter en grote animator van dit theater, in de jaren zeventig bekende Europese en Amerikaanse Avant Garde-groepen bij het Nederlandse publiek. In de jaren tachtig ging het theaterdier steeds meer zelf produceren, onder meer het bekende project: Theater aan de televisie voorbij, over de opkomende rol van de media.
In 1991 stopte hij met het Mickery theater en een aantal jaar later richtte de vernieuwende allrounder de (tweede fase) kunstopleiding Dasarts op. De laatste jaren van zijn leven bezat Ten Cate een galerie in Amsterdam waarin onder meer zijn archief en een aantal eigen kunstwerken zetelden.
In 2004 exposeerde Ten Cate in het Torentje in Almelo, de stad waar hij als 15-jarig jongetje vertrok en daarna nog maar zelden kwam.
Zie zijn website http://www.touchtime.nl/index.php
*
TM tijdschrift over theater, muziek en dans:
RITSAERT TEN CATE OVERLEDEN
Toneelvernieuwer, theatermaker, filosoof en beeldend kunstenaar Ritsaert ten Cate is op 5 september overleden. Ten Cate, geboren in Almelo in 1938, maakte faam met zijn Mickery Theater dat hij 1965 oprichtte en dat aanvankelijk in een boerderij in Loenersloot en later in het Rozentheater in Amsterdam furore maakte met grensoverschrijdende en grensverleggende theatervoorstellingen. Nadat hij Mickery in 1991 sloot, startte Ten Cate op verzoek van het ministerie van OCW twee jaar later de tweede fase kunstopleiding Dasarts, waar kunstenaars uit binnen- en buitenland een verdiepende en verbredende vervolgopleiding genoten. In 1999 droeg Ten Cate de leiding over aan Alida Neslo en begaf hij zich in de wereld van de beeldende kunst. De laatste jaren bezat Ten Cate in Amsterdam een galerie onder de naam Probably Not A Galery, waarin zijn archief, bibliotheek en een aantal kunstwerken waren ondergebracht. In het Holland Festival 2010 zal een groot retrospectief worden gepresenteerd over Ten Cate's leven en werk. (08/09/2008).
Opmerkingen Ritsaert ten Cate.
Bron: daglad Nieuws van de Dag 7 mei 1996 en Helderse Courant van 8 mei 1996: In Paradiso ontving op 25 okt 1996 Ritsaert ten Cate de Sandbergprijs - initiatief van het Amsterdams Fonds voor de Kunst - .Hij kreeg de prijs voor zijn installatie "Tussen ons was niets dan een aanzienlijke afstand". Dit is een regel van Anna Enquist. De prijs bedroeg ƒ 15.000,-. De installatie was tot en met 22 mei 1997 te zien in Reuten Galerie in Amsterdam.
*.
Amsterdam.nl, gemeente persbericht nr. 113:.
Gemeentelijke onderscheiding voor Ritsaert ten Cate.
15 april 2005 - Cynthia Hendriks.
Op zondag 10 december heeft Saskia Bruines, wethouder Cultuur, de Frans Banninck Cocq Penning uitgereikt aan Ritsaert ten Cate ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van DAS ARTS (De Amsterdamse School Advanced Research in Theatre and Dance Studies).
Ritsaert ten Cate is de oprichter van het Mickery Theater. Mickery was in de jaren 70/80 hèt theater voor het internationale toneel in Amsterdam. Veel Engelse, maar vooral Amerikaanse groepen kwamen naar Amsterdam, naar Mickery. Wereldberoemde groepen als Wooster Group en La Mama maakten hier hun opwachting. Vanuit het buitenlandse aanbod in Mickery is grote invloed op het Nederlandse toneel uitgeoefend. Door toedoen van de heer Ten Cate werd Mickery, maar vooral Amsterdam, een begrip binnen de internationale toneelwereld.
Mickery bestaat nu niet meer. Het buitenlandse theateraanbod is inmiddels onderdeel geworden binnen de reguliere programmering van een aantal accommodaties. Vast staat evenwel dat dat aanbod zonder het bestaan van Mickery een ander aanzien zou hebben gehad. Ritsaert ten Cate en zijn werkzaamheden voor DAS ARTS zijn van onschatbare waarde geweest voor het kunstleven van de stad in de laatste decennia.
Uit: Dagblad Trouw (De Verdieping) Naschrift 09 september 2008 Hans Oranje:.
Ritsaert ten Cate 1938-2008.
Het Nederlandse theaterlandschap, dat uitdijend aantal groepen en groepjes, is bijna in zijn geheel schatplichtig aan het Mickery Theater. En dat is een schepping van Ritsaert ten Cate.
Ritsaert ten Cate was telg uit een familie van Twentse textielbaronnen. Van moederszijde was hij een kleinzoon van de befaamde acteur en toneelleider in de eerste helft van de vorige eeuw, Eduard Verkade.
Zijn vader stuurde de jonge Ritsaert naar Engeland voor een studie economie, voorbestemd als hij was om te zijner tijd zijn plaats in het familiebedrijf in te nemen. Maar de jonge student voelde zich veel meer aangetrokken tot het theater en zoog het avant-gardetoneel dat in het begin van de jaren zestig in dat land een grote bloei beleefde, in zich op.
Terug in Nederland stortte hij zich dan ook op zijn passie en niet op geld verdienen. Samen met regisseur John van de Rest en decorontwerper Frank Raven richtte hij een ‘kunstencentrum’ op, dat gevestigd werd in zijn boerderij in Loenersloot. Op 8 december 1965 werd in de deels tot theater verbouwde boerderij, dat hij Mickery noemde, de eerste voorstelling gegeven, ’Als er geen zwarten bestonden, moesten ze worden uitgevonden’ van Johnny Speight met als spelers Ton Lutz, Ton van Duinhoven, en Henny Orri.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is Ten Cate dus niet alleen de man geweest die de avant-garde in het buitenland naar Nederland heeft gehaald, al heeft zijn Mickery daarmee de toeschouwers bijna een kwarteeuw lang een eindeloze reeks van vaak enerverende hoogtepunten geleverd. Maar ook talloos veel Nederlandse producties zijn door hem geïnspireerd en daar uitgebracht.
Al snel strandde de samenwerking van het driemanschap, omdat het Ten Cate vooral ging om de inhoud van wat in Loenersloot te zien was, en de andere twee Mickery vooral als een zakelijke onderneming zagen. Volgens eigen zeggen is die grote stroom van buitenlandse groepen en groepjes vooral op gang gekomen, omdat Nederlandse spelers er niet zo happig op waren voor het weinige geld dat Ten Cate kon bieden, naar Loenersloot te komen. In die eerste jaren heeft hij als ’rijkeluiszoontje’ ook heel wat eigen geld in zijn theater gestoken. Maar toen de bank van de textielfamilie, Texeira de Mattos, failliet ging, droogde die geldbron op.
Het was dus geen makkelijke tijd, die eerste jaren in Loenersloot, met ook niet alleen maar hemelbestormende producties. Maar het gistte en borrelde er en er heerste een sfeer van opwindend nieuw theater. Zo schreef de toneelcriticus Jac Heijer jaren later dat hij eens in het DOK in Amsterdam danste met een zwarte Amerikaan die hem vroeg of hij meeging naar Loenersloot, waar hij een groep spelers van de La Mama Repertory Company uit New York heen moest rijden. De confrontatie was verpletterend: „Ik had dus nooit van mijn leven recensies geschreven, als Mickery er niet geweest was”, zegt Heijer, die in die tijd verslaggever was en „tewaterlatingen en gemeenteraadsvergaderingen” aan zijn hoofd had.
In 1972 verhuisde Mickery naar Amsterdam, waar het van het gemeentebestuur een voormalige bioscoop, het Rozentheater aan de Rozengracht, kreeg aangeboden. Nu ja, kreeg – in de vaak harde gevechten om subsidie, waarin Ten Cate zijn theater, dat inmiddels wereldfaam had gekregen, met grote vasthoudendheid en bevlogenheid door vele subsidie-ronden heen heeft gesleept, wees de directeur er een keer fijntjes op dat van de vier ton subsidie van de stad er twee voor de huur weer terugvloeiden in de gemeentekas.
Mickery heeft tot 1988 bestaan en is dus voor het grootste deel daarvan een Amsterdamse instelling geweest. Daarnaast heeft een tijd lang het ’Mickery-circuit’ bestaan, waarin groepen de provincie ingingen omdat, vond Ten Cate, ook niet-Amsterdammers in de gelegenheid moesten zijn de avant-garde te zien die de hoofdstad aandeed. Het is geen succes geworden en een stille dood gestorven. Zoals gezegd, het aantal voorstellingen en projecten in Mickery is enorm geweest, meer dan vierhonderd.
Onder de hoogtepunten moet zeker de Pip Simmons Groep genoemd worden, die er vaste gast was. Hun voorstelling ’An die Musik’, over joodse musici die in het concentratiekamp voor hun nazibeulen concerten moesten geven, is voor heel veel mensen het absolute hoogtepunt geweest.
Andere enerverende gebeurtenissen waren de optredens van de Wooster Group uit New York, van grote invloed op regisseur Gerardjan Rijnders die veel met hen heeft samengewerkt, en de Japanner Shuji Teyerama. Vooral de laatste voerde het ’manipulerend theater’, waarbij de toeschouwer uit zijn veilige plek in het donker wordt weggerukt, heel ver.
In al deze voorstellingen was Ten Cate de gedreven inspirator, die de gekste dingen in zijn theater mogelijk maakte. Ook zelf maakte hij producties, waaronder het fameuze ’Fairground ‘84’ in een grote hal in de stad, waarbij de toeschouwers met behulp van luchtkussens over de vloer werden gevoerd. Tenslotte heeft hij, door de eigen projecten die hij opzette, én door wat hij allemaal naar Nederland haalde, een beslissende invloed gehad op het werk van heel wat toneelmakers. Naast de al genoemde Rijnders onder anderen Franz Marijnen, Jan Joris Lamers en Karst Woudstra.
In 1988 ging Mickery ter ziele. Naast de eeuwige subsidie-perikelen zijn hier meer factoren voor aan te wijzen. In de eerste plaats misschien dat Ten Cate „zijn ding gedaan had”, en het feit dat de buitenlandse avant-garde veel minder aan het sterk geemancipeerde Nederlandse theaterlandschap te bieden had. De verbeelding had hier wortel geschoten in een uitdijend aantal groepen en groepjes die bijna allemaal op de een of andere manier aan Mickery schatplichtig zijn.
- Vader:
Egbert (Ep) ten Cate, zn. van Hendrikus Egbertus (Henk) ten Cate (C.O.N.; R.N.L) (fabrikant) en Wilhelmina Christina Catharina (Tie) van Wulfften Palthe (R.O.N.),
geb. te Stad-Almelo [ov] op 9 jul 1904,
fabrikant directeur H. ten Cate Hzn. & Co. N.V, later Kon. Textielfabrieken Nijverdal-ten Cate N.V. en daarna commissaris en vice-voorzitter Raad van Commissarissen hiervan,
ovl. te Almelo [ov] op 18 okt 1992,
gecr. te Almelo [ov],
tr. (2)
met Elisabeth de Jongh. Uit dit huwelijk 2 kinderen,
tr. (1) te Utrecht [ut] op 24 nov 1931,
(gesch. te Utrecht [ut] op 17 aug 1945).
- Moeder:
Carola Eduarda Verkade, dr. van Eduard Rutger Verkade (toneelspeler, regisseur) en Maria Magdalena Müller,
geb. te Amsterdam [nh] op 10 sep 1910.
tr. (1) te Loenersloot [ut] op 5 jul 1963,
(gesch. te Breukelen [ut] op 25 aug 1970)
met
Afgeschermd, kind van Conrad Harmannus Willibrordus Staverman en Anna Wilhelmina Maas.
tr. (2) te New York [ny, Verenigde Staten] op 31 mrt 1987
met
Afgeschermd, kind van Afgeschermd en Afgeschermd.
Opmerkingen Ritsaert ten Cate en Afgeschermd
Hun adres in 1991: Prinsengracht 29/II, 1015 DK Amsterdam, tel.: 020-236106.
Dossier:
>
Carola Eduarda Verkade
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.
Carola Eduarda Verkade,
geb. te Amsterdam [nh] op 10 sep 1910.
Opmerkingen Carola Eduarda Verkade.
Gegevens over de familie Verkade zijn opgenomen in: Ned. Patriciaat (uitg. C.B.G.), genealogie Verkade, 40e jrg. 1954.
Carola Eduarda Verkade, geboren Amsterdam 10 september 1910, huwt eerste maal Utrecht 24 november 1931 (echtsch. Utrecht 17 augustus 1945) Egbert ten Cate, geboren Stad Almelo 9 juli 1904, textielfabrikant, zn van Hendrikus Egbertus ten Cate en Wilhelmina Christina Catharina van Wulfften Palthe. Hij hertrouwt Elisabeth de Jongh;.
huwt tweede maal te Amsterdam 5 november 1946 Albertus Hubertus Francot, geboren te Weert 22 januari 1907, journalist, zn van Paulus Hubertus Joannes Francot en Maria Elisabeth Meeuwissen.
- Vader:
Eduard Rutger Verkade,
geb. in 1878,
toneelspeler, regisseur,
ovl. in 1961,
relatie.
- Moeder:
Maria Magdalena Müller.
tr. te Utrecht [ut] op 24 nov 1931,
(gesch. te Utrecht [ut] op 17 aug 1945)
met
Egbert (Ep) ten Cate, zn. van Hendrikus Egbertus (Henk) ten Cate (C.O.N.; R.N.L) (fabrikant) en Wilhelmina Christina Catharina (Tie) van Wulfften Palthe (R.O.N.),
geb. te Stad-Almelo [ov] op 9 jul 1904,
fabrikant directeur H. ten Cate Hzn. & Co. N.V, later Kon. Textielfabrieken Nijverdal-ten Cate N.V. en daarna commissaris en vice-voorzitter Raad van Commissarissen hiervan,
ovl. te Almelo [ov] op 18 okt 1992,
gecr. te Almelo [ov],
tr. (2)
met Elisabeth de Jongh. Uit dit huwelijk 2 kinderen.
Uit dit huwelijk 2 zonen:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Egbert | *1933 | Stad-Almelo [ov] | †1944 | Almelo [ov] | 10 | 0 | 0 |
2 | Ritsaert | *1938 | Stad-Almelo [ov] | †2008 | Almelo [ov] | 70 | 2 | 0 |
>
Eduard Rutger Verkade
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.
Eduard Rutger Verkade,
geb. in 1878,
toneelspeler, regisseur,
ovl. in 1961.
relatie
met
Maria Magdalena Müller.
Uit deze relatie één dochter:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Carola | *1910 | | | | | 1 | 2 |
>
Maria Magdalena Müller
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.
Maria Magdalena Müller.
relatie
met
Eduard Rutger Verkade,
geb. in 1878,
toneelspeler, regisseur,
ovl. in 1961.
Uit deze relatie één dochter:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Carola | *1910 | | | | | 1 | 2 |
>