inhoud
De nakomelingen van Lambert Hendriksz. ten Cate en Maria Willink

Amsterdam. Plattegrond van de stad werd in 1649 gedrukt bij de befaamde kaartendrukkerij van Joan Blaeu uit Amsterdam.


De genealogie vangt aan met Lambert Hendriksz. ten Cate. Hij is de zoon van Hendrik Gerritsz. ten Cate en zijn tweede vrouw Hendrkje Jansdr. en kleinzoon van Gerrit ten Cate, de stamvader van de (van oorsprong doopsgezinde) familie Ten C(K)ate uit Borne. (Zie: Stam Borne Ten Cate). Lambert Hendriksz. ten Cate is de stamvader van de Amsterdamse tak. (1)Hij wordt slechts twee keer vermeld in de boeken van het landgericht van Enschede (afb.1) .
Rond 1637 trouwt hij (vermoedelijk te Groenlo, omdat zijn bruid daar woonde) met Maria Willink (1615-1651), dochter van Hendrik Willink en Elisabeth Hardes.
Hij is daarop waarschijnlijk vrij spoedig naar Deventer verhuisd, want bij de huwelijken van zijn kinderen blijkt, dat deze, - op de oudste na, van wie geen huwelijksinschrijving met vermelding van zijn geboorteplaats gevonden werd in Deventer geboren zijn.
Hij woonde daar in de Rijkmansstraat (2) . In het stadsarchief van Deventer zijn slechts schaarse gegevens over zijn gezin te achterhalen, zodat er weinig over hem te berichten valt.
Zijn vrouw sterft in 1651 en reeds spoedig, in 1652, hertrouwt hij met Geertje Woltersdr. Cops of Koops , een weduwe uit de stad Kampen, uit welk huwelijk geen kinderen meer geboren worden. Naar alle waarschijnlijkheid is zij een dochter van het Doopsgezinde echtpaar Wolter Claesz. Cops en Sara Hansdr. van der Meer, van welk echtpaar per 22 Sep. 1668 te Kampen op het archief een testament werd gevonden, terwijl daar ter stede in de zelfde tijd ook een Hendrik en een Claes Woltersz. Cops werd aangetroffen, waarschijnlijk twee broeders van haar.
Lambert Hendriksz. ten Cate moet gestorven zijn vóór 18 Aug. 1656, want op deze datum laat "de weduwe Geertje Woltersdr. Kops" in Deventer een testament opstellen, dat aantoont dat zij voor die tijd bijzonder gefortuneerd is. Het notulenboek van de Hervormde kerk van Deventer vermeldt, dat "de erfgenamen der weduwe van Lambert Hendriksz. ten Cate" op 19 Nov. 1660 ten behoeve van de Gereformeerde diakonie een bedrag van 100 daalders (met een jaar interest) komen aanbieden op grond van een bepaling in haar testament uit 1656, waaruit blijkt dat zij in 1659 moet zijn overleden.
De kinderen van Lambert Hendriksz. ten Cate en Maria Willink trekken allen naar Amsterdam. Hun stamboom met nakomelingen tot in het einde van de 18e eeuw verscheen in druk (3) .


Afb. 1: Lambert Korte Henderick sonne van Bornne
op 21 Mei 1633 voor het landgericht van Enschede (4)


1. Overgenomen uit: C.L. ten Cate, De (van oorsprong doopsgezinde) familie Ten C(K)ate uit Borne, blz. 65, 66;
2. Uitvoerige gegevens zijn te vinden in:: C.L. ten Cate, De in Deventer geboren, maar in Amsterdam overleden vier zonen van Lambert Hendriksz. ten Cate uit Borne (CBG);
3. A.A. Vorsterman van Oyen: Stam- en Wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche familiën, Groningen (1888), dl. 2, pgs. 140-147.
4. Bron: RA Zwolle, Landgericht van Enschede, invnr. 7 (Voluntaire zaken van 1630-1635, per 21 mei 1633 (transcriptie): Anno 1633 den 21 Maij, Johann Wijnnoltz verwalter, Michael van Borchum, Willem Wolterinckhof - Cornote, Lambert Korte Hendricks sonne van Bornne doet syn verwin aen Geert Lefferinck toe Ussele synne panden nae eindt der aenspraecke. Non comparuit, ergo contumax [niet verschenen, dus vonnis].

Voor verdere informatie over Amsterdam zie:

Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Parenteel:
Parenteel van Lambert Hendriksz. ten Cate [Stamvader Amsterdamse tak].

Overzicht objecten en gebeurtenissen

Overzicht bronnen