Parenteel van Egbert ten Cate
Gerard Hendrik ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Gerard Hendrik ten Kate,
geb. te Ambt-Hardenberg [ov] op 23 apr 1884,
bedrijfsleider NV. de ‘Veenderij erven Mr. I.A. van Roijen’ (1914-1927),
ovl. te Bilthoven [ut] op 11 mei 1968.

Opmerkingen Gerard Hendrik ten Kate.
Fragment uit het artikel: Van Heerenhuis tot Witte Turf de geschiedenis van de rentmeesterswoning in Bergentheim, door E. Wolbink:.
Hoewel het pand aan de Kanaalweg-West 60-61 niet vaak meer met die naam zal worden aangeduid, stond het in Bergentheim en omgeving decennialang lang bekend als het Heerenhuis.
Het riante gebouw is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de vervening in het zuiden van de gemeente Hardenberg. Dat geschiedenis leeft, blijkt wel uit de festiviteiten die dit jaar in Bergentheim worden georganiseerd rond het 625-jarig bestaan van de veel oudere buurtschap ten noorden van het kanaaldorp. De ontstaansgeschiedenis van de nederzetting aan het Overijssels Kanaal is bekend en veelvuldig beschreven. Toch willen we in deze bijdrage letterlijk en figuurlijk stilstaan bij het statige witte huis, zo markant gelegen aan het einde van de voormalige Van Roijenswijk.
...In 1912 bleek dat het bedrag van de nieuwbouw van het Heerenhuis was opgelopen tot boven de 5000 gulden en dat in een jaar waarin de vennootschap grote verliezen leed. De turf was bijna onverkoopbaar geworden en de productie was als gevolg daarvan sterk beperkt. In de vergadering van 16 oktober 1913 besloten de firmanten om de samenwerking met Van der Sanden verder te beperken. Men berichtte hem dat hij aan de veenderij verbonden kon blijven, maar dan alleen in een ondergeschikte positie. Zijn zoon Johan zou de veenderij echter moeten verlaten. Boekhouder Jarigsma zou tot administrateur worden benoemd en zich in het Heerenhuis mogen vestigen en wel in dat gedeelte van het gebouw dat hem het meest aanstond. Die demotie kon Van der Sanden niet verkroppen. Hij besloot dan ook niet in te gaan op de eisen van de firmanten. Hij werd per 1 april 1914 ontslagen en daarmee kwam er een einde aan het tijdperk Van der Sanden in Bergentheim.
Nieuwe bewoners.
Al snel werd een nieuwe bedrijfsleider gevonden in de persoon van Gerard Hendrik ten Kate. Deze in Lutten aan de Dedemsvaart geboren zoon van de bekende vervener Roelof ten Kate begon zijn baan op 1 juli 1914 in Bergentheim. Hij was afkomstig uit Nieuw-Amsterdam, waar hij tot die tijd als chef van de bolstervergraving werkzaam was bij de Drentsche Landontginningsmaatschappij. Kort voor zijn komst naar Bergentheim was het al een tijd droog en warm geweest. Er was weinig voor nodig om de kurkdroge heidevelden te doen ontbranden. Het Salland’s Volksblad van 22 mei 1914 meldde:.
Het leek hier dinsdag net een prairiebrand. Op het veld van de erven Van Roijen brandde ongeveer veertig hectare af. Zware rookkolommen stegen op, verschrikte hazen vlogen naar alle kanten. De bewoners van de nabijgelegen huizen brachten hun goed in allerijl in veiligheid, maar er is gelukkig geen huis verbrand. De wildstand leed ernstige schade.
Roelof ten Kate kwam een half jaar later bij zijn zoon wonen, in het Heerenhuis aan het kanaal. De man was toen al op leeftijd, maar zal zijn zoon zeker van advies hebben gediend bij het leiding geven aan de veenderij. De twee heren, boekhouder Jarigsma en bedrijfsleider Ten Kate, zagen door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog de omzet van de vennootschap stijgen. Er was in Europa groot gebrek aan fossiele brandstoffen en daardoor ontstond meer vraag naar turf. De prijzen stegen en als gevolg daarvan maakte de firma weer winst. Na het plotseling overlijden van boekhouder Jarigsma, op 31 juli 1917 in Zwolle, bleek echter dat de boekhouding niet up-to-date was. Daarom werd een heus accountantskantoor uit Nijmegen in de arm genomen om orde op zaken te stellen. Zij stuurden hun medewerker Jan Willem Adolph van der Pijl naar Bergentheim...
Heerenhuis en doktershuis.
..Bedrijfsleider Ten Kate lag regelmatig in de clinch met de heren vennoten. In veel van zijn plannen konden de commissarissen niet toestemmen en over zijn leidinggevende kwaliteiten waren ze ook al niet erg te spreken. Het akkefietje met de dijkdoorbraak (en de kosten die daarmee gemoeid waren), foute beslissingen die op het conto van Ten Kate werden bijgeschreven en de overtuiging dat hij er niet in zou slagen om de veenderij winstgevend te maken, maakten dat de Veenderij van hem af wilde. De aandeelhouders besloten hem met ingang van 1927 te ontslaan. Er werd geen.
nieuwe bedrijfsleider benoemd. De woning waar.
Ten Kate twaalf jaar lang had gewoond, het zuidwestelijk gedeelte van het Heerenhuis, werd vervolgens verhuurd aan dokter Weggeman en zijn echtgenote Ada van Loon. In een van de lokale kranten stond op 7 januari: Bericht. Met ingang van dinsdag a.s. verhuisd naar het Heerenhuis der firma Van Royen. Spreekuur alleen ’s morgens van 8 uur tot 9.30. W.G. Weggeman, med. docts. arts, Bergentheim...
Zie voor het volledige artikel: http://www.historischeprojecten.nl/publicaties/Van%20Heerenhuis%20tot%20WitteTurf.pdf
.

tr. te Hardenberg [ov] op 11 nov 1924
met

Constance Carolina Catharina Daniëls,
geb. te Amsterdam [nh] op 12 okt 1903.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Roelof*1925 Bergentheim [ov] †2016 Den Haag [zh] 90


Dossier:


Marius Bernardus ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Marius Bernardus ten Kate,
geb. te Dedemsvaart [ov] op 12 mei 1888,
ovl. te Dedemsvaart [ov] op 9 jun 1888,
begr. te Lutten [ov] Begraafplaats 'Het Kerkhof', achter de NH-kerk grafnr. 02-51a.


Dossier:


Lammiena Plomp
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Lammiena (Lamina) Plomp,
geb. te Avereest [ov] op 29 dec 1844,
ovl. te Dedemsvaart [ov] op 3 feb 1890,
begr. te Lutten [ov] Begraafplaats 'Het Kerkhof', achter de NH-kerk, grafnr. 2-51b.

tr. te Avereest [ov] op 1 jun 1871 (akte nr. 46)
met

Roelof ten Kate, zn. van Warner Roelofs ten Kate (bakker en winkelier, president kerkvoogd te Avereest) en Berendina Berends,
geb. te Balkbrug [ov] op 9 jun 1846,
vervener,
ovl. te Bergentheim [ov] op 16 feb 1920,
begr. te Lutten [ov] Begraafplaats 'Het Kerkhof', achter de NH-kerk, grafnr. 2-51c.

Opmerkingen Roelof ten Kate.
Bron: Boek monumenten in de Gemeente Hardenberg auteurs: E. Wolbink en A.C.A. Pullen.
De Rentmeesterswoning.
Dedemsvaartseweg-Noord 20, Lutten.
- gemeentelijk monument -.
Gedurende de 130 jaren dat deze woning er staat, heeft het al aan verschillende families onderdak geboden. Vóór 1878 lag er alleen maar een stuk weiland aan de nieuw gegraven Dedemsvaart. In dat jaar kocht Roelof ten Kate uit Avereest het stuk grond met de bedoeling er een luxe woning te laten bouwen. Hij was zeven jaren daarvoor in zijn geboorteplaats getrouwd met Lammiena Plomp maar vrijwel meteen daarna met haar verhuisd naar Vroomshoop. Daar hield hij als veenbaas toezicht in de plaatselijke veenderijen. Daar ook waren hun kinderen Berendina, Jeantina Gerardina en Warner geboren. Kort nadat ze in 1878 weer naar Avereest waren teruggegaan, kregen ze hun vierde kind Bartholomeus. Roelof, Lammiena en de vier jonge kinderen betrokken aan het eind van dat jaar de nieuw gebouwde vervenerswoning die kenmerken vertoont uit het classicisme. Zo heeft het nog altijd een symmetrische façade met een risalerend middendeel, een fronton en een evenwichtige gevelindeling. In de nieuwe villa werden nog eens drie kinderen geboren: Arend, Gerard Hendrik en Marius Bernardus, maar de jongste overleed nog geen maand na de geboorte. Toen vervolgens moeder Lammiena ten Kate-Plomp daar op 46-jarige leeftijd stierf, verhuisde de rest van het gezin in 1895 terug naar Avereest
.

Uit dit huwelijk 9 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Berendina*1872 Den Ham (Ov) [ov] †1955 Utrecht [ut] 82
Jantine*1874 Den Ham (Ov) [ov] †1949 Huizen [nh] 75
Warner*1876 Den Ham (Ov) [ov] †1970 Emmen [dr] 93
Bartholomeus*1878 Avereest [ov] †1967 Soest [ut] 89
Levenloos*1880 Ambt-Hardenberg [ov] †1880 Ambt-Hardenberg [ov] 0
Arend*1881 Ambt-Hardenberg [ov] †1921 Wenen [wi, Oostenrijk] 39
Gerard*1884 Ambt-Hardenberg [ov] †1968 Bilthoven [ut] 84
Marius*1888 Dedemsvaart [ov] †1888 Dedemsvaart [ov] 0
Levenloos*1890 Ambt-Hardenberg [ov] †1890 Ambt-Hardenberg [ov] 0


Dossier:


Herman Carel van de Horst
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Herman Carel van de Horst,
geb. te Weesp [nh] op 24 mei 1873,
huisarts,
ovl. te Deventer [ov] op 19 apr 1931.

tr. te Avereest [ov] op 16 aug 1901
met

Berendina ten Kate, dr. van Roelof ten Kate (vervener) en Lammiena Plomp,
geb. te Den Ham (Ov) [ov] op 17 nov 1872 (akte nr. 121),
ovl. te Utrecht [ut] op 19 feb 1955.


Herman Theodorus Obbink
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Herman Theodorus Obbink,
geb. te Aalten [ge] op 23 jan 1869,
NH,
predikant, hoogleraar theologie,
ovl. te Utrecht [ut] op 28 dec 1947,
begr. te Bilthoven [ut] begraafplaats 'Den en Rust'.

Opmerkingen Herman Theodorus Obbink.
Hij studeerde aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens stond hij als predikant in Hoogersmilde, Kamperveen, Middelburg en Den Haag. Op 2 december 1901 promoveerde hij te Utrecht op De heilige oorlog volgens den Koran.
In 1910 volgde zijn benoeming tot hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, later verhuisde hij naar de Universiteit Utrecht (1913-1939). In 1924 verscheen zijn vertaling van het Oude Testament. Deze werd in 1927 aangevuld met een vertaling van het Nieuwe Testament door zijn collega Anneus Marinus Brouwer (1875-1948). De vertaling, de "Utrechtse vertaling", wordt meestal "Obbink en Brouwer" genoemd.
Van 1929 tot 1947 was Obbink hofprediker. In die hoedanigheid ging hij in 1937 voor in de inzegening van het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard.
***.
Obbink, Herman Theodorus.
Gewijzigd op 14-09-2012 16:11 by host Gecategoriseerd als Markante protestanten.
Afbeelding.
Spraakmakend vertegenwoordiger van de ethische theologie (Aalten 23 januari 1869 - Utrecht 29 december 1947).
Herman Obbink kwam samen met zijn broer Johan ter wereld, van wie hij nauwelijks was te onderscheiden. De tweelingbroers werden groot op Groot-Heinen, het Aaltense landgoed waarop hun vader zijn landbouwbedrijf uitoefende. De jongens werkten actief in het bedrijf mee, met als gevolg dat Herman al twintig jaar oud was toen hij zijn gymnasiale studie begon. Die doorliep hij vervolgens in drie jaar, waarna hij - in 1892 - theologie ging studeren aan de Utrechtse rijksuniversiteit. Obbink werd er gekneed door hoogleraar oosterse talen M.Th. Houtsma en door oudtestamenticus J.J.P. Valeton jr. Ook de theologiestudie vlotte voorspoedig. In 1896 legde Obbink zijn proponentsexamen af, om een jaar later als predikant te worden bevestigd in het Drentse Hoogersmilde waar hij het pastoraat combineerde met de voorbereiding van zijn doctoraalexamen.
In 1900 werd Obbink beroepen door Kamperveen, ‘een gemeente met weinig waardering en veel strijd,’ schreef de hervormde theoloog A.H. Edelkoort later toen hij Obbink herdacht. Het geruzie ontnam Obbink echter niet de lust de doctorshoed te verwerven. In 1901 promoveerde hij op De heilige oorlog volgens de koran, een met het oog op Nederlands koloniale bezit in de Oost niet van actualiteit gespeend onderwerp. Na drie jaar kon Obbink Kamperveen de rug toe keren en vertrok hij naar Middelburg waar hij gelukkiger predikantsjaren beleefde. Erg lang duurden ze echter niet want in 1906 deed Den Haag een beroep op Obbink.
In de hofstad groeide de geboren Geldersman uit tot een gezaghebbende figuur, maar ook hier stond hij niet lang want de katheder lonkte. In 1910 werd Obbink hoogleraar godsdienstgeschiedenis aan de gemeentelijke universiteit van Amsterdam. Het hoofdstedelijke professoraat bracht echter weinig vreugde, wat niet alleen aan derden was te wijten. Vlug van woord, scherp van geest en sterk van wil was Obbink soms moeilijk in de omgang, ook omdat hij allergisch was voor schone schijn en geleerddoenerij. Als prominente exponent van de ethische theologie was hij niet minder wars van dogmatisme. Leertucht stond volgens Obbink gelijk aan gewetensdrang. Leven met God deed je niet door allerlei geboden en verboden, maar in de persoonlijke gemeenschap met zijn eniggeboren Zoon.
In 1913, na drie onbevredigende professorale jaren in Amsterdam, keerde Obbink terug naar de Utrechtse alma mater waar hij plaatsnam op de nieuwe leerstoel godsdienstgeschiedenis. In zijn inaugurele rede, Over oud-Aegyptische voorstellingen aangaande dood en leven, beleed Obbink zijn voorkeur voor de oudoosterse godsdiensten, omdat binnen deze entourage Israël en het christendom waren opgekomen. Dit werkte hij onder meer uit in Het bijbelsch paradijsverhaal en de Babylonische bronnen dat in 1917 verscheen. In deze studie betoogde Obbink dat Israël was voortgekomen uit de Babylonische denk- en cultuurwereld, maar vervolgens door religieuze ervaringen een eigen weg was gegaan.
Meer dan dertig jaar lang werkte Obbink als bijbelvertaler. In de eerste helft van de jaren twintig publiceerde hij, onder de titel De bijbel (verkorte uitgave) opnieuw uit den grondtekst vertaald, twee oudtestamentische delen waarin de leesbaarheid leidraad was. Dit criterium moest hij loslaten toen hij in 1933 het voorzitterschap op zich nam van de NBG-commissie tot vertaling van het oude testament. Het bijbelgenootschap stond namelijk geen vlot leesbare volksbijbel voor ogen, maar een kanselbijbel die min of meer aansloot op de Statenvertaling. Ook in de redactiecommissie van het Algemeen weekblad voor christendom en cultuur hanteerde Obbink de voorzittershamer, terwijl hij zijn stem ook liet horen in de vereniging Kerkopbouw. Nationale bekendheid kreeg hij als hofprediker, in welke hoedanigheid hij onder meer optrad bij de begrafenis van prins Hendrik in 1934 en het huwelijk van prinses Juliana met Bernhard van Lippe-Biesterfeld, drie jaar later. Obbink gaf het echtpaar als trouwtekst mee Psalm 32: 8: ‘Mijn oog zal op u zijn.’ In zijn preek sprak hij de profetische woorden dat een koninklijk huwelijksleven een meer dan gewone verantwoordelijkheid en wijsheid vergde, ‘tegenover elkander en tegenover ons Vaderland’.
Over Obbinks levensavond viel de schaduw van geheugenverlies. Zijn emeritaat was hem moeilijk gevallen. ‘Ik begon het nu juist een beetje te leren,’ zei hij bij zijn afscheid in 1939. Obbink overleed in 1947. De nieuwe NBG-vertaling verscheen vier jaar later.
Auteur: Peter Bak, voor Protestant.nl, 13 juni 2011.
Verder lezen: H.Th. Obbink, Keuze uit de verspreide geschriften (Amsterdam 1939) ; Th.P. van Baaren e.a, Verbum: essays on some aspects of the religious function of words, dedicated to Dr. H.W. Obbink'' (Utrecht 1964).
Informatie op internet: Biografisch lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme
.

tr. te Avereest [ov] op 22 apr 1897 (akte nr. 9)
met

Jantine Gerardina ten Kate, dr. van Roelof ten Kate (vervener) en Lammiena Plomp,
geb. te Den Ham (Ov) [ov] op 28 sep 1874 (akte nr. 101),
ovl. te Huizen [nh] op 2 dec 1949.

Dossier:


Warner Pieter ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Warner Pieter ten Kate,
geb. te Ambt-Hardenberg [ov] op 18 aug 1878,
Leraar,
ovl. te Leiden [zh] op 10 jul 1925.


Pieter ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Pieter ten Kate,
geb. te Ambt-Hardenberg [ov] op 6 jul 1880,
zendeling,
ovl. te Poso [ce, Indonesië] (vlg RA 1920/133 overl. te Donggala) op 29 nov 1918 (aan de Spaanse griep).

Opmerkingen Pieter ten Kate.
http://www.netherlandsancestors.com (Odette Franssen).
Brieven aan Truusje Wesseldijk te Soerabaja van haar ouders Hendrik Johannes Wesseldijk, zendelingleraar op Celebes en Augustina Franciska (Guus)van Kempen.
(Collega zendeling van Pieter ten Kate).
Kasigoentjoe 21 Dec. 1918.
Mijn lief Truusje,.
't Is al weer een poosje geleden toen ik je die kiekjes stuurde, je waart toen niet bij tante hè, maar bij Mevr. v.d. Berg. Heb je een prettige vacantie gehad? Die arme tante Dir is toen ziek geweest hè. 'k Hoop dat tante nu weer beter is, want die Spaansche influenza mat de menschen zoo erg af.
Moeder is gelukkig er voor gespaard gebleven maar Papa ligt nog te bed. Eerst was Vader 14 dagen ziek en na die 14 dagen kreeg Vader weer heel erge koorts. Moeder was ook 3 weken ziek en toen nam tante Woensdregt Heni en Gerardje mee naar Posso, want moeder kon hem niet meer verzorgen en toen vader en Moeder een beetje beter waren liet moeder hen weer terug halen.
En Truus zal ik je nu eens heel wat treurigs vertellen die lieve kleine Roelof heeft geen Vader meer, Oom ten Kate uit Posso is naar de lieve Heiland gagaan. Tante gaat nu naar haar zuster Ds. v. Langen te Padang. 't Werk in Posso moet Vader nu overnemen als Vader weer beter is, wij gaan dan verhuizen naar Posso, 't is wel erg jammer dat wij uit Kasigoentjoe weg moeten, want de menschen zijn al zoo aan ons gewend en 't is hier zoo heerlijk buiten. De ziekte is nu overal door heel Posso land en o, er sterven zooveel menschen, in ons dorp 50 menschen, maar de meeste stierven door onvoorzichtigheid.
Op Java heerscht de ziekte ook nog hè.
Wij kunnen nu dit jaar geen Kerstfeest vieren met de menschen, dat is erg jammer, moeder zal alleen in huis een boompje branden voor de moerids en dan wil ik de toverlantaarn probeeren weet je nog wel dat je daar zoo bang voor waart Pop. Ga je nu weer lief naar school en leer je goed Truusje en ben je lief voor Zepha en Oom en tante? Wat heb je toch een massa speelgoed gekregen met je verjaardag, en wat heb je een massa vriendjes en vriendinnetjes daar. Groet je ze eens van ons en heb je het protretje al laten kijken waar wij opstaan? vindt je niet dat Gerardje al groot is?.
Nu Truusje 'k hoop dat jij gezond bent en altijd zoet zult zijn. Vader en Moeder kunnen nu nog niet komen maar zoo gauw als er een vervanger voor Vader komt dan hopen we allen samen naar Oma te gaan. Dag Truusje veel liefs en een hart. kus van je je zoo liefh. Vader en Moeder, Gerardje en Heni.
In Januari sturen we weer geld Dir. Dank voor jullie zorgen omtrent ons kind
.

tr. te Sliedrecht [zh] op 21 aug 1913
met

Johanna (Anna) ten Kate, dr. van Hendrik ten Kate (predikant) en Wilhelmina Aleida van der Vecht,
geb. te Harderwijk [ge] op 30 sep 1888,
ovl. te Wolvega [fr] op 5 mrt 1969.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Roelof*1916 Watutau-Poso [ce, Indonesië] †1996 Apeldoorn [ge] 79
Levenloos*1918 Donggala [ce, Indonesië]   0


Bonne Berends ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Bonne Berends ten Kate,
geb. te Ambt-Hardenberg [ov] op 17 mrt 1882,
zendingsonderwijzer,
ovl. te Gorssel [ge] op 28 mei 1938.

tr. te Leiden [zh] op 28 jul 1913
met

Helena Agneta Johanna Ruijsch van Dugteren, dr. van Carel Jacob Lodewijk Ruijsch van Dugteren (predikant) en Janke Dorothea Pieternella Rochefort,
geb. te Haarlemmermeer [nh] op 11 jul 1888,
ovl. te Amsterdam [nh] op 10 sep 1947,
begr. te Gorssel [ge] op 15 sep 1947.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Egbert*1916 Kaluwatu [Indonesië] †1978 Amsterdam [nh] 62
Carel*1919 Kaluwatu [Indonesië] †1981 Den Haag [zh] 62


Jacob ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Jacob ten Kate,
geb. te Ambt-Hardenberg [ov] op 4 aug 1884,
grossier in koloniale waren,
ovl. te Steenwijk [ov] op 11 mrt 1932.

tr. te Steenwijk [ov] op 8 aug 1907 (akte nr. 30)
met

Dina de Boer, dr. van Gerrit de Boer (aannemer) en Johanna de Boer,
geb. te Steenwijk [ov] op 28 jul 1885,
ovl. te Steenwijk [ov] op 10 jan 1955,
begr. te Steenwijk [ov] op 13 jan 1955.

Uit dit huwelijk 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johanna*1908 Steenwijk [ov] †1994 Ommen [ov] 85
Margje*1910 Steenwijk [ov] †1964 Eindhoven [nb] 54
Dien*1913 Steenwijk [ov] †1996 Epe [ge] 83
Egbert*1918 Steenwijk [ov] †2001 Zwolle [ov] 83


Roelof ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Roelof ten Kate,
geb. te Ambt-Hardenberg [ov] op 11 aug 1887,
waterbouwkundig tekenaar,
ovl. te Nijmegen [ge] op 2 jan 1941.

tr. te Utrecht [ut] op 17 jun 1920 (akte nr. 560)
met

Catharina Maria Elisabeth Coevoet, dr. van Jacobus Coevoet en Clasina Elisabeth Kuneken,
geb. te Utrecht [ut] op 17 mei 1887,
ovl. te Nijmegen [ge] op 13 dec 1937.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Warner*1922 Ubbergen [ge] †2014 Den Haag [zh] 91


Warner Johannes ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Warner Johannes ten Kate,
geb. te Apeldoorn [ge] op 11 mei 1889.
Warner Johannes was ongehuwd,
ovl. te Leiden [zh] op 19 sep 1907.


Berend ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Berend ten Kate,
geb. te Apeldoorn [ge] op 1 apr 1891,
vertegenwoordiger, administrateur,
ovl. te Ede [ge] op 24 jun 1955.

tr. te Leiden [zh] op 9 okt 1918
met

Hendrika van Welzen, dr. van Jan van Welzen en Hendrika Kwik,
geb. te Leiden [zh] op 2 jun 1893,
ovl. te Leiden [zh] op 3 jan 1959.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Egbert*1920 Steenwijk [ov] †1958  37
Hendrika*1924 Steenwijk [ov] †1996 Ede [ge] 71
Warner*1927 Steenwijk [ov] †1996 Heemstede [nh] 69


Marius Anne ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Marius Anne ten Kate,
geb. te Apeldoorn [ge] op 4 sep 1893,
zendings-onderwijzer,
ovl. te Zeist [ut] op 23 apr 1979.

relatie (1)
met

Afgeschermd.

Uit deze relatie één dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Rahajoe*1929 Malang [NIN] †1992 Amersfoort [ut] 63

tr. (2) te Djombang [NIN] op 6 jul 1933
met

Caroline Louise Johanna Kempers, dr. van Marius Gerard Jacob Kempers en Eduardina Johanna Baptista Bol,
geb. te Den Haag [zh] op 22 jun 1900,
verpleegkundige.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Afgeschermd Manado [ce, Indonesië]    
Machteld*1935 Tomohon [ni] †2006 Heeze [nb] 70
Afgeschermd Soerabaja [NIN]    


Berendina Margaretha Geertruida ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Berendina Margaretha Geertruida ten Kate,
geb. te Apeldoorn [ge] op 22 feb 1896.
Berendina was ongehuwd,
ovl. te Leiden [zh] op 4 mei 1918.


Egbert ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Egbert ten Kate,
geb. te Apeldoorn [ge] op 11 nov 1897,
onderwijzer. Egbert was ongehuwd. Hij is door verdrinking om het leven gekomen,
ovl. te Leiden [zh] op 8 jul 1916.


Margje Bruins Slot
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Margje Bruins Slot,
geb. te Hoogeveen [dr] op 23 aug 1854,
ovl. te Leiden [zh] op 22 jan 1925.

tr. te Avereest [ov] op 18 okt 1877 (akte nr. 47)
met

Egbert ten Kate, zn. van Warner Roelofs ten Kate (bakker en winkelier, president kerkvoogd te Avereest) en Berendina Berends,
geb. te Avereest [ov] op 26 dec 1850,
vervener,
ovl. te Steenwijk [ov] op 5 mei 1906,
begr. te Steenwijk [ov] op 9 mei 1906.

Uit dit huwelijk 10 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Warner*1878 Ambt-Hardenberg [ov] †1925 Leiden [zh] 46
Pieter*1880 Ambt-Hardenberg [ov] †1918 Poso [ce, Indonesië] 38
Bonne*1882 Ambt-Hardenberg [ov] †1938 Gorssel [ge] 56
Jacob*1884 Ambt-Hardenberg [ov] †1932 Steenwijk [ov] 47
Roelof*1887 Ambt-Hardenberg [ov] †1941 Nijmegen [ge] 53
Warner*1889 Apeldoorn [ge] †1907 Leiden [zh] 18
Berend*1891 Apeldoorn [ge] †1955 Ede [ge] 64
Marius*1893 Apeldoorn [ge] †1979 Zeist [ut] 85
Berendina*1896 Apeldoorn [ge] †1918 Leiden [zh] 22
10 Egbert*1897 Apeldoorn [ge] †1916 Leiden [zh] 18


Helena Agneta Johanna Ruijsch van Dugteren
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Helena Agneta Johanna Ruijsch van Dugteren,
geb. te Haarlemmermeer [nh] op 11 jul 1888,
ovl. te Amsterdam [nh] op 10 sep 1947,
begr. te Gorssel [ge] op 15 sep 1947.

tr. te Leiden [zh] op 28 jul 1913
met

Bonne Berends ten Kate, zn. van Egbert ten Kate (vervener) en Margje Bruins Slot,
geb. te Ambt-Hardenberg [ov] op 17 mrt 1882,
zendingsonderwijzer,
ovl. te Gorssel [ge] op 28 mei 1938.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Egbert*1916 Kaluwatu [Indonesië] †1978 Amsterdam [nh] 62
Carel*1919 Kaluwatu [Indonesië] †1981 Den Haag [zh] 62


Catharina Maria Elisabeth Coevoet
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Catharina Maria Elisabeth Coevoet,
geb. te Utrecht [ut] op 17 mei 1887,
ovl. te Nijmegen [ge] op 13 dec 1937.

tr. te Utrecht [ut] op 17 jun 1920 (akte nr. 560)
met

Roelof ten Kate, zn. van Egbert ten Kate (vervener) en Margje Bruins Slot,
geb. te Ambt-Hardenberg [ov] op 11 aug 1887,
waterbouwkundig tekenaar,
ovl. te Nijmegen [ge] op 2 jan 1941.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Warner*1922 Ubbergen [ge] †2014 Den Haag [zh] 91


Warner Antoon Berend ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Warner Antoon Berend ten Kate,
geb. te Aalten [ge] op 20 jul 1890,
predikant,
ovl. te Driebergen [ut] op 18 jun 1963.

tr. te Amsterdam [nh] op 23 apr 1918 (akte nr. reg.3B;fol.38)
met

Elisabeth Charlotte Muijsken, dr. van Frans Pieter Muijsken (commissionair in effecten) en Roeloffina Geertruida Johanna Middendorp,
geb. te Nieuwer-Amstel [nh] op 16 mrt 1896,
ovl. te Driebergen [ut] op 7 dec 1986.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Afgeschermd Vlissingen [ze]    
Frans*1927 Vlissingen [ze] †2013 Baarn [ut] 86
Tuuk*1929 Enschede [ov] †2005 Rotterdam [zh] 75


Theophilus Bonne ten Kate
in
Parenteel van Hendrik ten Pijpere.

Theophilus Bonne ten Kate,
geb. te Rotterdam [zh] op 22 dec 1891 (k162 akte nr. 6959),
makelaar in assur,
ovl. te Rotterdam [zh] op 2 dec 1959.

tr. te Hamburg [ha, Duitsland] op 23 aug 1923
met

Luisa Dorothea Hayn,
geb. te Reinbek [sh, Duitsland] op 20 mei 1902,
ovl. te Rotterdam [zh] op 4 jul 1977.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Beer*1924 Rotterdam [zh] †2014 Deventer [ov] 89
Afgeschermd Rotterdam [zh]    
Afgeschermd Rotterdam [zh]