Tak Enschede
Agnieta van der Kooren
Agnieta van der Kooren,
geb. circa 1785.

tr.
met

Daan Vosmeer,
geb. circa 1780.

Uit dit huwelijk één dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Dirkje*1815 Oudewater [zh] †1902 Oudewater [zh] 87


Adrianus Brouwer
Adrianus Brouwer,
ged. NG te Oudewater [zh] op 9 jun 1771 (getuige: Johanna Verdoorn),
ovl. te Oudewater [zh] op 6 jul 1826.

tr.
met

Neeltje van Vliet, dr. van Gijsbert Vliet en Maantje Hogendoorn,
geb. in 1780,
ovl. te Oudewater [zh] op 21 sep 1825 (akte nr. 42).

Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Pietertje*1808 Oudewater [zh] †1895 Oudewater [zh] 87
Aantje*1810 Oudewater [zh] †1869 Gouda [zh] 59
Gijsbert*1815 Oudewater [zh] †1828 Oudewater [zh] 13
Adrianus*1819 Oudewater [zh] †1901 Oudewater [zh] 81
Joris*1824 Oudewater [zh] †1826 Oudewater [zh] 1


Neeltje van Vliet
Neeltje van Vliet,
geb. in 1780,
ovl. te Oudewater [zh] op 21 sep 1825 (akte nr. 42).

tr.
met

Adrianus Brouwer, zn. van Joris Brouwer en Pietertje van der Pijl,
ged. NG te Oudewater [zh] op 9 jun 1771 (getuige: Johanna Verdoorn),
ovl. te Oudewater [zh] op 6 jul 1826.

Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Pietertje*1808 Oudewater [zh] †1895 Oudewater [zh] 87
Aantje*1810 Oudewater [zh] †1869 Gouda [zh] 59
Gijsbert*1815 Oudewater [zh] †1828 Oudewater [zh] 13
Adrianus*1819 Oudewater [zh] †1901 Oudewater [zh] 81
Joris*1824 Oudewater [zh] †1826 Oudewater [zh] 1


Pietertje Brouwer
Pietertje Brouwer,
geb. te Oudewater [zh] circa 1808,
ovl. te Oudewater [zh] op 2 feb 1895 (akte nr. 10).

tr. te Oudewater [zh] op 30 jan 1833 (akte nr. 1)
met

Jacobus de Vast, zn. van Jakob de Vast en Maria Pulders,
geb. te Oudewater [zh] circa 1804.


Jacobus de Vast
Jacobus de Vast,
geb. te Oudewater [zh] circa 1804.

tr. te Oudewater [zh] op 30 jan 1833 (akte nr. 1)
met

Pietertje Brouwer, dr. van Adrianus Brouwer en Neeltje van Vliet,
geb. te Oudewater [zh] circa 1808,
ovl. te Oudewater [zh] op 2 feb 1895 (akte nr. 10).


Anna Margaretha Petronella Dekker
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Anna Margaretha Petronella Dekker,
geb. te Amsterdam [nh] in 1887.

tr. te Oudshoorn [zh] op 22 mrt 1906 (akte nr. 5),
(gesch. te Alphen [zh] op 6 nov 1912)
met

Dirk ten Cate Brouwer (Brouwer) (voorheen Brouwer; naamsverandering: KB. dd 26-5-1922), zn. van Adrianus Brouwer (fabrikant) en Adriaantje van Geest,
geb. te Alphen [zh] (thans Alphen a/d Rijn) op 22 aug 1885 (akte nr. 87),
tegelfabrikant,
ovl. te Gouda [zh] op 16 jan 1962,
begr. te Alphen a/d Rijn [zh] Oosterbegraafplaats, Aarkade 22 op 20 jan 1962 grafnr. 331,
tr. (2)
met Helene Hubertine Elisabetha ten Cate. Uit dit huwelijk 4 kinderen,
tr. (3)
met Marie van Nes. Uit dit huwelijk geen kinderen.

Opmerkingen Dirk ten Cate Brouwer.
In het CBG te Den Haag bevindt zich een dossier Brouwer (ten Cate-) dat nog niet is ingezien (HtC).
Hij is bij huw. gescheiden echtgenoot van Anna Margaretha Petronella Dekker (gesch. Alphen 6-11-1912, aktenr. 30). Hij huwt de 3de maal Alphen a/d Rijn 6-6-1944 (gesch. ald. 31-10-1946) met Marie van Nes, geb. Noordwijk 11-10-1902.
Vlg. fam. adv. coll. CBG, Ten Cate Brouwer, blz. 1 woont Dirk ten Cate Brouwer bij zijn overlijden, Wilhelminalaan 60, Alphen a/d Rijn.
Bodegraver ontrafelt mysterie rond Alphense Mata Hari.
Lees ook: persbericht Dirk van Eck-Stichting publicatie Leidsch Dagblad.
Bron: Rijn en Gouwe, zaterdag 13 september 2003.
De Leidse Dirk van Eck-Stichting en de redactie van het tv-programma Andere Tijden van de VPRO speuren naar het verleden van de familie Ten Cate Brouwer. Vader Dirk, driftkikker, bon-vivant en eigenaar van het Tegelhuis in Alphen, was ‘fout' in de oorlog. Zijn beeldschone dochter Helena zat eerst in het verzet, maar werd later een spionne voor de Duitsers. "Sommigen vergelijken haar met Mata Hari.''.
Door Mark van der Werf.
ALPHEN - "Hij behoorde tot de jetset, had een eigen butler en chauffeur, en hield wilde feesten in zijn Alphense villa. Zij was bijzonder intelligent, sprak meer talen vloeiend, en wist met veel charme de ene na de andere man voor haar karretje te spannen.''.
Bodegraver Arjan Honkoop heeft zich ondergedompeld in het opmerkelijke levensverhaal van Dirk Ten Cate Brouwer en zijn dochter Helena, roepnaam Hellen. De Bodegraver is bestuurslid is van de Leidse Dirk van Eck-stichting, die historisch videomateriaal verzamelt.
Honkoop werd een aantal maanden geleden benaderd door Andere Tijden. De redactie van het tv-programma, dat historische verhalen belicht, was via via op het spoor van de eigenaar van het Tegelhuis in Alphen gekomen, en zocht naar meer informatie. Overwogen wordt om een uitzending aan de Ten Cate Brouwers te wijden.
Of het zover komt of niet, Honkoop is vastbesloten om de mysteries rond vader en dochter te ontrafelen. Hij is al een eind gevorderd.
Dirk ten Cate Brouwer werd geboren in 1885 als Dirk Brouwer. Ten Cate, de naam van zijn eerste vrouw (hij trouwde drie keer), plakte hij er eigenhandig voor. Dat stond wel interessant, vond de zakenman vermoedelijk.
In Alphen was Ten Cate Brouwer beroemd en berucht. Hij verkocht sinds 1915 niet alleen tegels en tegeltableaus, maar was ook gemeenteraadslid en voorzitter van de Kamer van Koophandel.
Dirk verhuisde met zijn gezin naar Leiden, maar keerde tijdens de oorlog terug naar Alphen. Hij bezat een fabriek in Duitsland en had in Alphen een groot huis aan de Oude Rijn, achter het Tegelhuis, en een woning naast de Adventskerk. Ten Cate Brouwer begaf zich bij voorkeur in gezelschap van zeer welgestelden, zoals Prins Hendrik.
A. de Ridder (68), van 1952 tot 1956 zijn secretaresse, herinnert zich haar oude baas als een ‘bijzondere en lastige man'. Ten Cate Brouwer was een driftkikker, maar had absoluut ook goede kanten, zegt ze. "Op Sinterklaasavond deelde hij chocolade uit in het tehuis voor ouden van dagen bij de Adventskerk.''.
Mevrouw Van der Sijs, wiens ouders een bakkerij hadden tegenover het Tegelhuis, kent verhalen over talrijke ‘feestjes met blote dames'. "In de Wilhelminalaan stond het dan altijd bomvol met auto's.'' Ten Cate Brouwer was inderdaad een ‘feestneus', zegt H. Binnekamp, zoon van Dirks toenmalige procuratiehouder. Maar hij voelde zich nogal eens miskend in Alphen. Naar verluidt liet hij ooit een klok bezorgen bij de Adventskerk, met daarin gegraveerd: "Eeuwig zullen ze mijn stem horen''. Een aantal Alphenaren wist dat Dirk tijdens de oorlog met de Duitsers sympathiseerde, maar na de bevrijding werd daarover in het dorp niet openlijk gesproken. Het verhaal gaat dat de Jeugdstorm in het Tegelhuis vergaderde, zegt Honkoop. "Maar ik weet niet of dat eenmalig of regelmatig is gebeurd.''.
Op 26 februari 1942 hield Ten Cate Brouwer een opvallend pro-Duitse speech bij zijn afscheid als voorzitter van de Kamer van Koophandel. Honkoops conclusie: "Dirk is altijd NSB'er geweest.''.
Ten Cate Brouwer had vier kinderen. Lotte (1923), zijn jongste dochter, woont in Canada. Honkoop is al geruime tijd naar haar op zoek.
Wim (1917) vertrok in 1957 met vrouw en kinderen naar Canada en stierf daar in 1976. Dick (1916) wordt door vroegere buurkinderen in Leiden omschreven als sluw en onbetrouwbaar. Volgens Binnekamp verraadde hij zijn eigen zus Hellen aan de Duitsers.
Hellen (1914) zat op de Christelijke hbs in het Burgemeester Visserpark en deed eindexamen in 1932. Ze studeerde in Leiden en had daarna diverse baantjes. Bij het uitbreken van de oorlog sloot Hellen zich aan bij een verzetsgroep. Ze hielp bij droppings en bespioneerde havens, munitiedepots en vliegvelden.
In de nacht van 24 op 25 september 1941 werd ze gearresteerd. Ze kreeg de doodstraf, maar die werd omgezet in werkkamp. In mei 1942 werd Hellen naar een fabriek in Duitsland gestuurd, maar nog datzelfde jaar keerde ze terug naar Nederland. Ze ging voor de Sicherheitsdienst werken.
Op het landgoed Park Zorgvlied in Den Haag kreeg ze les in schieten, paardrijden, seinen en saboteren. Daar kwam ze een bekende uit Alphen tegen: J.J.B. (Hans) Sprey. Hij bleek commandant van de opleiding te zijn.
Waarom ging een verzetsvrouw opeens voor de Duitsers werken? Honkoop tast deels nog in het duister, maar heeft wel een begin van een verklaring. Hellen was volgens hem niet alleen sportief, gracieus en slim, maar ook een rasopportuniste. Principes zaten haar niet in de weg; ze deed wat haar het beste uitkwam. Honkoop: "Sommigen vergelijken Hellen met Mata Hari.''.
Want net als deze bekende dubbelspionne leek Hellen een meester in het manipuleren van mannen, of ze nu Duitser waren, of in het verzet zaten. "Ze heeft er in ieder geval een hele hoop versleten.''.
In Rome moest Hellen infiltreren bij de geallieerden. Maar er is weinig bekend over wat ze daar precies heeft gedaan. Volgens Honkoop werd het haar vrij spoedig te heet onder de voeten. Hellen gaf zich waarschijnlijk vrijwillig over.
Ze werd overgedragen aan de Nederlandse Veiligheidsdienst, maar wonderlijk genoeg vrijgesproken van spionage. In Nederland begon de Leidse politieke rechercheafdeling een onderzoek. In 1947 werd Hellen gearresteerd, maar tot vervolging kwam het niet. De agent die haar oppakte, moest zijn speurwerk opeens staken. De zaak werd geseponeerd.
Hoe dat kon? Honkoop denkt het te weten. Hellen had haar charmes wederom in de strijd geworpen. "Ze had een verhouding met een hooggeplaatste medewerker van de Veiligheidsdienst.'' Hellen had, net als haar vader, een uitgekiend ‘netwerk'. "Het waren vermoedelijk machten hoger dan het lokale politiekorps die hem en haar buiten de gevangenis hebben gehouden.''.
Over hun leven na de oorlog weet Honkoop niet veel. Hellen verhuisde naar Den Haag en Wassenaar. Af en toe kwam ze nog langs in het Tegelhuis. "Met haar neus in de lucht. Met het gewone voetvolk sprak ze niet.''.
Ze overleed in 1986. In Nederland woont een stiefzoon; haar verre neven en nichten in Canada koesteren volgens Honkoop nog altijd het beeld van Helen als verzetsheldin.
Haar vader stierf in 1962. Bij zijn begrafenis wist men niet goed wat te zeggen, herinnert Binnekamp zich. "Hier ligt een veelbesproken man'', prevelde iemand. Waarna haastig het Onze Vader werd uitgesproken.
Met medewerking van de Historische Vereniging Alphen.
Dirk ten Cate Brouwer vertrekt met het schip: Prins der Nederlanden op 2 September 1922 van Amsterdam naar Batavia, bron: krant : NRC 1-9-1922, ed. 2, blad 6/12; hij vertrekt met het schip : Prins der Nederlanden van Batavia op 1 nov 1922 weer naar Amsterdam, bron: krant Vaderland 28-11-1922, editie 1, blad 4/4; gezagvoerder : Beyer, W.A, 1 Nov. v. Batavia vertrokken en 21 Nov. te Genua aangekomen, bron: krant : NRC 27-11-1922 (via 27-11-1923, ed. 2, blad 7/16).
***.
Uit onbekend krantenbericht uit 1935: Cate Brouwer, Dirk ten. - Fabrikant. - Geb. te Alphen.
a/d Rijn, op 22 Aug. 1885 als zoon van Adrianus Brouwer en Adriaantje van Geest. - In 1913 trad besprokene i. h. huw. met Helene Hubertine Elisabethe ten Cate, wier naam in 1925 aan zijn geslachtsnaam werd toegevoegd. Zij schonk het leven aan vier kinderen: Helene Louise, geb. 27 October 1914; Dick, geboren 9 Febr. 1916; Willem Barent, geb. 28 Nov. 1917 en Lotte Marianne, geb. 21 Oct. 1923. - t. C. B. werkte aanvankelijk bij zijn vader, die te Alphen a/d Rijn een fabriek v. cementen vloertegels bezat. In 1913 stichtte hij een eigen bedrijf onder den naam „Het Tegelluiis'', dat beoogt handel te drijven in wand- en vloertegels. Hij richtte in 1921 een filiaal op te Bandóeng in Ned.-Indië, in 1923 een filiaal te 's-Gravenhage en in 1929 een. filiaal te Amsterdam. Inmiddels had „Het Tegelhuis" de Rheinische Wandplattenfabrik te Berndorf a. Rhein (bij Koblenz) aangekocht en ter afwerking v. d. aldaar vervaardigde biscuittegels ovens gebouwd te Alphen a/d Rijn.
In 1935 werd een overeenkomst aangegaan met de Kon. Plateelbakkerij „Zuid-Holland" te Gouda, waar thans ook gefabriceerd wordt. - Van 1928 tot 1932 was t. G. B. lid v. d. gemeenteraad te Alphen a/d Rijn. Tezamen met den heer Stevens, directeur der Kon. Ver. Tapijtfabrieken, nam hij het initiatief tot de oprichting v. d. Vereen.-v. Actieve Handelspolitiek, waarvan hij sindsdien lid van het Hoofdbestuur is. Verder was hij gedurende tal van jaren voorz. v. d. IJsclub „De Rijnstreek" te Alphen a/d Rijn, waarvan hij thans eerelid is. Hij is tevens eerelid v. d. afd. Leiden v. d. Nat. Bond „Het Mobilisatiekruis" en zit tegelijkertijd i. h. hoofdbestuur van dezen bond. Sinds 1922 is t. C. B. voorz. v. d. Kamer v. Koophandel en Fabrieken v. Rijnland te Leiden en sedert 1935 voorz. v. h. Rijnl. Borgstellingsfonds, een stichting van 24 gemeenten in het district van bovengenoemde K.v. K. - Julianastraat, Alphen a/d Rijn.
***.
Lid van het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief op 1 januari 1939, Dirk ten Cate Brouwer.
***.
Herinneringen aan de Hoorn: Boerderijen, auteur: Fred Baerveldt.
"De Bonte Paal".
De laatste boerderij in de Hoorn is de "Hoeve De Bonte Paal". De naam staat te lezen in de voorgevel op een tegeltableau van gele en bruine tegels. Het tegeltableau is aangebracht door Ten Cate Brouwer, de oprichter van het tegelhuis, die destijds eigenaar was van de hoeve. De naam is afkomstig van de grenspaal die hier gestaan heeft en de grens aangaf met Hazerswoude. Het was een grijs/witte paal met de wapens van Alphen en Hazerswoude erop
.

Uit dit huwelijk één dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Theodora*1907  †1962  55


Theodora Maria Brouwer
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Theodora Maria in de fam.adv. i.v.m. de opsporing van Dick ten Cate Brouwer wordt zij vermeld als Theodora Maria Vosmaer Brouwer te Amsterdam Brouwer,
geb. circa 1907,
ovl. na 1962.

Opmerkingen Theodora Maria Brouwer.
Theodora Maria Brouwer is een vermoedelijke dochter van Anna Margaretha Petronella Dekker en Dirk Brouwer, later ten Cate Brouwer. Mogelijk getrouwd met ...? Vosmaer.


Marie van Nes
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Marie van Nes,
geb. te Noordwijk [zh] op 11 okt 1902.

tr. te Alphen a/d Rijn [zh] op 6 jun 1944,
(gesch. te Alphen a/d Rijn [zh] op 31 okt 1946)
met

Dirk ten Cate Brouwer (Brouwer) (voorheen Brouwer; naamsverandering: KB. dd 26-5-1922), zn. van Adrianus Brouwer (fabrikant) en Adriaantje van Geest,
geb. te Alphen [zh] (thans Alphen a/d Rijn) op 22 aug 1885 (akte nr. 87),
tegelfabrikant,
ovl. te Gouda [zh] op 16 jan 1962,
begr. te Alphen a/d Rijn [zh] Oosterbegraafplaats, Aarkade 22 op 20 jan 1962 grafnr. 331,
tr. (1)
met Anna Margaretha Petronella Dekker. Uit dit huwelijk één dochter,
tr. (2)
met Helene Hubertine Elisabetha ten Cate. Uit dit huwelijk 4 kinderen.

Opmerkingen Dirk ten Cate Brouwer.
In het CBG te Den Haag bevindt zich een dossier Brouwer (ten Cate-) dat nog niet is ingezien (HtC).
Hij is bij huw. gescheiden echtgenoot van Anna Margaretha Petronella Dekker (gesch. Alphen 6-11-1912, aktenr. 30). Hij huwt de 3de maal Alphen a/d Rijn 6-6-1944 (gesch. ald. 31-10-1946) met Marie van Nes, geb. Noordwijk 11-10-1902.
Vlg. fam. adv. coll. CBG, Ten Cate Brouwer, blz. 1 woont Dirk ten Cate Brouwer bij zijn overlijden, Wilhelminalaan 60, Alphen a/d Rijn.
Bodegraver ontrafelt mysterie rond Alphense Mata Hari.
Lees ook: persbericht Dirk van Eck-Stichting publicatie Leidsch Dagblad.
Bron: Rijn en Gouwe, zaterdag 13 september 2003.
De Leidse Dirk van Eck-Stichting en de redactie van het tv-programma Andere Tijden van de VPRO speuren naar het verleden van de familie Ten Cate Brouwer. Vader Dirk, driftkikker, bon-vivant en eigenaar van het Tegelhuis in Alphen, was ‘fout' in de oorlog. Zijn beeldschone dochter Helena zat eerst in het verzet, maar werd later een spionne voor de Duitsers. "Sommigen vergelijken haar met Mata Hari.''.
Door Mark van der Werf.
ALPHEN - "Hij behoorde tot de jetset, had een eigen butler en chauffeur, en hield wilde feesten in zijn Alphense villa. Zij was bijzonder intelligent, sprak meer talen vloeiend, en wist met veel charme de ene na de andere man voor haar karretje te spannen.''.
Bodegraver Arjan Honkoop heeft zich ondergedompeld in het opmerkelijke levensverhaal van Dirk Ten Cate Brouwer en zijn dochter Helena, roepnaam Hellen. De Bodegraver is bestuurslid is van de Leidse Dirk van Eck-stichting, die historisch videomateriaal verzamelt.
Honkoop werd een aantal maanden geleden benaderd door Andere Tijden. De redactie van het tv-programma, dat historische verhalen belicht, was via via op het spoor van de eigenaar van het Tegelhuis in Alphen gekomen, en zocht naar meer informatie. Overwogen wordt om een uitzending aan de Ten Cate Brouwers te wijden.
Of het zover komt of niet, Honkoop is vastbesloten om de mysteries rond vader en dochter te ontrafelen. Hij is al een eind gevorderd.
Dirk ten Cate Brouwer werd geboren in 1885 als Dirk Brouwer. Ten Cate, de naam van zijn eerste vrouw (hij trouwde drie keer), plakte hij er eigenhandig voor. Dat stond wel interessant, vond de zakenman vermoedelijk.
In Alphen was Ten Cate Brouwer beroemd en berucht. Hij verkocht sinds 1915 niet alleen tegels en tegeltableaus, maar was ook gemeenteraadslid en voorzitter van de Kamer van Koophandel.
Dirk verhuisde met zijn gezin naar Leiden, maar keerde tijdens de oorlog terug naar Alphen. Hij bezat een fabriek in Duitsland en had in Alphen een groot huis aan de Oude Rijn, achter het Tegelhuis, en een woning naast de Adventskerk. Ten Cate Brouwer begaf zich bij voorkeur in gezelschap van zeer welgestelden, zoals Prins Hendrik.
A. de Ridder (68), van 1952 tot 1956 zijn secretaresse, herinnert zich haar oude baas als een ‘bijzondere en lastige man'. Ten Cate Brouwer was een driftkikker, maar had absoluut ook goede kanten, zegt ze. "Op Sinterklaasavond deelde hij chocolade uit in het tehuis voor ouden van dagen bij de Adventskerk.''.
Mevrouw Van der Sijs, wiens ouders een bakkerij hadden tegenover het Tegelhuis, kent verhalen over talrijke ‘feestjes met blote dames'. "In de Wilhelminalaan stond het dan altijd bomvol met auto's.'' Ten Cate Brouwer was inderdaad een ‘feestneus', zegt H. Binnekamp, zoon van Dirks toenmalige procuratiehouder. Maar hij voelde zich nogal eens miskend in Alphen. Naar verluidt liet hij ooit een klok bezorgen bij de Adventskerk, met daarin gegraveerd: "Eeuwig zullen ze mijn stem horen''. Een aantal Alphenaren wist dat Dirk tijdens de oorlog met de Duitsers sympathiseerde, maar na de bevrijding werd daarover in het dorp niet openlijk gesproken. Het verhaal gaat dat de Jeugdstorm in het Tegelhuis vergaderde, zegt Honkoop. "Maar ik weet niet of dat eenmalig of regelmatig is gebeurd.''.
Op 26 februari 1942 hield Ten Cate Brouwer een opvallend pro-Duitse speech bij zijn afscheid als voorzitter van de Kamer van Koophandel. Honkoops conclusie: "Dirk is altijd NSB'er geweest.''.
Ten Cate Brouwer had vier kinderen. Lotte (1923), zijn jongste dochter, woont in Canada. Honkoop is al geruime tijd naar haar op zoek.
Wim (1917) vertrok in 1957 met vrouw en kinderen naar Canada en stierf daar in 1976. Dick (1916) wordt door vroegere buurkinderen in Leiden omschreven als sluw en onbetrouwbaar. Volgens Binnekamp verraadde hij zijn eigen zus Hellen aan de Duitsers.
Hellen (1914) zat op de Christelijke hbs in het Burgemeester Visserpark en deed eindexamen in 1932. Ze studeerde in Leiden en had daarna diverse baantjes. Bij het uitbreken van de oorlog sloot Hellen zich aan bij een verzetsgroep. Ze hielp bij droppings en bespioneerde havens, munitiedepots en vliegvelden.
In de nacht van 24 op 25 september 1941 werd ze gearresteerd. Ze kreeg de doodstraf, maar die werd omgezet in werkkamp. In mei 1942 werd Hellen naar een fabriek in Duitsland gestuurd, maar nog datzelfde jaar keerde ze terug naar Nederland. Ze ging voor de Sicherheitsdienst werken.
Op het landgoed Park Zorgvlied in Den Haag kreeg ze les in schieten, paardrijden, seinen en saboteren. Daar kwam ze een bekende uit Alphen tegen: J.J.B. (Hans) Sprey. Hij bleek commandant van de opleiding te zijn.
Waarom ging een verzetsvrouw opeens voor de Duitsers werken? Honkoop tast deels nog in het duister, maar heeft wel een begin van een verklaring. Hellen was volgens hem niet alleen sportief, gracieus en slim, maar ook een rasopportuniste. Principes zaten haar niet in de weg; ze deed wat haar het beste uitkwam. Honkoop: "Sommigen vergelijken Hellen met Mata Hari.''.
Want net als deze bekende dubbelspionne leek Hellen een meester in het manipuleren van mannen, of ze nu Duitser waren, of in het verzet zaten. "Ze heeft er in ieder geval een hele hoop versleten.''.
In Rome moest Hellen infiltreren bij de geallieerden. Maar er is weinig bekend over wat ze daar precies heeft gedaan. Volgens Honkoop werd het haar vrij spoedig te heet onder de voeten. Hellen gaf zich waarschijnlijk vrijwillig over.
Ze werd overgedragen aan de Nederlandse Veiligheidsdienst, maar wonderlijk genoeg vrijgesproken van spionage. In Nederland begon de Leidse politieke rechercheafdeling een onderzoek. In 1947 werd Hellen gearresteerd, maar tot vervolging kwam het niet. De agent die haar oppakte, moest zijn speurwerk opeens staken. De zaak werd geseponeerd.
Hoe dat kon? Honkoop denkt het te weten. Hellen had haar charmes wederom in de strijd geworpen. "Ze had een verhouding met een hooggeplaatste medewerker van de Veiligheidsdienst.'' Hellen had, net als haar vader, een uitgekiend ‘netwerk'. "Het waren vermoedelijk machten hoger dan het lokale politiekorps die hem en haar buiten de gevangenis hebben gehouden.''.
Over hun leven na de oorlog weet Honkoop niet veel. Hellen verhuisde naar Den Haag en Wassenaar. Af en toe kwam ze nog langs in het Tegelhuis. "Met haar neus in de lucht. Met het gewone voetvolk sprak ze niet.''.
Ze overleed in 1986. In Nederland woont een stiefzoon; haar verre neven en nichten in Canada koesteren volgens Honkoop nog altijd het beeld van Helen als verzetsheldin.
Haar vader stierf in 1962. Bij zijn begrafenis wist men niet goed wat te zeggen, herinnert Binnekamp zich. "Hier ligt een veelbesproken man'', prevelde iemand. Waarna haastig het Onze Vader werd uitgesproken.
Met medewerking van de Historische Vereniging Alphen.
Dirk ten Cate Brouwer vertrekt met het schip: Prins der Nederlanden op 2 September 1922 van Amsterdam naar Batavia, bron: krant : NRC 1-9-1922, ed. 2, blad 6/12; hij vertrekt met het schip : Prins der Nederlanden van Batavia op 1 nov 1922 weer naar Amsterdam, bron: krant Vaderland 28-11-1922, editie 1, blad 4/4; gezagvoerder : Beyer, W.A, 1 Nov. v. Batavia vertrokken en 21 Nov. te Genua aangekomen, bron: krant : NRC 27-11-1922 (via 27-11-1923, ed. 2, blad 7/16).
***.
Uit onbekend krantenbericht uit 1935: Cate Brouwer, Dirk ten. - Fabrikant. - Geb. te Alphen.
a/d Rijn, op 22 Aug. 1885 als zoon van Adrianus Brouwer en Adriaantje van Geest. - In 1913 trad besprokene i. h. huw. met Helene Hubertine Elisabethe ten Cate, wier naam in 1925 aan zijn geslachtsnaam werd toegevoegd. Zij schonk het leven aan vier kinderen: Helene Louise, geb. 27 October 1914; Dick, geboren 9 Febr. 1916; Willem Barent, geb. 28 Nov. 1917 en Lotte Marianne, geb. 21 Oct. 1923. - t. C. B. werkte aanvankelijk bij zijn vader, die te Alphen a/d Rijn een fabriek v. cementen vloertegels bezat. In 1913 stichtte hij een eigen bedrijf onder den naam „Het Tegelluiis'', dat beoogt handel te drijven in wand- en vloertegels. Hij richtte in 1921 een filiaal op te Bandóeng in Ned.-Indië, in 1923 een filiaal te 's-Gravenhage en in 1929 een. filiaal te Amsterdam. Inmiddels had „Het Tegelhuis" de Rheinische Wandplattenfabrik te Berndorf a. Rhein (bij Koblenz) aangekocht en ter afwerking v. d. aldaar vervaardigde biscuittegels ovens gebouwd te Alphen a/d Rijn.
In 1935 werd een overeenkomst aangegaan met de Kon. Plateelbakkerij „Zuid-Holland" te Gouda, waar thans ook gefabriceerd wordt. - Van 1928 tot 1932 was t. G. B. lid v. d. gemeenteraad te Alphen a/d Rijn. Tezamen met den heer Stevens, directeur der Kon. Ver. Tapijtfabrieken, nam hij het initiatief tot de oprichting v. d. Vereen.-v. Actieve Handelspolitiek, waarvan hij sindsdien lid van het Hoofdbestuur is. Verder was hij gedurende tal van jaren voorz. v. d. IJsclub „De Rijnstreek" te Alphen a/d Rijn, waarvan hij thans eerelid is. Hij is tevens eerelid v. d. afd. Leiden v. d. Nat. Bond „Het Mobilisatiekruis" en zit tegelijkertijd i. h. hoofdbestuur van dezen bond. Sinds 1922 is t. C. B. voorz. v. d. Kamer v. Koophandel en Fabrieken v. Rijnland te Leiden en sedert 1935 voorz. v. h. Rijnl. Borgstellingsfonds, een stichting van 24 gemeenten in het district van bovengenoemde K.v. K. - Julianastraat, Alphen a/d Rijn.
***.
Lid van het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief op 1 januari 1939, Dirk ten Cate Brouwer.
***.
Herinneringen aan de Hoorn: Boerderijen, auteur: Fred Baerveldt.
"De Bonte Paal".
De laatste boerderij in de Hoorn is de "Hoeve De Bonte Paal". De naam staat te lezen in de voorgevel op een tegeltableau van gele en bruine tegels. Het tegeltableau is aangebracht door Ten Cate Brouwer, de oprichter van het tegelhuis, die destijds eigenaar was van de hoeve. De naam is afkomstig van de grenspaal die hier gestaan heeft en de grens aangaf met Hazerswoude. Het was een grijs/witte paal met de wapens van Alphen en Hazerswoude erop
.


Frerik Henri Walraven de Quartel
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Frerik Henri Walraven de Quartel z.v. Hendrik Wilhelmus de Quartel en Alijda Marciane Vermeer,
geb. te Gorinchem [zh] op 25 jun 1870,
kapitein,
ovl. na 1941.

tr. te Leiden [zh] op 9 mei 1901
met

Dirkje van Thiel d.v. Adrianus van Thiel (deurwaarder) en Annetje van der Kwast,
geb. te Oegstgeest [zh] op 6 jan 1872,
ovl. te Driebergen [ut] op 9 jan 1962.

Uit dit huwelijk 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Henri*1903 Utrecht [ut] †1982 Den Haag [zh] 78
Johan*1905 Deventer [ov] †1940 Salatiga [ja, Indonesië] 34
Willem*1905 Deventer [ov]    


Dirkje van Thiel
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Dirkje van Thiel d.v. Adrianus van Thiel (deurwaarder) en Annetje van der Kwast,
geb. te Oegstgeest [zh] op 6 jan 1872,
ovl. te Driebergen [ut] op 9 jan 1962.

tr. te Leiden [zh] op 9 mei 1901
met

Frerik Henri Walraven de Quartel z.v. Hendrik Wilhelmus de Quartel en Alijda Marciane Vermeer,
geb. te Gorinchem [zh] op 25 jun 1870,
kapitein,
ovl. na 1941.

Uit dit huwelijk 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Henri*1903 Utrecht [ut] †1982 Den Haag [zh] 78
Johan*1905 Deventer [ov] †1940 Salatiga [ja, Indonesië] 34
Willem*1905 Deventer [ov]    


Jacoba Maria Moll
Jacoba Maria Moll,
geb. vermoedelijk te Venlo [li] circa 1915.

tr. te Den Haag [zh] op 4 aug 1938
met

Ir. Henri Johan Marcus Walraven de Quartel, zn. van Frerik Henri Walraven de Quartel (kapitein) en Dirkje van Thiel,
geb. te Utrecht [ut] op 5 mei 1903,
mijningenieur. Wap1.Jpg%25/GDPim$]fadv.Jpg%10/GDPim$]wap2.Jpg%10/GDPim$],
ovl. te Den Haag [zh] op 2 mrt 1982,
tr. (2)
met Helene Louise (Hellen) ten Cate Brouwer Bij KB van 26-05-1922 is op verzoek van de vader de naam van de minderjarige kinderen veranderd van Brouwer in Ten Cate Brouwer. Uit dit huwelijk geen kinderen,
tr. (3)
met Anna Maria Berger. Uit dit huwelijk geen kinderen.

Uit dit huwelijk één kind:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Afgeschermd Den Haag [zh]    


Afgeschermd
Afgeschermd.

relatie
met

Afgeschermd.


Afgeschermd
Afgeschermd.

relatie
met

Afgeschermd, kind van Ir. Henri Johan Marcus Walraven de Quartel (mijningenieur) en Jacoba Maria Moll.


Johan Willem Walraven de Quartel
Johan Willem Walraven de Quartel,
geb. te Deventer [ov] op 8 sep 1905,
officier van gezondheid 1e klasse,
ovl. te Salatiga [ja, Indonesië] op 6 jul 1940.

tr. te Den Haag [zh] op 2 dec 1930
met

Antoinette (Nettie) Vincent,
geb. circa 1910.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Afgeschermd Blangkejeren, Atjeh [sm, Indonesië]    
Afgeschermd Blangkejeren, Atjeh [sm, Indonesië]    
Afgeschermd Blangkejeren, Atjeh [sm, Indonesië]    


Willem Johannes Walraven de Quartel
Willem Johannes Walraven de Quartel,
geb. te Deventer [ov] op 8 sep 1905,
chemiker H.V.A. en te Goera Kidiri N.O.I.

tr. te Medan [sm, Indonesië] op 5 sep 1939
met

Cornelia Wilhelmina Spoelstra,
geb. circa 1910.


Antoinette Vincent
Antoinette (Nettie) Vincent,
geb. circa 1910.

tr. te Den Haag [zh] op 2 dec 1930
met

Johan Willem Walraven de Quartel, zn. van Frerik Henri Walraven de Quartel (kapitein) en Dirkje van Thiel,
geb. te Deventer [ov] op 8 sep 1905,
officier van gezondheid 1e klasse,
ovl. te Salatiga [ja, Indonesië] op 6 jul 1940.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Afgeschermd Blangkejeren, Atjeh [sm, Indonesië]    
Afgeschermd Blangkejeren, Atjeh [sm, Indonesië]    
Afgeschermd Blangkejeren, Atjeh [sm, Indonesië]    


Cornelia Wilhelmina Spoelstra
Cornelia Wilhelmina Spoelstra,
geb. circa 1910.

tr. te Medan [sm, Indonesië] op 5 sep 1939
met

Willem Johannes Walraven de Quartel, zn. van Frerik Henri Walraven de Quartel (kapitein) en Dirkje van Thiel,
geb. te Deventer [ov] op 8 sep 1905,
chemiker H.V.A. en te Goera Kidiri N.O.I.


Afgeschermd
Afgeschermd.


Afgeschermd
Afgeschermd.

relatie
met

Afgeschermd.


Afgeschermd
Afgeschermd.