Stam Borne
Jacob Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jacob Klaasz. Nijhoff (van Enschede, verder onbekend),
geb. circa 1660.

Opmerkingen Jacob Klaasz. Nijhoff.
Jacob Klaasz. Nijhoff wordt te Enschede in 1716 aangeslagen voor een vermogen van 500 gld. in de taxatie van de 500ste Penning. In 1723 betaalt hij ook 'hoofdgeld' aldaar.

otr. te Deventer [ov] op 3 aug 1693 (bron: GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 28) Ondertr. "Jakob Klaesz Nijhof j.m. te Enschede met Fijken Gerrits ten Kate j.d. van Borne in de Kleine Overstraat"
met

Fijken ten Cate, dr. van Gerrit ten Cate (koopman te Borne) en Trijntje Gerrits,
geb. te Borne [ov] circa 1663,
ovl. (overl. plaats en datum onbekend).
Opmerkingen Jacob Nijhoff en Fijken ten Cate
Hun kinderen worden genoemd in een testament van haar zuster Martjen Gerritsdr. Wollecammer-ten Cate te Borne op 18 Juli 1750 (RA Zwolle arch. richterambt Borne inv.nr. 6 (Testamenten 1733-1753)
.

Uit deze relatie 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Klaas*1695 Borne [ov]    
Jenneken*1697 Borne [ov]    
Harmen*1700 Borne [ov]    
Hendrik*1702 Borne [ov]    
Gerrit*1705 Borne [ov]    


Klaas Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Klaas Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1695.


Jenneken Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jenneken Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1697.


Harmen Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Harmen Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1700.


Hendrik Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Hendrik Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1702.

relatie
met

Jenneken (Jannekie) Hulshoff, dr. van Hendrik Hulshoff (koopman) en Jenneken ten Cate,
geb. te Zenderen [ov] op 6 dec 1705.
Opmerkingen Hendrik Nijhoff en Jenneken Hulshoff
Zij zijn volle neef en nicht
.

Uit deze relatie één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Berend*1742 Zenderen [ov] †1813  71


Gerrit Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Gerrit Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1705.


Jacob Wollecammer
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jacob Pietersz Wollecammer (van Groningen, verder onbekend),
ovl. voor mrt 1730.

Opmerkingen Jacob Wollecammer.
Hij was eerder gehuwd met Trijntje Jansdr. Waarvan 3 kinderen: Peter, Jan en Hester Jacobs Wollecammer. (Bron:GA Groningen recht. arch. III-x (verzegelingen dl. 8 fol. 36) per 25 mei 1730).

otr. te Deventer [ov] op 22 aug 1722 (attest. van Groningen 24-9-1728),
tr. te Deventer [ov] op 27 sep 1722
met

Martjen ten Cate, dr. van Gerrit ten Cate (koopman te Borne) en Trijntje Gerrits,
geb. te Borne [ov] circa 1665,
ovl. te Borne [ov] na jul 1750.

Opmerkingen Martjen ten Cate.
a. G.A Groningen: recht arch. llI-ij (Testamenten) per 13 Jul 1723: Testament van Jacob Petersz Wollecammer en Martjen Gerritsdr ten Cate, eheluiden. De vrouw wenst, "dat haare goederen na testatrice's doot sullen vererven op haar naaste vrienden, volgens 't regt van Overijssel" ; b. Idem : recht arch. lll -x (Verzegelingen dl 107, fol 262) per 13 Mrt. 1730: in deze akte compareren:.
a. de koopman Willem Gerritsz Cremer met Martien Jacobsdr. (Wollecammer ?);.
b. hun broeder en zuster Berend Gerritsz Cremer met Matjen Jacobsdr (Wollecammer ?) uit Deventer;.
c. Gerrit Gerritsz ten Cate met Eltjen Jacobsdr.  (Wollecammer ?) ;.
d. de voogden over de nog minderjarige kinderen van Jacob Petersz Wollecammer;.
("tesamen kinderen en erfgenamen van Jacob Petersz Wollecammer") De hierboven gemelde kinderen moeten geboren zijn uit een eerder huwelijk ; hij zelf moet overleden zijn vóór Maart 1730;.
c. Idem : recht arch. lll-x (Verzegelingen dl 108, fol  36) per 25 Mei 1730: in deze akte compareren:.
a. Martjen Jacobsdr  (Wollecammer ?) met Willem Gerritsz Cremer;.
b. Eltjen Jacobsdr  (Wollecammer ?) met Gerrit Gerritsz  ten Cate;.
c. Willem Gerritsz Cremer, als gemachtigde van Metjen Jacobsdr  (Wollecammer ?) en haar man Berend Gerritsz Cremer;.
d. de voogden van de minderjarige kinderen van Jacob Petersz Wollecammer, "bij Trijntje Jansdr in egte verwekt", te weten: Peter, Jan en Hester Jacobs Wollecammer.
Zij delen de erfenis van hun vader ter waarde van 4.806 gld.
Jacob Petersz Wollecammer was dus de eerste keer gehuwd geweest met Trijntje Jansdr ;.
d. Martje Gerritsdr Wollecammer-ten Cate trok na de dood van haar man weer terug naar Borne. Zij komt daar dan voor op de ledenlijst der Bornse Doopsgezinden van 1744/45 onder de "susteren" als Mertje Gerrits ten Caate, echter niét meer op de lijst van 1777;.
e. R A Zwolle: arch richterambt Borne inv nr 6 (Testamenten v. 1733-1753 per 18 Jul 1750: Testament van Martjen Gerritsdr ten Cate, weduwe van wijlen Jacob Petersz Wollecammer. Zij noemt daarin als haar erfgenamen:.
1. De kinderen van haar volle zuster Jenneken Gerritsdr ten Cate: Geesken, Berend, Gerrit, Fenneken, Jenneken, Anneken en Jan Hendriks Hulshoff;.
2. De kinderen van haar volle zuster Fijcken Gerritsdr  ten Cate: Klaas, Harmen en Hendrik Jacobsz Nijhoff;.
3. De enige zoon van haar volle broeder Jan Gerritsz  ten Cate: Jasper Jansz. ten Cate;.
4. De kinderen van haar volle broeder Gerrit Gerritsz. ten Cate: Geertje en Martje Gerritsdr. ten Cate, over welke Wolter en Berend ten Cate uit Hengelo de voogden zijn;.
5. De kinderen van haar halve broeder Jan Gerritsz. ten Cate: Gerrit en Hendrik Jansz. ten Cate in Groningen
.
Opmerkingen Jacob Wollecammer en Martjen ten Cate
Ondertr. "Jacob Pietersz wedr tot Groningen met Martje ten Kate j.d. in de Korte Assenstraat". (Bron:GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 33)
.


Hendrik Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Hendrik Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 2 dec 1664,
DG,
koopman oudste en leraar der 'Oude Vlamingen' te Zenderen,
ovl. te Borne [ov] op 4 jan 1745.

Opmerkingen Hendrik Hulshoff.
Hendrik Berendsz. Hulshoff (1664-1745).
Te Zenderen (gericht Borne) werd 12 december 1664 Hendrik Berendsz. Hulshoff geboren, één van de tien kinderen van Berend Jansz. Hulshoff van Zenderen en Geesken Hendriks ten Cate van Goor. Hendrik Berendsz. trouwde op 18 juli 1697 te Borne met Jenneken Gerrits ten Cate (circa 1665-1743). Hij overleed op 4 januari 1745.
Van de voorouders van bovengenoemden mag men aannemen dat zij reeds in de zestiende eeuw tot de mennisten behoorden, getuige onder meer het rekest der doopsgezinden van Twente aan de magistraat van Deventer van 10 oktober 1612 dat mede-ondertekend is door hun overgrootvaders Gerrit Teunisz. (Hulshoff) en Teunis Gerritsz. (ten Cate).
Berend Jansz. was koopman in textiel en andere waren en leraar van de doopsgezinden van Zenderen, Borne en Goor. In het woonhuis de Paschen te Zenderen, bestaande uit twee aaneen gevoegde gebouwen, werden bovendien godsdienstige bijeenkomsten gehouden, die in het verborgene moesten plaatsvinden. Tijdens de oorlogen met Munster van 1664 tot 1665 en van 1672 tot 1674 had het gezin veel overlast van inkwartiering.
Doopsgezinden van elke signatuur, volgelingen van Menno Simons (1496-1561), streefden een bijbelse, christelijke ondogmatische levenshouding en levenswandel na. Deze kenmerkte zich door eenvoud, oprechtheid, naastenliefde, broederschap, wat tot uitdrukking kwam in een weloverwogen geloofsbelijdenis, de doop op volwassen leeftijd, de weigering van de eed en van het dragen van wapens. De wijdverbreide maar in ledenaantal niet grote sekte der Groninger Oude Vlamingen legde het zwaartepunt van het godsdienstige leven niet bij de gelovigen, maar veel meer bij de zuiverheid van de gemeente als Gods gemeente. Zij hielden zich stipt aan allerlei overgeleverde regels in woord en gebruik.
Hendrik Berendsz, evenals zijn vader koopman in de Paschen, werd in 1695 tot leraar gekozen als opvolger van zijn vader. In 1710 werd hij, waarschijnlijk te Groningen waar de sociëteit van de Groninger Oude Vlamingen meestal vergaderde, tot één van de vier of vijf oudsten van de doopsgezinden verkozen. Oudste (ook bisschop of opziener) was degene, die een groot ressort - in casu Twente, waartoe ook Deventer behoorde - moest verzorgen als inspecteur van leer en leven van leraren en gemeenteleden en als bedienaar van de voetwassing, de aanneming, de doop en het avondmaal ('enigheid'). De opleiding tot de ambten geschiedde, behalve door (zelf)studie, voornamelijk in de praktijk als leerling in het gezelschap van voorgangers. Zo was de bekende Wolter ten Cate (1701-1796) te Hengelo een leerling van Hendrik Berendsz, (zijn neef). Hij heeft hem op zijn inspectiereizen vergezeld.
Hendrik Berendsz. werd geroemd als welsprekend verkondiger van het Woord, als organisator van de broederschap en als vredestichter bij onderlinge religieuze controversen. In zijn functie van landelijke oudste maakte hij, in gezelschap van zijn broer Arend, in 1719 een dienstreis naar de zustergemeente in Pruisen en Polen, waar geloofsgenoten zich sedert de zestiende eeuw als kolonisten hadden gevestigd. De contacten met hen bleven tot het einde van de achttiende eeuw bestaan. Hendrik Berendsz. en zijn mede-oudsten - zoals Alle Derksz. Medendorp (1670-1733) die in 1723 eveneens een reis naar die gemeenten maakte - ontvingen van tijd tot tijd vertegenwoordigers van hun geloofsgenoten uit die gebieden. Door deze bezoeken trachtten zij het geestelijke samenleven te bewaren; bovendien verzochten de geloofsgenoten hen om financiële bijstand. Ook kwamen er jongeren over om door hem te worden aangenomen en gedoopt.
Op basis van een aantekening in het reisverslag van 1719, gedateerd 9 januari 1733, is door een aantal auteurs ten onrechte geconcludeerd dat Hendrik Berendsz. in 1733 nogmaals een dienstreis naar Polen en Pruisen heeft gemaakt. Deze aantekening is gemaakt door Hendrik Berendsz. na het.
bezoek van Teunis Voet en Jan Janzen, twee mannen uit Polen, die omstreeks deze datum in Nederland verbleven. Zij hebben de ledenlijst van de geloofsgenoten in Polen in het reisverslag van 1719 gecorrigeerd.
Hoewel hij behoorde tot een strenge sekte van de doopsgezinden, kan Hendrik Berendsz. een zekere tolerantie niet ontzegd worden. Uit zijn eigenhandig geschreven reisverslag van 1719 blijkt dat de verstandhouding en omgang met andersdenkenden, met inbegrip van doopsgezinden van een andere denominatie, hem gemakkelijk vielen. Ook blijkt dat uit het feit, dat zijn jongste zoon Jan in 1735 trouwde met een rooms-katholieke vrouw, die haar geloof trouw bleef, ondanks het verbod van 'buitcntrouw'.
Hendrik Berendsz. is als oudste en als leraar betrokken geweest bij de deling van de doopsgezinde gemeenten van Borne en Hengelo/Goor in 1727, die tot dan toe één gemeente vormden.
Behalve het reeds genoemde reisverslag uit 1719 is weinig van zijn hand bewaard gebleven. Zijn vermelding als auteur van de in 1710 opgestelde 'Den staat der Doopsgezinde gemeenten in Nederland en in Oost-Friesland, behoorende tot de sociëteit der Oude Vlamingen te Groningen' is te vinden bij S. Blaupot ten Cate. Van zijn preken, die hij terdege placht voor te bereiden, is geen letter bewaard gebleven.
Op achtenzeventigjarige leeftijd legde hij, één der oudste inwoners van het richterambt Borne, op 7 februari 1743 ten overstaan van de richter te Delden een uitvoerige getuigenis af terzake van het langdurig slepende grensconflict tussen de marke Zenderen en de heerlijkheid Almelo. Tevoren had hij reeds persoonlijk de gedeputeerden van de Staten van Overijssel ter plaatse voorgelicht. Van zijn andere activiteiten ten dienste van de marke Zenderen of als koopman zijn tot dusver geen bewijzen gevonden. Wel is bekend dat hij op 5 maart 1734 bij de taxatie van de duizendste penning (vermogensbelasting) en bij de hoofdgeldinning van 1723 (personele belasting) te Borne (Zenderen) is aangeslagen. Bij de laatste voor het equivalent van vijf personen.
Hij behoorde tot de kring van welvarende, veelal onderling verwante doopsgezinde handelaren, die Borne als textielcentrum enige tijd belangrijk maakten.
A.L. Hulshoff.
Uit: Overijsselse Biografieën
.

otr. te Deventer [ov] op 3 jul 1697 (attest. op Borne 18-7-1697),
tr. te Borne [ov]
met

Jenneken ten Cate, dr. van Gerrit ten Cate (koopman te Borne) en Trijntje Gerrits,
geb. te Borne [ov] circa 1666,
ovl. te Borne [ov] op 10 jun 1741 na een huwelijk van 43 jaar en 46 weken. Op 16 Juni was zij begraven na een ziekte van 38 dagen,
begr. te Borne [ov] op 16 jun 1741.
Opmerkingen Hendrik Hulshoff en Jenneken ten Cate
Ondertr. "Hendrik Berents j.m. van Zenderen met jenneken Gerrits ten Kate j.d. van Borne op de Hofstraat". (Bron:GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 29)
.

Uit dit huwelijk 8 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Geesken*1698 Borne [ov]  Borne [ov]  
Hendertjen*1699 Borne [ov] †1751 Borne [ov] 51
Berend*1701 Borne [ov]  Borne [ov]  
Fenneken*1703 Borne [ov]  Borne [ov]  
Gerrit*1703 Borne [ov]  Borne [ov]  
Jenneken*1705 Borne [ov]  Borne [ov]  
Anneken*1709 Borne [ov]  Borne [ov]  
Jan*1712 Borne [ov]  Borne [ov]  


Dossier:


Berend Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Berend Jansz Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] in aug 1635,
koopman te Borne en leraar der doopsgezinden aldaar,
ovl. te Zenderen [ov] in apr 1694.

tr. te Goor [ov] voor 12 dec 1661
met

Geesken Hendriksdr ten Cate,
geb. te Goor [ov] in mei 1639,
ovl. te Zenderen [ov] in dec 1697.

Opmerkingen Geesken ten Cate.
Zij is de dochter van Hendrik Gerritsz ten Cate en Geertken Arendsdr ten Cate van de Goors/Hengelose stam. (STAM-GOH). Zie aldaar.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik*1664 Goor [ov] †1745 Zenderen [ov] 80
Abraham*1674 Goor [ov] †1759 Zenderen [ov] 85


Geesken ten Cate
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Geesken Hendriksdr ten Cate,
geb. te Goor [ov] in mei 1639,
ovl. te Zenderen [ov] in dec 1697.

Opmerkingen Geesken ten Cate.
Zij is de dochter van Hendrik Gerritsz ten Cate en Geertken Arendsdr ten Cate van de Goors/Hengelose stam. (STAM-GOH). Zie aldaar.

tr. te Goor [ov] voor 12 dec 1661
met

Berend Jansz Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] in aug 1635,
koopman te Borne en leraar der doopsgezinden aldaar,
ovl. te Zenderen [ov] in apr 1694.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik*1664 Zenderen [ov] †1745 Zenderen [ov] 80
Abraham*1674 Zenderen [ov] †1759 Zenderen [ov] 85


Geesken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Geesken Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 14 jun 1698.

tr. te Borne [ov] (huw. datum onbekend)
met

Jan ten Cate, zn. van Berend ten Cate en Catrina Gerbrands,
geb. te Borne [ov] circa 1700,
wever te Borne,
ovl. te Borne [ov] op 29 sep 1786.


Berend Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Berend Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 1 okt 1701,
linnenreder te Borne (en Sneek?).


Gerrit Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Gerrit Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 19 nov 1703.


Fenneken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Fenneken (Fennekie, Jennekie) Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 19 nov 1703 een 1/4 uur eerder dan Gerrit.


Jenneken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jenneken (Jannekie) Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 6 dec 1705.

relatie
met

Hendrik Nijhoff, zn. van Jacob Klaasz. Nijhoff en Fijken ten Cate,
geb. te Enschede [ov] circa 1702.
Opmerkingen Hendrik Nijhoff en Jenneken Hulshoff
Zij zijn volle neef en nicht
.

Uit deze relatie één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Berend*1742 Enschede [ov] †1813  71


Anneken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Anneken Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 17 okt 1709.


Jan Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jan Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 14 mrt 1712.

Opmerkingen Jan Hulshoff.
Is hij identiek aan de Jan Hendriksz Hulshoff getr. met Geertruida Berendsdr ten Segger wv. 'n zn. Hendrik tr. met Martjen Jansdr ten Cate? (Zie: STAM-ENS, prs.nr. 636x637 rel.nr. 240, wv. prs.nr. 635).


Hendertjen Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Hendertjen Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 17 sep 1699,
ovl. te Hengelo [ov] voor 1751.

Opmerkingen Hendertjen Hulshoff.
Hendertjen (of Hendrikjen) tr. met Roelof Jansz. ten Cate van de Goors/Hengelose stam (STAM-GOH prs. nr. 357). Zij huwt met hem te Delden (ondertr. Hengelo) 26 jan. 1729.


Geesken Jans
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Geesken Jans (van Goor, verder onbekend),
ovl. te Borne [ov] voor 1677.

otr. te Deventer [ov] op 22 mei 1675,
tr. te Borne [ov]
met

Gerrit ten Cate, zn. van Jan ten Cate (koopman "op de Borgh" te Borne) en Marijke Berends,
geb. te Borne [ov] circa 1640,
koopman te Borne,
ovl. te Borne [ov] voor 1695,
tr. (1)
met Trijntje Gerrits (van Zwolle, verder onbekend). Uit dit huwelijk 9 kinderen,
otr. (3)
met Jenneken Nijhoff. Uit deze relatie geen kinderen.
Opmerkingen Gerrit ten Cate en Geesken Jans
Ondertr. "Gerrit Jansen ten Cate j.m. tot Borne met Geesken Jans j.d. van Goor op den Poot". (Bron:GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 26)
.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1675 Borne [ov]  Borne [ov]  


Jenneken Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jenneken Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1645,
ovl. te Borne [ov] na 1711.

relatie (1)
met

Jan Nijhoff, zn. van Dietmer Nijhoff (koopman te Borne) en Marieken ten Cate,
geb. te Borne [ov] circa 1675.

otr. (2) te Deventer [ov] op 20 okt 1677
met

Gerrit ten Cate, zn. van Jan ten Cate (koopman "op de Borgh" te Borne) en Marijke Berends,
geb. te Borne [ov] circa 1640,
koopman te Borne,
ovl. te Borne [ov] voor 1695,
tr. (1)
met Trijntje Gerrits (van Zwolle, verder onbekend). Uit dit huwelijk 9 kinderen,
tr. (2)
met Geesken Jans (van Goor, verder onbekend). Uit dit huwelijk één zoon.
Opmerkingen Gerrit ten Cate en Jenneken Nijhoff
GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 25: 20 oct 1677: ondertr. "Gerrit Jansen ten Cate wdr tot Borne met Jenneken Warner Nijhoff j.d. van Enschede in de menstraat"
.
Stam Borne


Jacob Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jacob Klaasz. Nijhoff (van Enschede, verder onbekend),
geb. circa 1660.

Opmerkingen Jacob Klaasz. Nijhoff.
Jacob Klaasz. Nijhoff wordt te Enschede in 1716 aangeslagen voor een vermogen van 500 gld. in de taxatie van de 500ste Penning. In 1723 betaalt hij ook 'hoofdgeld' aldaar.

otr. te Deventer [ov] op 3 aug 1693 (bron: GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 28) Ondertr. "Jakob Klaesz Nijhof j.m. te Enschede met Fijken Gerrits ten Kate j.d. van Borne in de Kleine Overstraat"
met

Fijken ten Cate, dr. van Gerrit ten Cate (koopman te Borne) en Trijntje Gerrits,
geb. te Borne [ov] circa 1663,
ovl. (overl. plaats en datum onbekend).
Opmerkingen Jacob Nijhoff en Fijken ten Cate
Hun kinderen worden genoemd in een testament van haar zuster Martjen Gerritsdr. Wollecammer-ten Cate te Borne op 18 Juli 1750 (RA Zwolle arch. richterambt Borne inv.nr. 6 (Testamenten 1733-1753)
.

Uit deze relatie 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Klaas*1695 Borne [ov]    
Jenneken*1697 Borne [ov]    
Harmen*1700 Borne [ov]    
Hendrik*1702 Borne [ov]    
Gerrit*1705 Borne [ov]    


Klaas Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Klaas Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1695.


Jenneken Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jenneken Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1697.


Harmen Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Harmen Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1700.


Hendrik Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Hendrik Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1702.

relatie
met

Jenneken (Jannekie) Hulshoff, dr. van Hendrik Hulshoff (koopman) en Jenneken ten Cate,
geb. te Zenderen [ov] op 6 dec 1705.
Opmerkingen Hendrik Nijhoff en Jenneken Hulshoff
Zij zijn volle neef en nicht
.

Uit deze relatie één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Berend*1742 Zenderen [ov] †1813  71


Gerrit Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Gerrit Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1705.


Jacob Wollecammer
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jacob Pietersz Wollecammer (van Groningen, verder onbekend),
ovl. voor mrt 1730.

Opmerkingen Jacob Wollecammer.
Hij was eerder gehuwd met Trijntje Jansdr. Waarvan 3 kinderen: Peter, Jan en Hester Jacobs Wollecammer. (Bron:GA Groningen recht. arch. III-x (verzegelingen dl. 8 fol. 36) per 25 mei 1730).

otr. te Deventer [ov] op 22 aug 1722 (attest. van Groningen 24-9-1728),
tr. te Deventer [ov] op 27 sep 1722
met

Martjen ten Cate, dr. van Gerrit ten Cate (koopman te Borne) en Trijntje Gerrits,
geb. te Borne [ov] circa 1665,
ovl. te Borne [ov] na jul 1750.

Opmerkingen Martjen ten Cate.
a. G.A Groningen: recht arch. llI-ij (Testamenten) per 13 Jul 1723: Testament van Jacob Petersz Wollecammer en Martjen Gerritsdr ten Cate, eheluiden. De vrouw wenst, "dat haare goederen na testatrice's doot sullen vererven op haar naaste vrienden, volgens 't regt van Overijssel" ; b. Idem : recht arch. lll -x (Verzegelingen dl 107, fol 262) per 13 Mrt. 1730: in deze akte compareren:.
a. de koopman Willem Gerritsz Cremer met Martien Jacobsdr. (Wollecammer ?);.
b. hun broeder en zuster Berend Gerritsz Cremer met Matjen Jacobsdr (Wollecammer ?) uit Deventer;.
c. Gerrit Gerritsz ten Cate met Eltjen Jacobsdr.  (Wollecammer ?) ;.
d. de voogden over de nog minderjarige kinderen van Jacob Petersz Wollecammer;.
("tesamen kinderen en erfgenamen van Jacob Petersz Wollecammer") De hierboven gemelde kinderen moeten geboren zijn uit een eerder huwelijk ; hij zelf moet overleden zijn vóór Maart 1730;.
c. Idem : recht arch. lll-x (Verzegelingen dl 108, fol  36) per 25 Mei 1730: in deze akte compareren:.
a. Martjen Jacobsdr  (Wollecammer ?) met Willem Gerritsz Cremer;.
b. Eltjen Jacobsdr  (Wollecammer ?) met Gerrit Gerritsz  ten Cate;.
c. Willem Gerritsz Cremer, als gemachtigde van Metjen Jacobsdr  (Wollecammer ?) en haar man Berend Gerritsz Cremer;.
d. de voogden van de minderjarige kinderen van Jacob Petersz Wollecammer, "bij Trijntje Jansdr in egte verwekt", te weten: Peter, Jan en Hester Jacobs Wollecammer.
Zij delen de erfenis van hun vader ter waarde van 4.806 gld.
Jacob Petersz Wollecammer was dus de eerste keer gehuwd geweest met Trijntje Jansdr ;.
d. Martje Gerritsdr Wollecammer-ten Cate trok na de dood van haar man weer terug naar Borne. Zij komt daar dan voor op de ledenlijst der Bornse Doopsgezinden van 1744/45 onder de "susteren" als Mertje Gerrits ten Caate, echter niét meer op de lijst van 1777;.
e. R A Zwolle: arch richterambt Borne inv nr 6 (Testamenten v. 1733-1753 per 18 Jul 1750: Testament van Martjen Gerritsdr ten Cate, weduwe van wijlen Jacob Petersz Wollecammer. Zij noemt daarin als haar erfgenamen:.
1. De kinderen van haar volle zuster Jenneken Gerritsdr ten Cate: Geesken, Berend, Gerrit, Fenneken, Jenneken, Anneken en Jan Hendriks Hulshoff;.
2. De kinderen van haar volle zuster Fijcken Gerritsdr  ten Cate: Klaas, Harmen en Hendrik Jacobsz Nijhoff;.
3. De enige zoon van haar volle broeder Jan Gerritsz  ten Cate: Jasper Jansz. ten Cate;.
4. De kinderen van haar volle broeder Gerrit Gerritsz. ten Cate: Geertje en Martje Gerritsdr. ten Cate, over welke Wolter en Berend ten Cate uit Hengelo de voogden zijn;.
5. De kinderen van haar halve broeder Jan Gerritsz. ten Cate: Gerrit en Hendrik Jansz. ten Cate in Groningen
.
Opmerkingen Jacob Wollecammer en Martjen ten Cate
Ondertr. "Jacob Pietersz wedr tot Groningen met Martje ten Kate j.d. in de Korte Assenstraat". (Bron:GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 33)
.


Hendrik Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Hendrik Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 2 dec 1664,
DG,
koopman oudste en leraar der 'Oude Vlamingen' te Zenderen,
ovl. te Borne [ov] op 4 jan 1745.

Opmerkingen Hendrik Hulshoff.
Hendrik Berendsz. Hulshoff (1664-1745).
Te Zenderen (gericht Borne) werd 12 december 1664 Hendrik Berendsz. Hulshoff geboren, één van de tien kinderen van Berend Jansz. Hulshoff van Zenderen en Geesken Hendriks ten Cate van Goor. Hendrik Berendsz. trouwde op 18 juli 1697 te Borne met Jenneken Gerrits ten Cate (circa 1665-1743). Hij overleed op 4 januari 1745.
Van de voorouders van bovengenoemden mag men aannemen dat zij reeds in de zestiende eeuw tot de mennisten behoorden, getuige onder meer het rekest der doopsgezinden van Twente aan de magistraat van Deventer van 10 oktober 1612 dat mede-ondertekend is door hun overgrootvaders Gerrit Teunisz. (Hulshoff) en Teunis Gerritsz. (ten Cate).
Berend Jansz. was koopman in textiel en andere waren en leraar van de doopsgezinden van Zenderen, Borne en Goor. In het woonhuis de Paschen te Zenderen, bestaande uit twee aaneen gevoegde gebouwen, werden bovendien godsdienstige bijeenkomsten gehouden, die in het verborgene moesten plaatsvinden. Tijdens de oorlogen met Munster van 1664 tot 1665 en van 1672 tot 1674 had het gezin veel overlast van inkwartiering.
Doopsgezinden van elke signatuur, volgelingen van Menno Simons (1496-1561), streefden een bijbelse, christelijke ondogmatische levenshouding en levenswandel na. Deze kenmerkte zich door eenvoud, oprechtheid, naastenliefde, broederschap, wat tot uitdrukking kwam in een weloverwogen geloofsbelijdenis, de doop op volwassen leeftijd, de weigering van de eed en van het dragen van wapens. De wijdverbreide maar in ledenaantal niet grote sekte der Groninger Oude Vlamingen legde het zwaartepunt van het godsdienstige leven niet bij de gelovigen, maar veel meer bij de zuiverheid van de gemeente als Gods gemeente. Zij hielden zich stipt aan allerlei overgeleverde regels in woord en gebruik.
Hendrik Berendsz, evenals zijn vader koopman in de Paschen, werd in 1695 tot leraar gekozen als opvolger van zijn vader. In 1710 werd hij, waarschijnlijk te Groningen waar de sociëteit van de Groninger Oude Vlamingen meestal vergaderde, tot één van de vier of vijf oudsten van de doopsgezinden verkozen. Oudste (ook bisschop of opziener) was degene, die een groot ressort - in casu Twente, waartoe ook Deventer behoorde - moest verzorgen als inspecteur van leer en leven van leraren en gemeenteleden en als bedienaar van de voetwassing, de aanneming, de doop en het avondmaal ('enigheid'). De opleiding tot de ambten geschiedde, behalve door (zelf)studie, voornamelijk in de praktijk als leerling in het gezelschap van voorgangers. Zo was de bekende Wolter ten Cate (1701-1796) te Hengelo een leerling van Hendrik Berendsz, (zijn neef). Hij heeft hem op zijn inspectiereizen vergezeld.
Hendrik Berendsz. werd geroemd als welsprekend verkondiger van het Woord, als organisator van de broederschap en als vredestichter bij onderlinge religieuze controversen. In zijn functie van landelijke oudste maakte hij, in gezelschap van zijn broer Arend, in 1719 een dienstreis naar de zustergemeente in Pruisen en Polen, waar geloofsgenoten zich sedert de zestiende eeuw als kolonisten hadden gevestigd. De contacten met hen bleven tot het einde van de achttiende eeuw bestaan. Hendrik Berendsz. en zijn mede-oudsten - zoals Alle Derksz. Medendorp (1670-1733) die in 1723 eveneens een reis naar die gemeenten maakte - ontvingen van tijd tot tijd vertegenwoordigers van hun geloofsgenoten uit die gebieden. Door deze bezoeken trachtten zij het geestelijke samenleven te bewaren; bovendien verzochten de geloofsgenoten hen om financiële bijstand. Ook kwamen er jongeren over om door hem te worden aangenomen en gedoopt.
Op basis van een aantekening in het reisverslag van 1719, gedateerd 9 januari 1733, is door een aantal auteurs ten onrechte geconcludeerd dat Hendrik Berendsz. in 1733 nogmaals een dienstreis naar Polen en Pruisen heeft gemaakt. Deze aantekening is gemaakt door Hendrik Berendsz. na het.
bezoek van Teunis Voet en Jan Janzen, twee mannen uit Polen, die omstreeks deze datum in Nederland verbleven. Zij hebben de ledenlijst van de geloofsgenoten in Polen in het reisverslag van 1719 gecorrigeerd.
Hoewel hij behoorde tot een strenge sekte van de doopsgezinden, kan Hendrik Berendsz. een zekere tolerantie niet ontzegd worden. Uit zijn eigenhandig geschreven reisverslag van 1719 blijkt dat de verstandhouding en omgang met andersdenkenden, met inbegrip van doopsgezinden van een andere denominatie, hem gemakkelijk vielen. Ook blijkt dat uit het feit, dat zijn jongste zoon Jan in 1735 trouwde met een rooms-katholieke vrouw, die haar geloof trouw bleef, ondanks het verbod van 'buitcntrouw'.
Hendrik Berendsz. is als oudste en als leraar betrokken geweest bij de deling van de doopsgezinde gemeenten van Borne en Hengelo/Goor in 1727, die tot dan toe één gemeente vormden.
Behalve het reeds genoemde reisverslag uit 1719 is weinig van zijn hand bewaard gebleven. Zijn vermelding als auteur van de in 1710 opgestelde 'Den staat der Doopsgezinde gemeenten in Nederland en in Oost-Friesland, behoorende tot de sociëteit der Oude Vlamingen te Groningen' is te vinden bij S. Blaupot ten Cate. Van zijn preken, die hij terdege placht voor te bereiden, is geen letter bewaard gebleven.
Op achtenzeventigjarige leeftijd legde hij, één der oudste inwoners van het richterambt Borne, op 7 februari 1743 ten overstaan van de richter te Delden een uitvoerige getuigenis af terzake van het langdurig slepende grensconflict tussen de marke Zenderen en de heerlijkheid Almelo. Tevoren had hij reeds persoonlijk de gedeputeerden van de Staten van Overijssel ter plaatse voorgelicht. Van zijn andere activiteiten ten dienste van de marke Zenderen of als koopman zijn tot dusver geen bewijzen gevonden. Wel is bekend dat hij op 5 maart 1734 bij de taxatie van de duizendste penning (vermogensbelasting) en bij de hoofdgeldinning van 1723 (personele belasting) te Borne (Zenderen) is aangeslagen. Bij de laatste voor het equivalent van vijf personen.
Hij behoorde tot de kring van welvarende, veelal onderling verwante doopsgezinde handelaren, die Borne als textielcentrum enige tijd belangrijk maakten.
A.L. Hulshoff.
Uit: Overijsselse Biografieën
.

otr. te Deventer [ov] op 3 jul 1697 (attest. op Borne 18-7-1697),
tr. te Borne [ov]
met

Jenneken ten Cate, dr. van Gerrit ten Cate (koopman te Borne) en Trijntje Gerrits,
geb. te Borne [ov] circa 1666,
ovl. te Borne [ov] op 10 jun 1741 na een huwelijk van 43 jaar en 46 weken. Op 16 Juni was zij begraven na een ziekte van 38 dagen,
begr. te Borne [ov] op 16 jun 1741.
Opmerkingen Hendrik Hulshoff en Jenneken ten Cate
Ondertr. "Hendrik Berents j.m. van Zenderen met jenneken Gerrits ten Kate j.d. van Borne op de Hofstraat". (Bron:GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 29)
.

Uit dit huwelijk 8 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Geesken*1698 Borne [ov]  Borne [ov]  
Hendertjen*1699 Borne [ov] †1751 Borne [ov] 51
Berend*1701 Borne [ov]  Borne [ov]  
Fenneken*1703 Borne [ov]  Borne [ov]  
Gerrit*1703 Borne [ov]  Borne [ov]  
Jenneken*1705 Borne [ov]  Borne [ov]  
Anneken*1709 Borne [ov]  Borne [ov]  
Jan*1712 Borne [ov]  Borne [ov]  


Dossier:


Berend Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Berend Jansz Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] in aug 1635,
koopman te Borne en leraar der doopsgezinden aldaar,
ovl. te Zenderen [ov] in apr 1694.

tr. te Goor [ov] voor 12 dec 1661
met

Geesken Hendriksdr ten Cate,
geb. te Goor [ov] in mei 1639,
ovl. te Zenderen [ov] in dec 1697.

Opmerkingen Geesken ten Cate.
Zij is de dochter van Hendrik Gerritsz ten Cate en Geertken Arendsdr ten Cate van de Goors/Hengelose stam. (STAM-GOH). Zie aldaar.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik*1664 Goor [ov] †1745 Zenderen [ov] 80
Abraham*1674 Goor [ov] †1759 Zenderen [ov] 85


Geesken ten Cate
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Geesken Hendriksdr ten Cate,
geb. te Goor [ov] in mei 1639,
ovl. te Zenderen [ov] in dec 1697.

Opmerkingen Geesken ten Cate.
Zij is de dochter van Hendrik Gerritsz ten Cate en Geertken Arendsdr ten Cate van de Goors/Hengelose stam. (STAM-GOH). Zie aldaar.

tr. te Goor [ov] voor 12 dec 1661
met

Berend Jansz Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] in aug 1635,
koopman te Borne en leraar der doopsgezinden aldaar,
ovl. te Zenderen [ov] in apr 1694.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik*1664 Zenderen [ov] †1745 Zenderen [ov] 80
Abraham*1674 Zenderen [ov] †1759 Zenderen [ov] 85


Geesken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Geesken Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 14 jun 1698.

tr. te Borne [ov] (huw. datum onbekend)
met

Jan ten Cate, zn. van Berend ten Cate en Catrina Gerbrands,
geb. te Borne [ov] circa 1700,
wever te Borne,
ovl. te Borne [ov] op 29 sep 1786.


Berend Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Berend Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 1 okt 1701,
linnenreder te Borne (en Sneek?).


Gerrit Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Gerrit Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 19 nov 1703.


Fenneken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Fenneken (Fennekie, Jennekie) Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 19 nov 1703 een 1/4 uur eerder dan Gerrit.


Jenneken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jenneken (Jannekie) Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 6 dec 1705.

relatie
met

Hendrik Nijhoff, zn. van Jacob Klaasz. Nijhoff en Fijken ten Cate,
geb. te Enschede [ov] circa 1702.
Opmerkingen Hendrik Nijhoff en Jenneken Hulshoff
Zij zijn volle neef en nicht
.

Uit deze relatie één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Berend*1742 Enschede [ov] †1813  71


Anneken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Anneken Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 17 okt 1709.


Jan Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jan Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 14 mrt 1712.

Opmerkingen Jan Hulshoff.
Is hij identiek aan de Jan Hendriksz Hulshoff getr. met Geertruida Berendsdr ten Segger wv. 'n zn. Hendrik tr. met Martjen Jansdr ten Cate? (Zie: STAM-ENS, prs.nr. 636x637 rel.nr. 240, wv. prs.nr. 635).


Hendertjen Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Hendertjen Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 17 sep 1699,
ovl. te Hengelo [ov] voor 1751.

Opmerkingen Hendertjen Hulshoff.
Hendertjen (of Hendrikjen) tr. met Roelof Jansz. ten Cate van de Goors/Hengelose stam (STAM-GOH prs. nr. 357). Zij huwt met hem te Delden (ondertr. Hengelo) 26 jan. 1729.


Geesken Jans
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Geesken Jans (van Goor, verder onbekend),
ovl. te Borne [ov] voor 1677.

otr. te Deventer [ov] op 22 mei 1675,
tr. te Borne [ov]
met

Gerrit ten Cate, zn. van Jan ten Cate (koopman "op de Borgh" te Borne) en Marijke Berends,
geb. te Borne [ov] circa 1640,
koopman te Borne,
ovl. te Borne [ov] voor 1695,
tr. (1)
met Trijntje Gerrits (van Zwolle, verder onbekend). Uit dit huwelijk 9 kinderen,
otr. (3)
met Jenneken Nijhoff. Uit deze relatie geen kinderen.
Opmerkingen Gerrit ten Cate en Geesken Jans
Ondertr. "Gerrit Jansen ten Cate j.m. tot Borne met Geesken Jans j.d. van Goor op den Poot". (Bron:GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 26)
.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1675 Borne [ov]  Borne [ov]  


Jenneken Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jenneken Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1645,
ovl. te Borne [ov] na 1711.

relatie (1)
met

Jan Nijhoff, zn. van Dietmer Nijhoff (koopman te Borne) en Marieken ten Cate,
geb. te Borne [ov] circa 1675.

otr. (2) te Deventer [ov] op 20 okt 1677
met

Gerrit ten Cate, zn. van Jan ten Cate (koopman "op de Borgh" te Borne) en Marijke Berends,
geb. te Borne [ov] circa 1640,
koopman te Borne,
ovl. te Borne [ov] voor 1695,
tr. (1)
met Trijntje Gerrits (van Zwolle, verder onbekend). Uit dit huwelijk 9 kinderen,
tr. (2)
met Geesken Jans (van Goor, verder onbekend). Uit dit huwelijk één zoon.
Opmerkingen Gerrit ten Cate en Jenneken Nijhoff
GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 25: 20 oct 1677: ondertr. "Gerrit Jansen ten Cate wdr tot Borne met Jenneken Warner Nijhoff j.d. van Enschede in de menstraat"
.
Stam Borne


Jacob Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jacob Klaasz. Nijhoff (van Enschede, verder onbekend),
geb. circa 1660.

Opmerkingen Jacob Klaasz. Nijhoff.
Jacob Klaasz. Nijhoff wordt te Enschede in 1716 aangeslagen voor een vermogen van 500 gld. in de taxatie van de 500ste Penning. In 1723 betaalt hij ook 'hoofdgeld' aldaar.

otr. te Deventer [ov] op 3 aug 1693 (bron: GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 28) Ondertr. "Jakob Klaesz Nijhof j.m. te Enschede met Fijken Gerrits ten Kate j.d. van Borne in de Kleine Overstraat"
met

Fijken ten Cate, dr. van Gerrit ten Cate (koopman te Borne) en Trijntje Gerrits,
geb. te Borne [ov] circa 1663,
ovl. (overl. plaats en datum onbekend).
Opmerkingen Jacob Nijhoff en Fijken ten Cate
Hun kinderen worden genoemd in een testament van haar zuster Martjen Gerritsdr. Wollecammer-ten Cate te Borne op 18 Juli 1750 (RA Zwolle arch. richterambt Borne inv.nr. 6 (Testamenten 1733-1753)
.

Uit deze relatie 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Klaas*1695 Borne [ov]    
Jenneken*1697 Borne [ov]    
Harmen*1700 Borne [ov]    
Hendrik*1702 Borne [ov]    
Gerrit*1705 Borne [ov]    


Klaas Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Klaas Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1695.


Jenneken Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jenneken Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1697.


Harmen Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Harmen Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1700.


Hendrik Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Hendrik Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1702.

relatie
met

Jenneken (Jannekie) Hulshoff, dr. van Hendrik Hulshoff (koopman) en Jenneken ten Cate,
geb. te Zenderen [ov] op 6 dec 1705.
Opmerkingen Hendrik Nijhoff en Jenneken Hulshoff
Zij zijn volle neef en nicht
.

Uit deze relatie één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Berend*1742 Zenderen [ov] †1813  71


Gerrit Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Gerrit Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1705.


Jacob Wollecammer
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jacob Pietersz Wollecammer (van Groningen, verder onbekend),
ovl. voor mrt 1730.

Opmerkingen Jacob Wollecammer.
Hij was eerder gehuwd met Trijntje Jansdr. Waarvan 3 kinderen: Peter, Jan en Hester Jacobs Wollecammer. (Bron:GA Groningen recht. arch. III-x (verzegelingen dl. 8 fol. 36) per 25 mei 1730).

otr. te Deventer [ov] op 22 aug 1722 (attest. van Groningen 24-9-1728),
tr. te Deventer [ov] op 27 sep 1722
met

Martjen ten Cate, dr. van Gerrit ten Cate (koopman te Borne) en Trijntje Gerrits,
geb. te Borne [ov] circa 1665,
ovl. te Borne [ov] na jul 1750.

Opmerkingen Martjen ten Cate.
a. G.A Groningen: recht arch. llI-ij (Testamenten) per 13 Jul 1723: Testament van Jacob Petersz Wollecammer en Martjen Gerritsdr ten Cate, eheluiden. De vrouw wenst, "dat haare goederen na testatrice's doot sullen vererven op haar naaste vrienden, volgens 't regt van Overijssel" ; b. Idem : recht arch. lll -x (Verzegelingen dl 107, fol 262) per 13 Mrt. 1730: in deze akte compareren:.
a. de koopman Willem Gerritsz Cremer met Martien Jacobsdr. (Wollecammer ?);.
b. hun broeder en zuster Berend Gerritsz Cremer met Matjen Jacobsdr (Wollecammer ?) uit Deventer;.
c. Gerrit Gerritsz ten Cate met Eltjen Jacobsdr.  (Wollecammer ?) ;.
d. de voogden over de nog minderjarige kinderen van Jacob Petersz Wollecammer;.
("tesamen kinderen en erfgenamen van Jacob Petersz Wollecammer") De hierboven gemelde kinderen moeten geboren zijn uit een eerder huwelijk ; hij zelf moet overleden zijn vóór Maart 1730;.
c. Idem : recht arch. lll-x (Verzegelingen dl 108, fol  36) per 25 Mei 1730: in deze akte compareren:.
a. Martjen Jacobsdr  (Wollecammer ?) met Willem Gerritsz Cremer;.
b. Eltjen Jacobsdr  (Wollecammer ?) met Gerrit Gerritsz  ten Cate;.
c. Willem Gerritsz Cremer, als gemachtigde van Metjen Jacobsdr  (Wollecammer ?) en haar man Berend Gerritsz Cremer;.
d. de voogden van de minderjarige kinderen van Jacob Petersz Wollecammer, "bij Trijntje Jansdr in egte verwekt", te weten: Peter, Jan en Hester Jacobs Wollecammer.
Zij delen de erfenis van hun vader ter waarde van 4.806 gld.
Jacob Petersz Wollecammer was dus de eerste keer gehuwd geweest met Trijntje Jansdr ;.
d. Martje Gerritsdr Wollecammer-ten Cate trok na de dood van haar man weer terug naar Borne. Zij komt daar dan voor op de ledenlijst der Bornse Doopsgezinden van 1744/45 onder de "susteren" als Mertje Gerrits ten Caate, echter niét meer op de lijst van 1777;.
e. R A Zwolle: arch richterambt Borne inv nr 6 (Testamenten v. 1733-1753 per 18 Jul 1750: Testament van Martjen Gerritsdr ten Cate, weduwe van wijlen Jacob Petersz Wollecammer. Zij noemt daarin als haar erfgenamen:.
1. De kinderen van haar volle zuster Jenneken Gerritsdr ten Cate: Geesken, Berend, Gerrit, Fenneken, Jenneken, Anneken en Jan Hendriks Hulshoff;.
2. De kinderen van haar volle zuster Fijcken Gerritsdr  ten Cate: Klaas, Harmen en Hendrik Jacobsz Nijhoff;.
3. De enige zoon van haar volle broeder Jan Gerritsz  ten Cate: Jasper Jansz. ten Cate;.
4. De kinderen van haar volle broeder Gerrit Gerritsz. ten Cate: Geertje en Martje Gerritsdr. ten Cate, over welke Wolter en Berend ten Cate uit Hengelo de voogden zijn;.
5. De kinderen van haar halve broeder Jan Gerritsz. ten Cate: Gerrit en Hendrik Jansz. ten Cate in Groningen
.
Opmerkingen Jacob Wollecammer en Martjen ten Cate
Ondertr. "Jacob Pietersz wedr tot Groningen met Martje ten Kate j.d. in de Korte Assenstraat". (Bron:GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 33)
.


Hendrik Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Hendrik Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 2 dec 1664,
DG,
koopman oudste en leraar der 'Oude Vlamingen' te Zenderen,
ovl. te Borne [ov] op 4 jan 1745.

Opmerkingen Hendrik Hulshoff.
Hendrik Berendsz. Hulshoff (1664-1745).
Te Zenderen (gericht Borne) werd 12 december 1664 Hendrik Berendsz. Hulshoff geboren, één van de tien kinderen van Berend Jansz. Hulshoff van Zenderen en Geesken Hendriks ten Cate van Goor. Hendrik Berendsz. trouwde op 18 juli 1697 te Borne met Jenneken Gerrits ten Cate (circa 1665-1743). Hij overleed op 4 januari 1745.
Van de voorouders van bovengenoemden mag men aannemen dat zij reeds in de zestiende eeuw tot de mennisten behoorden, getuige onder meer het rekest der doopsgezinden van Twente aan de magistraat van Deventer van 10 oktober 1612 dat mede-ondertekend is door hun overgrootvaders Gerrit Teunisz. (Hulshoff) en Teunis Gerritsz. (ten Cate).
Berend Jansz. was koopman in textiel en andere waren en leraar van de doopsgezinden van Zenderen, Borne en Goor. In het woonhuis de Paschen te Zenderen, bestaande uit twee aaneen gevoegde gebouwen, werden bovendien godsdienstige bijeenkomsten gehouden, die in het verborgene moesten plaatsvinden. Tijdens de oorlogen met Munster van 1664 tot 1665 en van 1672 tot 1674 had het gezin veel overlast van inkwartiering.
Doopsgezinden van elke signatuur, volgelingen van Menno Simons (1496-1561), streefden een bijbelse, christelijke ondogmatische levenshouding en levenswandel na. Deze kenmerkte zich door eenvoud, oprechtheid, naastenliefde, broederschap, wat tot uitdrukking kwam in een weloverwogen geloofsbelijdenis, de doop op volwassen leeftijd, de weigering van de eed en van het dragen van wapens. De wijdverbreide maar in ledenaantal niet grote sekte der Groninger Oude Vlamingen legde het zwaartepunt van het godsdienstige leven niet bij de gelovigen, maar veel meer bij de zuiverheid van de gemeente als Gods gemeente. Zij hielden zich stipt aan allerlei overgeleverde regels in woord en gebruik.
Hendrik Berendsz, evenals zijn vader koopman in de Paschen, werd in 1695 tot leraar gekozen als opvolger van zijn vader. In 1710 werd hij, waarschijnlijk te Groningen waar de sociëteit van de Groninger Oude Vlamingen meestal vergaderde, tot één van de vier of vijf oudsten van de doopsgezinden verkozen. Oudste (ook bisschop of opziener) was degene, die een groot ressort - in casu Twente, waartoe ook Deventer behoorde - moest verzorgen als inspecteur van leer en leven van leraren en gemeenteleden en als bedienaar van de voetwassing, de aanneming, de doop en het avondmaal ('enigheid'). De opleiding tot de ambten geschiedde, behalve door (zelf)studie, voornamelijk in de praktijk als leerling in het gezelschap van voorgangers. Zo was de bekende Wolter ten Cate (1701-1796) te Hengelo een leerling van Hendrik Berendsz, (zijn neef). Hij heeft hem op zijn inspectiereizen vergezeld.
Hendrik Berendsz. werd geroemd als welsprekend verkondiger van het Woord, als organisator van de broederschap en als vredestichter bij onderlinge religieuze controversen. In zijn functie van landelijke oudste maakte hij, in gezelschap van zijn broer Arend, in 1719 een dienstreis naar de zustergemeente in Pruisen en Polen, waar geloofsgenoten zich sedert de zestiende eeuw als kolonisten hadden gevestigd. De contacten met hen bleven tot het einde van de achttiende eeuw bestaan. Hendrik Berendsz. en zijn mede-oudsten - zoals Alle Derksz. Medendorp (1670-1733) die in 1723 eveneens een reis naar die gemeenten maakte - ontvingen van tijd tot tijd vertegenwoordigers van hun geloofsgenoten uit die gebieden. Door deze bezoeken trachtten zij het geestelijke samenleven te bewaren; bovendien verzochten de geloofsgenoten hen om financiële bijstand. Ook kwamen er jongeren over om door hem te worden aangenomen en gedoopt.
Op basis van een aantekening in het reisverslag van 1719, gedateerd 9 januari 1733, is door een aantal auteurs ten onrechte geconcludeerd dat Hendrik Berendsz. in 1733 nogmaals een dienstreis naar Polen en Pruisen heeft gemaakt. Deze aantekening is gemaakt door Hendrik Berendsz. na het.
bezoek van Teunis Voet en Jan Janzen, twee mannen uit Polen, die omstreeks deze datum in Nederland verbleven. Zij hebben de ledenlijst van de geloofsgenoten in Polen in het reisverslag van 1719 gecorrigeerd.
Hoewel hij behoorde tot een strenge sekte van de doopsgezinden, kan Hendrik Berendsz. een zekere tolerantie niet ontzegd worden. Uit zijn eigenhandig geschreven reisverslag van 1719 blijkt dat de verstandhouding en omgang met andersdenkenden, met inbegrip van doopsgezinden van een andere denominatie, hem gemakkelijk vielen. Ook blijkt dat uit het feit, dat zijn jongste zoon Jan in 1735 trouwde met een rooms-katholieke vrouw, die haar geloof trouw bleef, ondanks het verbod van 'buitcntrouw'.
Hendrik Berendsz. is als oudste en als leraar betrokken geweest bij de deling van de doopsgezinde gemeenten van Borne en Hengelo/Goor in 1727, die tot dan toe één gemeente vormden.
Behalve het reeds genoemde reisverslag uit 1719 is weinig van zijn hand bewaard gebleven. Zijn vermelding als auteur van de in 1710 opgestelde 'Den staat der Doopsgezinde gemeenten in Nederland en in Oost-Friesland, behoorende tot de sociëteit der Oude Vlamingen te Groningen' is te vinden bij S. Blaupot ten Cate. Van zijn preken, die hij terdege placht voor te bereiden, is geen letter bewaard gebleven.
Op achtenzeventigjarige leeftijd legde hij, één der oudste inwoners van het richterambt Borne, op 7 februari 1743 ten overstaan van de richter te Delden een uitvoerige getuigenis af terzake van het langdurig slepende grensconflict tussen de marke Zenderen en de heerlijkheid Almelo. Tevoren had hij reeds persoonlijk de gedeputeerden van de Staten van Overijssel ter plaatse voorgelicht. Van zijn andere activiteiten ten dienste van de marke Zenderen of als koopman zijn tot dusver geen bewijzen gevonden. Wel is bekend dat hij op 5 maart 1734 bij de taxatie van de duizendste penning (vermogensbelasting) en bij de hoofdgeldinning van 1723 (personele belasting) te Borne (Zenderen) is aangeslagen. Bij de laatste voor het equivalent van vijf personen.
Hij behoorde tot de kring van welvarende, veelal onderling verwante doopsgezinde handelaren, die Borne als textielcentrum enige tijd belangrijk maakten.
A.L. Hulshoff.
Uit: Overijsselse Biografieën
.

otr. te Deventer [ov] op 3 jul 1697 (attest. op Borne 18-7-1697),
tr. te Borne [ov]
met

Jenneken ten Cate, dr. van Gerrit ten Cate (koopman te Borne) en Trijntje Gerrits,
geb. te Borne [ov] circa 1666,
ovl. te Borne [ov] op 10 jun 1741 na een huwelijk van 43 jaar en 46 weken. Op 16 Juni was zij begraven na een ziekte van 38 dagen,
begr. te Borne [ov] op 16 jun 1741.
Opmerkingen Hendrik Hulshoff en Jenneken ten Cate
Ondertr. "Hendrik Berents j.m. van Zenderen met jenneken Gerrits ten Kate j.d. van Borne op de Hofstraat". (Bron:GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 29)
.

Uit dit huwelijk 8 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Geesken*1698 Borne [ov]  Borne [ov]  
Hendertjen*1699 Borne [ov] †1751 Borne [ov] 51
Berend*1701 Borne [ov]  Borne [ov]  
Fenneken*1703 Borne [ov]  Borne [ov]  
Gerrit*1703 Borne [ov]  Borne [ov]  
Jenneken*1705 Borne [ov]  Borne [ov]  
Anneken*1709 Borne [ov]  Borne [ov]  
Jan*1712 Borne [ov]  Borne [ov]  


Dossier:


Berend Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Berend Jansz Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] in aug 1635,
koopman te Borne en leraar der doopsgezinden aldaar,
ovl. te Zenderen [ov] in apr 1694.

tr. te Goor [ov] voor 12 dec 1661
met

Geesken Hendriksdr ten Cate,
geb. te Goor [ov] in mei 1639,
ovl. te Zenderen [ov] in dec 1697.

Opmerkingen Geesken ten Cate.
Zij is de dochter van Hendrik Gerritsz ten Cate en Geertken Arendsdr ten Cate van de Goors/Hengelose stam. (STAM-GOH). Zie aldaar.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik*1664 Goor [ov] †1745 Zenderen [ov] 80
Abraham*1674 Goor [ov] †1759 Zenderen [ov] 85


Geesken ten Cate
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Geesken Hendriksdr ten Cate,
geb. te Goor [ov] in mei 1639,
ovl. te Zenderen [ov] in dec 1697.

Opmerkingen Geesken ten Cate.
Zij is de dochter van Hendrik Gerritsz ten Cate en Geertken Arendsdr ten Cate van de Goors/Hengelose stam. (STAM-GOH). Zie aldaar.

tr. te Goor [ov] voor 12 dec 1661
met

Berend Jansz Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] in aug 1635,
koopman te Borne en leraar der doopsgezinden aldaar,
ovl. te Zenderen [ov] in apr 1694.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik*1664 Zenderen [ov] †1745 Zenderen [ov] 80
Abraham*1674 Zenderen [ov] †1759 Zenderen [ov] 85


Geesken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Geesken Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 14 jun 1698.

tr. te Borne [ov] (huw. datum onbekend)
met

Jan ten Cate, zn. van Berend ten Cate en Catrina Gerbrands,
geb. te Borne [ov] circa 1700,
wever te Borne,
ovl. te Borne [ov] op 29 sep 1786.


Berend Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Berend Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 1 okt 1701,
linnenreder te Borne (en Sneek?).


Gerrit Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Gerrit Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 19 nov 1703.


Fenneken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Fenneken (Fennekie, Jennekie) Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 19 nov 1703 een 1/4 uur eerder dan Gerrit.


Jenneken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jenneken (Jannekie) Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 6 dec 1705.

relatie
met

Hendrik Nijhoff, zn. van Jacob Klaasz. Nijhoff en Fijken ten Cate,
geb. te Enschede [ov] circa 1702.
Opmerkingen Hendrik Nijhoff en Jenneken Hulshoff
Zij zijn volle neef en nicht
.

Uit deze relatie één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Berend*1742 Enschede [ov] †1813  71


Anneken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Anneken Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 17 okt 1709.


Jan Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jan Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 14 mrt 1712.

Opmerkingen Jan Hulshoff.
Is hij identiek aan de Jan Hendriksz Hulshoff getr. met Geertruida Berendsdr ten Segger wv. 'n zn. Hendrik tr. met Martjen Jansdr ten Cate? (Zie: STAM-ENS, prs.nr. 636x637 rel.nr. 240, wv. prs.nr. 635).


Hendertjen Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Hendertjen Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 17 sep 1699,
ovl. te Hengelo [ov] voor 1751.

Opmerkingen Hendertjen Hulshoff.
Hendertjen (of Hendrikjen) tr. met Roelof Jansz. ten Cate van de Goors/Hengelose stam (STAM-GOH prs. nr. 357). Zij huwt met hem te Delden (ondertr. Hengelo) 26 jan. 1729.


Geesken Jans
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Geesken Jans (van Goor, verder onbekend),
ovl. te Borne [ov] voor 1677.

otr. te Deventer [ov] op 22 mei 1675,
tr. te Borne [ov]
met

Gerrit ten Cate, zn. van Jan ten Cate (koopman "op de Borgh" te Borne) en Marijke Berends,
geb. te Borne [ov] circa 1640,
koopman te Borne,
ovl. te Borne [ov] voor 1695,
tr. (1)
met Trijntje Gerrits (van Zwolle, verder onbekend). Uit dit huwelijk 9 kinderen,
otr. (3)
met Jenneken Nijhoff. Uit deze relatie geen kinderen.
Opmerkingen Gerrit ten Cate en Geesken Jans
Ondertr. "Gerrit Jansen ten Cate j.m. tot Borne met Geesken Jans j.d. van Goor op den Poot". (Bron:GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 26)
.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1675 Borne [ov]  Borne [ov]  


Jenneken Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jenneken Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1645,
ovl. te Borne [ov] na 1711.

relatie (1)
met

Jan Nijhoff, zn. van Dietmer Nijhoff (koopman te Borne) en Marieken ten Cate,
geb. te Borne [ov] circa 1675.

otr. (2) te Deventer [ov] op 20 okt 1677
met

Gerrit ten Cate, zn. van Jan ten Cate (koopman "op de Borgh" te Borne) en Marijke Berends,
geb. te Borne [ov] circa 1640,
koopman te Borne,
ovl. te Borne [ov] voor 1695,
tr. (1)
met Trijntje Gerrits (van Zwolle, verder onbekend). Uit dit huwelijk 9 kinderen,
tr. (2)
met Geesken Jans (van Goor, verder onbekend). Uit dit huwelijk één zoon.
Opmerkingen Gerrit ten Cate en Jenneken Nijhoff
GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 25: 20 oct 1677: ondertr. "Gerrit Jansen ten Cate wdr tot Borne met Jenneken Warner Nijhoff j.d. van Enschede in de menstraat"
.
Stam Borne


Jacob Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jacob Klaasz. Nijhoff (van Enschede, verder onbekend),
geb. circa 1660.

Opmerkingen Jacob Klaasz. Nijhoff.
Jacob Klaasz. Nijhoff wordt te Enschede in 1716 aangeslagen voor een vermogen van 500 gld. in de taxatie van de 500ste Penning. In 1723 betaalt hij ook 'hoofdgeld' aldaar.

otr. te Deventer [ov] op 3 aug 1693 (bron: GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 28) Ondertr. "Jakob Klaesz Nijhof j.m. te Enschede met Fijken Gerrits ten Kate j.d. van Borne in de Kleine Overstraat"
met

Fijken ten Cate, dr. van Gerrit ten Cate (koopman te Borne) en Trijntje Gerrits,
geb. te Borne [ov] circa 1663,
ovl. (overl. plaats en datum onbekend).
Opmerkingen Jacob Nijhoff en Fijken ten Cate
Hun kinderen worden genoemd in een testament van haar zuster Martjen Gerritsdr. Wollecammer-ten Cate te Borne op 18 Juli 1750 (RA Zwolle arch. richterambt Borne inv.nr. 6 (Testamenten 1733-1753)
.

Uit deze relatie 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Klaas*1695 Borne [ov]    
Jenneken*1697 Borne [ov]    
Harmen*1700 Borne [ov]    
Hendrik*1702 Borne [ov]    
Gerrit*1705 Borne [ov]    


Klaas Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Klaas Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1695.


Jenneken Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jenneken Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1697.


Harmen Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Harmen Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1700.


Hendrik Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Hendrik Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1702.

relatie
met

Jenneken (Jannekie) Hulshoff, dr. van Hendrik Hulshoff (koopman) en Jenneken ten Cate,
geb. te Zenderen [ov] op 6 dec 1705.
Opmerkingen Hendrik Nijhoff en Jenneken Hulshoff
Zij zijn volle neef en nicht
.

Uit deze relatie één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Berend*1742 Zenderen [ov] †1813  71


Gerrit Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Gerrit Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1705.


Jacob Wollecammer
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jacob Pietersz Wollecammer (van Groningen, verder onbekend),
ovl. voor mrt 1730.

Opmerkingen Jacob Wollecammer.
Hij was eerder gehuwd met Trijntje Jansdr. Waarvan 3 kinderen: Peter, Jan en Hester Jacobs Wollecammer. (Bron:GA Groningen recht. arch. III-x (verzegelingen dl. 8 fol. 36) per 25 mei 1730).

otr. te Deventer [ov] op 22 aug 1722 (attest. van Groningen 24-9-1728),
tr. te Deventer [ov] op 27 sep 1722
met

Martjen ten Cate, dr. van Gerrit ten Cate (koopman te Borne) en Trijntje Gerrits,
geb. te Borne [ov] circa 1665,
ovl. te Borne [ov] na jul 1750.

Opmerkingen Martjen ten Cate.
a. G.A Groningen: recht arch. llI-ij (Testamenten) per 13 Jul 1723: Testament van Jacob Petersz Wollecammer en Martjen Gerritsdr ten Cate, eheluiden. De vrouw wenst, "dat haare goederen na testatrice's doot sullen vererven op haar naaste vrienden, volgens 't regt van Overijssel" ; b. Idem : recht arch. lll -x (Verzegelingen dl 107, fol 262) per 13 Mrt. 1730: in deze akte compareren:.
a. de koopman Willem Gerritsz Cremer met Martien Jacobsdr. (Wollecammer ?);.
b. hun broeder en zuster Berend Gerritsz Cremer met Matjen Jacobsdr (Wollecammer ?) uit Deventer;.
c. Gerrit Gerritsz ten Cate met Eltjen Jacobsdr.  (Wollecammer ?) ;.
d. de voogden over de nog minderjarige kinderen van Jacob Petersz Wollecammer;.
("tesamen kinderen en erfgenamen van Jacob Petersz Wollecammer") De hierboven gemelde kinderen moeten geboren zijn uit een eerder huwelijk ; hij zelf moet overleden zijn vóór Maart 1730;.
c. Idem : recht arch. lll-x (Verzegelingen dl 108, fol  36) per 25 Mei 1730: in deze akte compareren:.
a. Martjen Jacobsdr  (Wollecammer ?) met Willem Gerritsz Cremer;.
b. Eltjen Jacobsdr  (Wollecammer ?) met Gerrit Gerritsz  ten Cate;.
c. Willem Gerritsz Cremer, als gemachtigde van Metjen Jacobsdr  (Wollecammer ?) en haar man Berend Gerritsz Cremer;.
d. de voogden van de minderjarige kinderen van Jacob Petersz Wollecammer, "bij Trijntje Jansdr in egte verwekt", te weten: Peter, Jan en Hester Jacobs Wollecammer.
Zij delen de erfenis van hun vader ter waarde van 4.806 gld.
Jacob Petersz Wollecammer was dus de eerste keer gehuwd geweest met Trijntje Jansdr ;.
d. Martje Gerritsdr Wollecammer-ten Cate trok na de dood van haar man weer terug naar Borne. Zij komt daar dan voor op de ledenlijst der Bornse Doopsgezinden van 1744/45 onder de "susteren" als Mertje Gerrits ten Caate, echter niét meer op de lijst van 1777;.
e. R A Zwolle: arch richterambt Borne inv nr 6 (Testamenten v. 1733-1753 per 18 Jul 1750: Testament van Martjen Gerritsdr ten Cate, weduwe van wijlen Jacob Petersz Wollecammer. Zij noemt daarin als haar erfgenamen:.
1. De kinderen van haar volle zuster Jenneken Gerritsdr ten Cate: Geesken, Berend, Gerrit, Fenneken, Jenneken, Anneken en Jan Hendriks Hulshoff;.
2. De kinderen van haar volle zuster Fijcken Gerritsdr  ten Cate: Klaas, Harmen en Hendrik Jacobsz Nijhoff;.
3. De enige zoon van haar volle broeder Jan Gerritsz  ten Cate: Jasper Jansz. ten Cate;.
4. De kinderen van haar volle broeder Gerrit Gerritsz. ten Cate: Geertje en Martje Gerritsdr. ten Cate, over welke Wolter en Berend ten Cate uit Hengelo de voogden zijn;.
5. De kinderen van haar halve broeder Jan Gerritsz. ten Cate: Gerrit en Hendrik Jansz. ten Cate in Groningen
.
Opmerkingen Jacob Wollecammer en Martjen ten Cate
Ondertr. "Jacob Pietersz wedr tot Groningen met Martje ten Kate j.d. in de Korte Assenstraat". (Bron:GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 33)
.


Hendrik Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Hendrik Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 2 dec 1664,
DG,
koopman oudste en leraar der 'Oude Vlamingen' te Zenderen,
ovl. te Borne [ov] op 4 jan 1745.

Opmerkingen Hendrik Hulshoff.
Hendrik Berendsz. Hulshoff (1664-1745).
Te Zenderen (gericht Borne) werd 12 december 1664 Hendrik Berendsz. Hulshoff geboren, één van de tien kinderen van Berend Jansz. Hulshoff van Zenderen en Geesken Hendriks ten Cate van Goor. Hendrik Berendsz. trouwde op 18 juli 1697 te Borne met Jenneken Gerrits ten Cate (circa 1665-1743). Hij overleed op 4 januari 1745.
Van de voorouders van bovengenoemden mag men aannemen dat zij reeds in de zestiende eeuw tot de mennisten behoorden, getuige onder meer het rekest der doopsgezinden van Twente aan de magistraat van Deventer van 10 oktober 1612 dat mede-ondertekend is door hun overgrootvaders Gerrit Teunisz. (Hulshoff) en Teunis Gerritsz. (ten Cate).
Berend Jansz. was koopman in textiel en andere waren en leraar van de doopsgezinden van Zenderen, Borne en Goor. In het woonhuis de Paschen te Zenderen, bestaande uit twee aaneen gevoegde gebouwen, werden bovendien godsdienstige bijeenkomsten gehouden, die in het verborgene moesten plaatsvinden. Tijdens de oorlogen met Munster van 1664 tot 1665 en van 1672 tot 1674 had het gezin veel overlast van inkwartiering.
Doopsgezinden van elke signatuur, volgelingen van Menno Simons (1496-1561), streefden een bijbelse, christelijke ondogmatische levenshouding en levenswandel na. Deze kenmerkte zich door eenvoud, oprechtheid, naastenliefde, broederschap, wat tot uitdrukking kwam in een weloverwogen geloofsbelijdenis, de doop op volwassen leeftijd, de weigering van de eed en van het dragen van wapens. De wijdverbreide maar in ledenaantal niet grote sekte der Groninger Oude Vlamingen legde het zwaartepunt van het godsdienstige leven niet bij de gelovigen, maar veel meer bij de zuiverheid van de gemeente als Gods gemeente. Zij hielden zich stipt aan allerlei overgeleverde regels in woord en gebruik.
Hendrik Berendsz, evenals zijn vader koopman in de Paschen, werd in 1695 tot leraar gekozen als opvolger van zijn vader. In 1710 werd hij, waarschijnlijk te Groningen waar de sociëteit van de Groninger Oude Vlamingen meestal vergaderde, tot één van de vier of vijf oudsten van de doopsgezinden verkozen. Oudste (ook bisschop of opziener) was degene, die een groot ressort - in casu Twente, waartoe ook Deventer behoorde - moest verzorgen als inspecteur van leer en leven van leraren en gemeenteleden en als bedienaar van de voetwassing, de aanneming, de doop en het avondmaal ('enigheid'). De opleiding tot de ambten geschiedde, behalve door (zelf)studie, voornamelijk in de praktijk als leerling in het gezelschap van voorgangers. Zo was de bekende Wolter ten Cate (1701-1796) te Hengelo een leerling van Hendrik Berendsz, (zijn neef). Hij heeft hem op zijn inspectiereizen vergezeld.
Hendrik Berendsz. werd geroemd als welsprekend verkondiger van het Woord, als organisator van de broederschap en als vredestichter bij onderlinge religieuze controversen. In zijn functie van landelijke oudste maakte hij, in gezelschap van zijn broer Arend, in 1719 een dienstreis naar de zustergemeente in Pruisen en Polen, waar geloofsgenoten zich sedert de zestiende eeuw als kolonisten hadden gevestigd. De contacten met hen bleven tot het einde van de achttiende eeuw bestaan. Hendrik Berendsz. en zijn mede-oudsten - zoals Alle Derksz. Medendorp (1670-1733) die in 1723 eveneens een reis naar die gemeenten maakte - ontvingen van tijd tot tijd vertegenwoordigers van hun geloofsgenoten uit die gebieden. Door deze bezoeken trachtten zij het geestelijke samenleven te bewaren; bovendien verzochten de geloofsgenoten hen om financiële bijstand. Ook kwamen er jongeren over om door hem te worden aangenomen en gedoopt.
Op basis van een aantekening in het reisverslag van 1719, gedateerd 9 januari 1733, is door een aantal auteurs ten onrechte geconcludeerd dat Hendrik Berendsz. in 1733 nogmaals een dienstreis naar Polen en Pruisen heeft gemaakt. Deze aantekening is gemaakt door Hendrik Berendsz. na het.
bezoek van Teunis Voet en Jan Janzen, twee mannen uit Polen, die omstreeks deze datum in Nederland verbleven. Zij hebben de ledenlijst van de geloofsgenoten in Polen in het reisverslag van 1719 gecorrigeerd.
Hoewel hij behoorde tot een strenge sekte van de doopsgezinden, kan Hendrik Berendsz. een zekere tolerantie niet ontzegd worden. Uit zijn eigenhandig geschreven reisverslag van 1719 blijkt dat de verstandhouding en omgang met andersdenkenden, met inbegrip van doopsgezinden van een andere denominatie, hem gemakkelijk vielen. Ook blijkt dat uit het feit, dat zijn jongste zoon Jan in 1735 trouwde met een rooms-katholieke vrouw, die haar geloof trouw bleef, ondanks het verbod van 'buitcntrouw'.
Hendrik Berendsz. is als oudste en als leraar betrokken geweest bij de deling van de doopsgezinde gemeenten van Borne en Hengelo/Goor in 1727, die tot dan toe één gemeente vormden.
Behalve het reeds genoemde reisverslag uit 1719 is weinig van zijn hand bewaard gebleven. Zijn vermelding als auteur van de in 1710 opgestelde 'Den staat der Doopsgezinde gemeenten in Nederland en in Oost-Friesland, behoorende tot de sociëteit der Oude Vlamingen te Groningen' is te vinden bij S. Blaupot ten Cate. Van zijn preken, die hij terdege placht voor te bereiden, is geen letter bewaard gebleven.
Op achtenzeventigjarige leeftijd legde hij, één der oudste inwoners van het richterambt Borne, op 7 februari 1743 ten overstaan van de richter te Delden een uitvoerige getuigenis af terzake van het langdurig slepende grensconflict tussen de marke Zenderen en de heerlijkheid Almelo. Tevoren had hij reeds persoonlijk de gedeputeerden van de Staten van Overijssel ter plaatse voorgelicht. Van zijn andere activiteiten ten dienste van de marke Zenderen of als koopman zijn tot dusver geen bewijzen gevonden. Wel is bekend dat hij op 5 maart 1734 bij de taxatie van de duizendste penning (vermogensbelasting) en bij de hoofdgeldinning van 1723 (personele belasting) te Borne (Zenderen) is aangeslagen. Bij de laatste voor het equivalent van vijf personen.
Hij behoorde tot de kring van welvarende, veelal onderling verwante doopsgezinde handelaren, die Borne als textielcentrum enige tijd belangrijk maakten.
A.L. Hulshoff.
Uit: Overijsselse Biografieën
.

otr. te Deventer [ov] op 3 jul 1697 (attest. op Borne 18-7-1697),
tr. te Borne [ov]
met

Jenneken ten Cate, dr. van Gerrit ten Cate (koopman te Borne) en Trijntje Gerrits,
geb. te Borne [ov] circa 1666,
ovl. te Borne [ov] op 10 jun 1741 na een huwelijk van 43 jaar en 46 weken. Op 16 Juni was zij begraven na een ziekte van 38 dagen,
begr. te Borne [ov] op 16 jun 1741.
Opmerkingen Hendrik Hulshoff en Jenneken ten Cate
Ondertr. "Hendrik Berents j.m. van Zenderen met jenneken Gerrits ten Kate j.d. van Borne op de Hofstraat". (Bron:GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 29)
.

Uit dit huwelijk 8 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Geesken*1698 Borne [ov]  Borne [ov]  
Hendertjen*1699 Borne [ov] †1751 Borne [ov] 51
Berend*1701 Borne [ov]  Borne [ov]  
Fenneken*1703 Borne [ov]  Borne [ov]  
Gerrit*1703 Borne [ov]  Borne [ov]  
Jenneken*1705 Borne [ov]  Borne [ov]  
Anneken*1709 Borne [ov]  Borne [ov]  
Jan*1712 Borne [ov]  Borne [ov]  


Dossier:


Berend Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Berend Jansz Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] in aug 1635,
koopman te Borne en leraar der doopsgezinden aldaar,
ovl. te Zenderen [ov] in apr 1694.

tr. te Goor [ov] voor 12 dec 1661
met

Geesken Hendriksdr ten Cate,
geb. te Goor [ov] in mei 1639,
ovl. te Zenderen [ov] in dec 1697.

Opmerkingen Geesken ten Cate.
Zij is de dochter van Hendrik Gerritsz ten Cate en Geertken Arendsdr ten Cate van de Goors/Hengelose stam. (STAM-GOH). Zie aldaar.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik*1664 Goor [ov] †1745 Zenderen [ov] 80
Abraham*1674 Goor [ov] †1759 Zenderen [ov] 85


Geesken ten Cate
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Geesken Hendriksdr ten Cate,
geb. te Goor [ov] in mei 1639,
ovl. te Zenderen [ov] in dec 1697.

Opmerkingen Geesken ten Cate.
Zij is de dochter van Hendrik Gerritsz ten Cate en Geertken Arendsdr ten Cate van de Goors/Hengelose stam. (STAM-GOH). Zie aldaar.

tr. te Goor [ov] voor 12 dec 1661
met

Berend Jansz Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] in aug 1635,
koopman te Borne en leraar der doopsgezinden aldaar,
ovl. te Zenderen [ov] in apr 1694.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik*1664 Zenderen [ov] †1745 Zenderen [ov] 80
Abraham*1674 Zenderen [ov] †1759 Zenderen [ov] 85


Geesken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Geesken Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 14 jun 1698.

tr. te Borne [ov] (huw. datum onbekend)
met

Jan ten Cate, zn. van Berend ten Cate en Catrina Gerbrands,
geb. te Borne [ov] circa 1700,
wever te Borne,
ovl. te Borne [ov] op 29 sep 1786.


Berend Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Berend Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 1 okt 1701,
linnenreder te Borne (en Sneek?).


Gerrit Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Gerrit Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 19 nov 1703.


Fenneken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Fenneken (Fennekie, Jennekie) Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 19 nov 1703 een 1/4 uur eerder dan Gerrit.


Jenneken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jenneken (Jannekie) Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 6 dec 1705.

relatie
met

Hendrik Nijhoff, zn. van Jacob Klaasz. Nijhoff en Fijken ten Cate,
geb. te Enschede [ov] circa 1702.
Opmerkingen Hendrik Nijhoff en Jenneken Hulshoff
Zij zijn volle neef en nicht
.

Uit deze relatie één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Berend*1742 Enschede [ov] †1813  71


Anneken Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Anneken Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 17 okt 1709.


Jan Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jan Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 14 mrt 1712.

Opmerkingen Jan Hulshoff.
Is hij identiek aan de Jan Hendriksz Hulshoff getr. met Geertruida Berendsdr ten Segger wv. 'n zn. Hendrik tr. met Martjen Jansdr ten Cate? (Zie: STAM-ENS, prs.nr. 636x637 rel.nr. 240, wv. prs.nr. 635).


Hendertjen Hulshoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Hendertjen Hulshoff,
geb. te Zenderen [ov] op 17 sep 1699,
ovl. te Hengelo [ov] voor 1751.

Opmerkingen Hendertjen Hulshoff.
Hendertjen (of Hendrikjen) tr. met Roelof Jansz. ten Cate van de Goors/Hengelose stam (STAM-GOH prs. nr. 357). Zij huwt met hem te Delden (ondertr. Hengelo) 26 jan. 1729.


Geesken Jans
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Geesken Jans (van Goor, verder onbekend),
ovl. te Borne [ov] voor 1677.

otr. te Deventer [ov] op 22 mei 1675,
tr. te Borne [ov]
met

Gerrit ten Cate, zn. van Jan ten Cate (koopman "op de Borgh" te Borne) en Marijke Berends,
geb. te Borne [ov] circa 1640,
koopman te Borne,
ovl. te Borne [ov] voor 1695,
tr. (1)
met Trijntje Gerrits (van Zwolle, verder onbekend). Uit dit huwelijk 9 kinderen,
otr. (3)
met Jenneken Nijhoff. Uit deze relatie geen kinderen.
Opmerkingen Gerrit ten Cate en Geesken Jans
Ondertr. "Gerrit Jansen ten Cate j.m. tot Borne met Geesken Jans j.d. van Goor op den Poot". (Bron:GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 26)
.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1675 Borne [ov]  Borne [ov]  


Jenneken Nijhoff
in
Parenteel van Gerrit ten Cate.

Jenneken Nijhoff,
geb. te Enschede [ov] circa 1645,
ovl. te Borne [ov] na 1711.

relatie (1)
met

Jan Nijhoff, zn. van Dietmer Nijhoff (koopman te Borne) en Marieken ten Cate,
geb. te Borne [ov] circa 1675.

otr. (2) te Deventer [ov] op 20 okt 1677
met

Gerrit ten Cate, zn. van Jan ten Cate (koopman "op de Borgh" te Borne) en Marijke Berends,
geb. te Borne [ov] circa 1640,
koopman te Borne,
ovl. te Borne [ov] voor 1695,
tr. (1)
met Trijntje Gerrits (van Zwolle, verder onbekend). Uit dit huwelijk 9 kinderen,
tr. (2)
met Geesken Jans (van Goor, verder onbekend). Uit dit huwelijk één zoon.
Opmerkingen Gerrit ten Cate en Jenneken Nijhoff
GA Deventer ondertr. gerecht invnr. 25: 20 oct 1677: ondertr. "Gerrit Jansen ten Cate wdr tot Borne met Jenneken Warner Nijhoff j.d. van Enschede in de menstraat"
.