Tak Enschede
Beatrix ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Beatrix ten Cate,
geb. te Pasuruan [ji, Indonesië] op 3 mrt 1902 (Alm. 1903/56),
PTT klerk te Malang,
woont van Kinsbergenstraat 69, 2518 GW Den Haag [zh] van 21 mei 1929 tot 8 jan 1930  Beatrix woont daar tijdens haar verlof in Nederland,
ovl. te Kediri [ja, Indonesië] op 21 mrt 1946 Bersiap burgerkamp Kediri Kawarasan Er is nog steeds onduidelijkheid waar zij precies gestorven is. Kediri Kawarasan OF Malang. Wij hebben namelijk in beide plaatsen in het kamp gezeten. Het is mogelijk dat mijn moeder in Kediri Kawarasan gestorven is en dat zij herbegraven werd te Malang. Het kan ook zo zijn dat zij in het Malang kamp BERGEN gestorven was. De geschriften zijn blanco wat dit betreft. December 2010 heb ik de boeken van het kerkhof doorgespit, doch de pagina's waarin zij zou kunnen voorkomen zijn vernietigd in de Bersiap tijd. Mijn vader- haar man Th.M.C. Boers is overleden in een naburig burgerkamp ook te Kediri (Purwo Asri)en werd door ODO troepen in 1949 pas herbegraven in het eurpese kerkhof Kediri. Ik heb foto's en geschriften daarover. Kortom, in die tijden was alles één grote puinhoop (Bron: Hans Boers),
begr. te Malang [ji, Indonesië].

Opmerkingen Beatrix ten Cate.
Beeldbank Nationaal Archief Stamkaart ambtenaren.
1928 Beatrix ten Cate Adj. klerk PTT Malang.
Aantekening: Wegens 8 jarig dienst verband ----> 10 maanden groot verlof naar Europa met ingang van 02 april 1929.
Mama vertrekt op 6 april 1929 met ms Tabanan naar Nederland.
Mama komt aan in Den Haag op 21 mei en stapt op 14 januari 1930 weer op de boot terug naar Indie met het ms Christiaan Huygens van Amsterdam naar Priok. Zij arriveert op 14-2-1930.
Haar PK in bezit, adres waar ze deze periode verbleef in Den Haag.
Per 19-2-1930 treedt zij weer in dienst bij de PTT te Malang.
Het enige wat herinnert aan haar reis is een oud zilveren doosje, verstrekt door de scheepvaart maatschappij aan haar passagiers, als aandenken.(Ik heb sieradendoosje in bezit.).
Tussen febr/mrt 1930 en mei 1931 schijnt ze dan mijn vader ontmoet te hebben, want ze trouwen in mei 1931.(Originele aktes in bezit inkl. notariële akte ingebrachte bezittingen.
Volgens de stamkaart: " Wegens gewichtige redenen binnenlandsch verlof voor 4 maanden met ingang van 1-2-1932".
Wat betekent dit? Simpelweg zwangerschapsverlof, want mijn zus Miep werd in maart 1932 geboren. Het binnenlandsch verlof werd verlengd met 1 maand.
Na geboorte van mijn zus Miep (= Marie) is mama niet meer aan het werk gegaan wegens het feit, dat zij ook nog 3 kinderen (Petronella, Julie en Cornelis) uit papa's eerste huwelijk te verzorgen had.
(Bron: Hans Boers).
Zij komt in 1929 met het schip: Tabanan van Batavia naar Rotterdam; gezagvoerder : Os, P. van; Info : passagiers van het s.s. 'Tabanan', 6 April van Batavia vertrokken; bron: krant Vaderland 30-4-1929, editie 2, blad 3/16; Info : van Batavia naar Rotterdam, 27 April te Marseille aangekomen; bron: krant NRC 29-4-1929, editie 2, blad 12a/b mej. B. ten Cate
.

tr. in mei 1931
met

Theodoor Marie Cornelis Boers, zn. van Julius Boers (resident der Zuider- en Ooster- Afdeeling van Borneo) en Cornelia Helena Geertruid Kroesen,
geb. te Martapura [bo, Indonesië] in 1889,
employé theeonderneming Swaroe Boeloeroto Oost Java Kediri,
ovl. te Blitar [ja, Indonesië] in 1944 burgerkamp Blitar,
tr. (1) te Bandoeng [jb, Indonesië] voor 15 apr 1918 (Alm. 1919/4)
met Victorina Roggen, dr. van Charles Louis (Karel) Roggen en Jacoba (Mak Tjang) Boela,
geb. te Bandoeng [jb, Indonesië] op 24 mrt 1897,
ovl. te Bandoeng [jb, Indonesië] op 15 mei 1928 (akte nr. 39),
begr. te Bandoeng [jb, Indonesië] Bron: P.C. Bloys van Treslong Prins, Grafschriften van Europeanen in Nederlandsch-Indië: Hier rust / Victorina Boers / geb. Roggen / geb. Bdg. 24 Maart 1897 /
overl. Bdg. 15 Mei 1928. Uit dit huwelijk 3 kinderen.

Opmerkingen Theodoor Marie Cornelis Boers.
http://genforum.genealogy.com/indonesia/messages/433.html.
Theodoor Boers married to Beatrix ten Cate.
Posted by: Hans Boers (ID *****6825) Date: September 30, 2004 at 11:17:51.
of 634.
I would welcome ANY additional info abt the folowing persons:.
1) My father Theodoor Boers and married to.
2) My mother Beatrix ten Cate, daughter of Gerrit Willem ten Cate and Geraldine Albertine Meier ( grandparents were living in Pasuruan East Java.).
My father died at WW II in Kediri (?) and my mother died in WW II too shortly after my father's passing.
My mother was my father's second wife and out of this marriage were born: Marie Boers born at Blitar and the undersigned Jules Henri marie Boers born at Kediri.
My father had 3 children born out of his frist marriage and were called Petronella, Juul and Cornelius ( Cor ? ).
My sisters Marie and Juul are still alive. My brother Cor was killed in action while serving at ms de Ruyter - Slag in de Javazee Febr 28 1942. My sister Nel died in the Netherlands somewhere around the early 1950's.
Any additional info to the above will be welcomed by me, as I am having a huge lack in my backgrounds.
Thanks in advance.
Hans Boers
.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Miep*1932 Blitar [ja, Indonesië] †2008  76
Afgeschermd Kediri [ja, Indonesië]    


Dossier:


Odilia Nancy ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Odilia Nancy ten Cate,
geb. te Pasuruan [ji, Indonesië] op 9 mei 1904 (Alm. 1905/62),
ovl. te Soerabaja [ji, Indonesië] op 14 mei 1965,
begr. te Soerabaja [ji, Indonesië] begraafplaats Kembang Kuning.

Opmerkingen Odilia Nancy ten Cate.
Zij werd mijn pleegmoeder van 5 dec 1948 tot exect 5 dec 1960. Op de kop af exact 12 jaren. Roepnaam Tante Nans.
geb. Pasaroean [NI] op 9 mei 1904..Overleden 00-00-1964 te Surabaya en begraven Kembang Kuning te Surabaya. Graf is opgeruimd. Voorheen gehuwd geweest met SCHERMER en later met F.Th. Phefferkorn (oudoom van de pencak silat leraar Paatje Verdi Phefferkorn.). F.Th genoemd Tom Phefferkorn was uiteraard ook mijn pleegvader gedurende 12 jaren te Surabaya. (Bron: Hans Boers).
***.
Het volgende relaas stond in jan. 2010 op de volgende website:.
http://www.indischhistorisch.nl/thema_oorlog_en_bersiap_Ria_Reijerse.htm.
[quote] Ria Reijerse - Moens: kind buiten het kamp in Soerabaja.
door Humphrey de la Croix.
Jeugd in Soerabaja.
Ria Reijerse-Moens is in 1932 geboren in Bandoeng. Ze groeide op in Soerabaja en was dus 10 jaar oud toen de Japanse bezetting begon. Haar vader Cornelis Moens was onderofficier, later officier in het KNIL en had een Zeeuwse achtergrond. Hij trouwde met Ria's moeder Geertje Vos, die van Menadonese en Hollandse komaf was. Het gezin bestond verder uit zus Truus (1929) en tweelingbroer Boy (overleden in 2003).
Vanaf de mobilisatie in 1939 was Cornelis Moens als burger gedetacheerd bij het Departement van Oorlog in Soerabaja in de functie van administrateur. Na verschillende tijdelijke bewoning van huizen in achtereenvolgens de Gerrit-Jan Tervoortstraat en de Koningin Wilhelminalaan, kwam het gezin terecht op de Cannalaan 108. Dit was een drukke straat bestaande uit twee rijbanen, gescheiden door een strook gras in het midden. De school in de buurt waar Ria en haar zus broers zaten was de Patjarschool. Ze herinnert zich van de wijk dat de straten bloemennamen hadden zoals het Rozenplein, Ketoepatstraat en de Irisstraat. Ook nabij waren het jaarmarktterrein, de Patjarweg, de HBS en een ziekenzaaltje. Verder noemt Ria de Rode Brug, het Oranjehotel en wat nu Tunjungan heet,al lagen die niet in dezelfde wijk.
Karakteristiek voor het huis aan de Cannalaan was een soort opbouw op het dak. De vorige bewoner deed aan astronomie en observeerde vanaf het dak met een telescoop de hemel. Later, na de capitulatie van Nederlands-Indië zou de Japanse bezetter de ruimte al snel hebben afgesloten en verzegeld. Reden was dat er aan de overkant een Japans kazernegebouw was gevestigd. Observatie van dit militair object vanaf het dak van de woning was ongewenst.
Collaboratie.
De Japanner kwam op een andere manier nóg dichterbij. Het huis aan de Cannalaan was vrij groot en had aan de achterkant een paviljoen, dat als zelfstandige woonruimte was verhuurd aan een mevrouw Nanny ten Cate. Deze Nederlandse van ongeveer 40 jaar oud had een relatie met een Japanse militair. Zij zou de echtgenote zijn van een heer Tom ten Cate. Ria herinnert zich dat deze vrouw echte zeep (geen surrogaat) als cadeau kreeg van haar vriend. Ze probeerde de kinderen te verleiden de zeep te vragen of ze ook wat zeep mochten gebruiken. Ria, haar zus en broer trapten er niet in. Oma had namelijk gewaarschuwd zo ver mogelijk uit de buurt van deze vrouw te blijven. Ria vertelt dat mevrouw Ten Cate tevergeefs vroeg haar 'tante Nanny' te noemen. Ook had ze vaak aanmerkingen op kleding, het haar en gedrag van Ria, haar zus en broer. Volgens geruchten zou mevrouw Ten Cate later blind zijn geworden. Hoe dit kwam is niet bekend. Evenmin hoe het haar verder vergaan is.[unquote].
***.
Email van Hans Boers zo 29-1-2012 14:22:.
Hoi Hans, op deze grauwe kouwe zondagmorgen/middag.
En dan de wetenschap dat we binnenkort weer een stukje strenge winter gaan krijgen.
Februari: Als de dagen gaan lengen, gaat de winter strengen. Oud gezegde en het klopt nog steeds.
Dank voor je mailtje EN. je opmerkzaamheid wat betreft "Tante Nanny ten Cate.".
Het stuk is mij bekend en ik heb sinds de verschijning ervan gezwegen, omdat ik er van uit ging dat de "verhaalster" geboren in begin jaren 1930 al een beetje last had van geheugenstoornissen en heb het zo gelaten.(Het is menselijk, dat vervlogen herinneringen op een gegeven moment verward en gemengd worden met fictie.).
Doch het feit, dat jij het ook hebt gelezen, doet bij mij natuurlijk ook vaststellen dat anderen het ook hebben gelezen en zullen lezen.
Ik heb haar story nog eens goed onder de loep genomen (destijds slechts half en half) en er zitten heel wat afwijkingen in haar verhaal en met name de beschrijving van de buurten. En eigenlijk, vanwege jouw attentederen op dit artikeltje, heb ik me nu "bekeerd" tot het schrijven van een verzoek aan Humphrey de la Croix, waarvan hiernavolgend een copy conform ter info.
(Voor jou Hans: Er zit in mijn betoog een stuk geneaologie in, namelijk Suus Ten Cate geboren Eckhardt en zoon Lodie oftwel Lodewijk later gehuwd met Benjamins.).
Mijn tante Francine zou het ook niet geweest kunnen zijn, aangezien Tante Francine zo lelijk was als de nacht - en op leeftijd - en de Jap kon krijgen wat ie wilde aan vrouwelijk schoon, dus niet zat te wachten op een bepoederde dame op leeftijd, niet dan. Tante Francine woonde wel in de buurt waar die mevrouw Reijerse gewoond schijn te hebben en dat stukje uit haar buurt is precies aan het andere uiteinde van de Cannalaan gelegen, niet waar wij woonden.
Tja, het is jammer, dat ik niets meer kan weten over die Tante Francine als enkel datgene wat ik al op mijn site schreef en helaas, pindakaas voor mij: er zijn geen andere nog in leven zijnden die mij één en ander kunnen bijvertellen. En wederom ging een naamloze de historie in jammer genoeg.
Maar goed, das war einmal.
Het verzoek welke ik stuurde naar Humphrey de la Croix hieronder:.
Quote:.
Geachte heer de la Croix,.
Ik verwijs en refereer naar/aan het artikel Oorlog en Bersiap - Ria Reijerse-Moens op de website www.indischhistorisch.nl.
Ik kan me niet van de indruk losmaken, dat er in genoemd artikel bepaalde gegevens/feiten/wetenswaardigheden of wat dan ook, associaties kunnen en reeds zijn/hebben opgeroepen met betrekking tot wijlen mijn pleegouders en overige familieleden en wel met name de paragraaf Collaboratie.
Ik quote het door mij bedoelde stuk uit het artikel:.
Collaboratie.
De Japanner kwam op een andere manier nòg dichterbij. Het huis aan de Cannalaan was vrij groot en had aan de achterkant een paviljoen, dat als zelfstandige woonruimte was verhuurd aan een mevrouw Nanny ten Cate. Deze Nederlandse van ongeveer 40 jaar oud had een relatie met een Japanse militair. Zij zou de echtgenote zijn van een heer Tom ten Cate. Ria herinnert zich dat deze vrouw echte zeep (geen surrogaat) als cadeau kreeg van haar vriend. Ze probeerde de kinderen te verleiden de zeep te vragen of ze ook wat zeep mochten gebruiken. Ria, haar zus en broer trapten er niet in. Oma had namelijk gewaarschuwd zo ver mogelijk uit de buurt van deze vrouw te blijven. Ria vertelt dat mevrouw Ten Cate tevergeefs vroeg haar 'tante Nanny' te noemen. Ook had ze vaak aanmerkingen op kleding, het haar en gedrag van Ria, haar zus en broer. Volgens geruchten zou mevrouw Ten Cate later blind zijn geworden. Hoe dit kwam is niet bekend. Evenmin het haar verder vergaan is.
Ter verduidelijking en bevestiging van mijn gevoelens hierover, informeer ik u waarom ik deze hierboven aangehaalde passage associeer met wijlen mijn pleegouders.
o Mijn pleegmoeder (en tante) was NANCY Ten Cate en zij was gehuwd met mijn pleegvader( en oom) Tom PHEFFERKORN.
o Mijn pleegmoeder was in het jaar 1944 inderdaad 40 jaren oud.
o Mijn pleegouders woonden aan de Jalan Kacapiring nummer 11 en welk huis een hoekhuis was gelegen aan de kruising van de Jalan Kacapiring en de Cannalaan. Zij hadden het hele huis in bewoning en er was slechts een uitpandige garage en zeer zeker niet was er ooit een opbouw op het huis.
o Mijn pleegouders hebben nooit een zelfstandige woonruimte, zijnde het paviljoen van de Cannalaan 108 bewoond. Voordat zij het huis aan de Jalan Kacapiring 11 bewoonden, hadden zij een huis gehuurd in Sawahan, een nabijgelegen straat.
o Mijn pleegmoeder was inderdaad blind, doch zij werd dit pas in 1956. (Ik mag concluderen, dat de verhaalster mevr. Reijerse weer ten tweede male in 1950 naar Nederland - en nu definitief - repatrieerde.).
o Mijn pleegmoeder heeft nooit en te nimmer enige relatie gehad, met welke Japanse militair dan ook. Mijn pleegouders NANCY Ten Cate en Tom Pfefferkorn hebben juist zeer veel geleden onder het Japanse juk.(Zuster/neef/zwager/broer verloren in krijgsgevangen- c.q. burgerslachtofferkampen.).
o Bij mijn weten en uit ondervinding - ik heb namelijk van 1948 tot en met 1960 in het huis aan de Jalan Kacapiring/ hoek Cannalaan gewoond - was er geen andere familie (zowel man als vrouw zo genoemd) Ten Cate, woonachtig op de Cannalaan of in de buurt van deze straat, behalve dan ook nog onze Tante Suus Ten Cate (geboren Eckhardt), die tegenover ons op de Cannalaan woonde in een garage met haar volwassen zoon Lodewijk ten Cate. Zij was een schoonzus van mijn grootvader en reeds op leeftijd en niet bepaald een type vrouw die graag een relatie met een Japanse militair er op na zou willen houden. Ik ben daarna ettelijke keren weer teruggekeerd op de Jalan Kacapiring/Hoek Cannalaan en voor het laatst circa een jaar geleden, dus ik meen me te mogen permitteren dat ik wel één en ander van die buurt weet.) Uiteraard ben ik geen betweter en kan ik me vergissen, doch….
o Tevens heb ik nog diverse foto´s in mijn bezit welke getuigen over de situatie destijds.
o Er zijn in het artikel ook enkele discrepanties aangaande de buurt zoals in het artikel beschreven en de werkelijkheid, maar deze doen m.i. niet terzake aan de door mij aangehaalde passage/paragraaf.
Aangezien ik - sedert het verschijnen van het bedoelde artikel - reeds enkele malen op de inhoud ervan ben geattendeerd en dit afgelopen week ( eind januari 2012) wederom is gebeurd, wil ik u uiteindelijk hierbij vriendelijk doch beleefd verzoeken of het mogelijk is, dat op één of andere manier aanverwant op of aan het artikel, duidelijk gemaakt kan worden, dat elke gelijkenis of overeenkomst - in welke vorm dan ook - tussen mevrouw Nanny Ten Cate en de heer Tom Ten Cate zoals genoemd en bedoeld in uw artikel en mijn pleegouders NANCY Ten Cate en Tom PHEFFERKORN niet van toepassing en onwenselijk is, zodat daarmede mijn pleegouders verschoond zijn en kunnen blijven van enige valselijk geachte of veronderstelde smet op hun naam.
Het artikel inclusief de gewraakte passage / paragraaf op de site Indischhistorisch.nl is openbaar te lezen en menig lezer kan daaruit eventuele (onjuiste) conclusies trekken en ik meen derhalve het recht te hebben om dit geschrevene van mij aan u, ook te mogen openbaren op diverse websites/fora waaronder ook mijn websites.
Nogmaals, ik pretendeer NIET, dat het artikel en /of passage c.q. paragraaf berust op onjuiste feiten of informatie, doch ik pretendeer slechts, dat er teveel gelijkenis of overeenkomst vertoont wordt met feiten aangaande wijlen mijn familieleden, die net als vele anderen ook getroffen zijn door een onnodige oorlog en bezetting en welker gelijkenis en/of overeenkomsten mij diep hebben getroffen, mede aangezien ik zelf ook een direct en indirect slachtoffer ben van die tijden en gebeurtenissen.
Gelet op uw werkzaamheden en artikelen en diestemeer, acht ik u zeer hoog en het zou u nog meer sieren, als u aan mijn verzoek wilt en kunt voldoen. Immers van de doden niets dan goeds. Zij kunnen zich niet verweren en kunnen slechts murmelen: "Wat wij nu zijn, zult gij ook ooit eens zijn.".
Met vriendelijke groeten,.
Hans Boers.
imexbo@kpnmail.nl.
hans@imexbo.org.
unquote.
***.
Van: "Humphrey de la Croix" .
Aan: "'Hans Boers'" .
Cc:.
Onderwerp: RE: Oorlog en Bersiap.
Datum: Wed, 08 Feb 2012 17:23:06 +0100.
Geachte heer Boers,.
Dank voor uw melding en uitgebreide toelichting.
Uw informatie is dermate zwaarwegend dat ik het betreffende artikel nog.
eens helemaal ga nalopen en toetsen aan uw informatie. Ik overweeg ook mevrouw Reijerse te benaderen. In eerste instantie denk ik niet dat sprake is van informatie die zij als enig mogelijke waarheid beschouwt. Maar ik hoop binnenkort inhoudelijk in te kunnen gaan op uw melding. Mogelijk leidt dat tot een reactie in de vorm van een nieuwe publicatie; in ieder geval zal in openheid het artikel opnieuw worden getoetst. Daarmee zou voldaan zijn aan uw specifieke wens.
Ik vraag u daarom nog enig geduld op te brengen totdat ik mijn onderzoek heb afgerond.
U bij voorbaat dankend en met vriendelijke groet,.
Humphrey de la Croix.
Hoofdredacteur IndischHistorisch.nl
.

tr. (1)
met

N.N. Schermer.


wonen Jalan Kaca Piring 11 Soerabaja [ji, Indonesië] vanaf 1946 tr. (2)
met

F. Th. (Tom) Phefferkorn,
geb. te Lumajang [ja, Indonesië].

Dossier:


Marius Aurelius ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Marius Aurelius (Marcus Aurelius) ten Cate,
geb. te Pasuruan [ji, Indonesië] (Pasoeroean) op 1 apr 1907 (vlg. Coll. Bl. v. Tresl. Prins; vlg. gedenkboek slachtofferregister WOII geb. 30 aug. 1906),
installatiebeheerder B.P.M.,
ovl. te Ngawi [ja, Indonesië] op 30 jul 1945,
begr. te Soerabaja [ji, Indonesië] Begraafplaats Nederlands ereveld Kembang Kuning, Vak CCC, nr. 61:62 (gedenkboek). Op Kembang Kuning is slechts een symbolisch gedenkgraf voor ALLE gevangenen/slachtoffers NGAWI (Was een berucht concentratiekamp.).

Opmerkingen Marius Aurelius ten Cate.
De overlevering zegt: Onthoofd te Tarakan en dat de BPM destijds voor deze mensen een monument hadden opgericht. De BPM mensen wilden namelijk de installatie niet aan de Jappen overgeven en hadden deze vernield en als straf werden vele burger employees onthoofd. Waarom mijn oom in de boeken verdwijnt als zijnde overleden te Ngawi is mij onbekend, maar er ging heel wat mis, dus.....(Bron: Hans Boers).


Dossier:


Ellen Ruth ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Ellen Ruth ten Cate,
geb. te Pasuruan [ji, Indonesië] op 24 jan 1909 (Alm. 1910/80; Coll. Bl. v. Tresl. Prins).

Opmerkingen Ellen Ruth ten Cate.
Zij emigreerde in de jaren '70 naar Canada Ellismere en overleden aldaar. Data onbekend. Geen familie contacten aanwezig. Voorheen gehuwd met PETERS en hieruit dochter Mini en zoon John. Mini overleden te Gouda was gehuwd met BEUN. Zoon John gehuwd met een Canadese. Verdere gegevens onbekend. Tante Ellen Ruth was mijn wettige voogdes vanaf 1961 tot en met 1965. Het boterde niet en ik verdween uit huis in 1965. Zij hertrouwde (1950 ???) met een ex politionele soldaat W.G. Rietbroek geboren Roelofarendsveen en overleden te Canada.

tr. (1)
met

N.N. Peters,
geb. circa 1905.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Afgeschermd   Gouda [zh]  
Afgeschermd     

tr. (2) vermoedelijk 1950
met

Wilhelmus Gerardus Rietbroek,
geb. te Roelofarendsveen [zh] in 1922,
ovl. te Surrey [bc, Canada] vermoedelijk 26 jan 1988 (Death Census (1872-1991), BC Archives, Canada).


Theodoor Marie Cornelis Boers
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Theodoor Marie Cornelis Boers,
geb. te Martapura [bo, Indonesië] in 1889,
employé theeonderneming Swaroe Boeloeroto Oost Java Kediri,
ovl. te Blitar [ja, Indonesië] in 1944 burgerkamp Blitar.

Opmerkingen Theodoor Marie Cornelis Boers.
http://genforum.genealogy.com/indonesia/messages/433.html.
Theodoor Boers married to Beatrix ten Cate.
Posted by: Hans Boers (ID *****6825) Date: September 30, 2004 at 11:17:51.
of 634.
I would welcome ANY additional info abt the folowing persons:.
1) My father Theodoor Boers and married to.
2) My mother Beatrix ten Cate, daughter of Gerrit Willem ten Cate and Geraldine Albertine Meier ( grandparents were living in Pasuruan East Java.).
My father died at WW II in Kediri (?) and my mother died in WW II too shortly after my father's passing.
My mother was my father's second wife and out of this marriage were born: Marie Boers born at Blitar and the undersigned Jules Henri marie Boers born at Kediri.
My father had 3 children born out of his frist marriage and were called Petronella, Juul and Cornelius ( Cor ? ).
My sisters Marie and Juul are still alive. My brother Cor was killed in action while serving at ms de Ruyter - Slag in de Javazee Febr 28 1942. My sister Nel died in the Netherlands somewhere around the early 1950's.
Any additional info to the above will be welcomed by me, as I am having a huge lack in my backgrounds.
Thanks in advance.
Hans Boers
.

tr. (1) te Bandoeng [jb, Indonesië] voor 15 apr 1918 (Alm. 1919/4)
met

Victorina Roggen, dr. van Charles Louis (Karel) Roggen en Jacoba (Mak Tjang) Boela,
geb. te Bandoeng [jb, Indonesië] op 24 mrt 1897,
ovl. te Bandoeng [jb, Indonesië] op 15 mei 1928 (akte nr. 39),
begr. te Bandoeng [jb, Indonesië] Bron: P.C. Bloys van Treslong Prins, Grafschriften van Europeanen in Nederlandsch-Indië: Hier rust / Victorina Boers / geb. Roggen / geb. Bdg. 24 Maart 1897 /
overl. Bdg. 15 Mei 1928.

Opmerkingen Victorina Roggen.
Zijn eerste vrouw was Victorina Roggen, dochter van (lage rang) militair Charles Roggen en Jacoba Boela. (Jacoba was afkomstig van het eiland Boela in de Molukken en eilandnaam is tevens familienaam.).
Charles Roggen had 10 kinderen uit zijn eerste huwelijk en uit zijn tweede huwelijk met Jacoba Boela eveneens 10 kinderen. Drukte van belang daar in dat woonhuis te Bandoeng.(Bron: Zus Julia.).
Wie die kinderen zijn, is mij onbekend.
(Bron: Hans Boers)
.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Cornelius*1919 Bandoeng [jb, Indonesië] †1942  22
Afgeschermd Bandoeng [jb, Indonesië]    
Petronella*1924 Bandoeng [jb, Indonesië] †1956 Ermelo [ge] 31

tr. (2) in mei 1931
met

Beatrix ten Cate, dr. van Gerrit Willem ten Cate (klerk residentiekantoor te Pasoeroean) en Louise Albertine Meijer,
geb. te Pasuruan [ji, Indonesië] op 3 mrt 1902 (Alm. 1903/56),
PTT klerk te Malang,
woont van Kinsbergenstraat 69, 2518 GW Den Haag [zh] van 21 mei 1929 tot 8 jan 1930  Beatrix woont daar tijdens haar verlof in Nederland,
ovl. te Kediri [ja, Indonesië] op 21 mrt 1946 Bersiap burgerkamp Kediri Kawarasan Er is nog steeds onduidelijkheid waar zij precies gestorven is. Kediri Kawarasan OF Malang. Wij hebben namelijk in beide plaatsen in het kamp gezeten. Het is mogelijk dat mijn moeder in Kediri Kawarasan gestorven is en dat zij herbegraven werd te Malang. Het kan ook zo zijn dat zij in het Malang kamp BERGEN gestorven was. De geschriften zijn blanco wat dit betreft. December 2010 heb ik de boeken van het kerkhof doorgespit, doch de pagina's waarin zij zou kunnen voorkomen zijn vernietigd in de Bersiap tijd. Mijn vader- haar man Th.M.C. Boers is overleden in een naburig burgerkamp ook te Kediri (Purwo Asri)en werd door ODO troepen in 1949 pas herbegraven in het eurpese kerkhof Kediri. Ik heb foto's en geschriften daarover. Kortom, in die tijden was alles één grote puinhoop (Bron: Hans Boers),
begr. te Malang [ji, Indonesië].

Opmerkingen Beatrix ten Cate.
Beeldbank Nationaal Archief Stamkaart ambtenaren.
1928 Beatrix ten Cate Adj. klerk PTT Malang.
Aantekening: Wegens 8 jarig dienst verband ----> 10 maanden groot verlof naar Europa met ingang van 02 april 1929.
Mama vertrekt op 6 april 1929 met ms Tabanan naar Nederland.
Mama komt aan in Den Haag op 21 mei en stapt op 14 januari 1930 weer op de boot terug naar Indie met het ms Christiaan Huygens van Amsterdam naar Priok. Zij arriveert op 14-2-1930.
Haar PK in bezit, adres waar ze deze periode verbleef in Den Haag.
Per 19-2-1930 treedt zij weer in dienst bij de PTT te Malang.
Het enige wat herinnert aan haar reis is een oud zilveren doosje, verstrekt door de scheepvaart maatschappij aan haar passagiers, als aandenken.(Ik heb sieradendoosje in bezit.).
Tussen febr/mrt 1930 en mei 1931 schijnt ze dan mijn vader ontmoet te hebben, want ze trouwen in mei 1931.(Originele aktes in bezit inkl. notariële akte ingebrachte bezittingen.
Volgens de stamkaart: " Wegens gewichtige redenen binnenlandsch verlof voor 4 maanden met ingang van 1-2-1932".
Wat betekent dit? Simpelweg zwangerschapsverlof, want mijn zus Miep werd in maart 1932 geboren. Het binnenlandsch verlof werd verlengd met 1 maand.
Na geboorte van mijn zus Miep (= Marie) is mama niet meer aan het werk gegaan wegens het feit, dat zij ook nog 3 kinderen (Petronella, Julie en Cornelis) uit papa's eerste huwelijk te verzorgen had.
(Bron: Hans Boers).
Zij komt in 1929 met het schip: Tabanan van Batavia naar Rotterdam; gezagvoerder : Os, P. van; Info : passagiers van het s.s. 'Tabanan', 6 April van Batavia vertrokken; bron: krant Vaderland 30-4-1929, editie 2, blad 3/16; Info : van Batavia naar Rotterdam, 27 April te Marseille aangekomen; bron: krant NRC 29-4-1929, editie 2, blad 12a/b mej. B. ten Cate
.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Miep*1932 Blitar [ja, Indonesië] †2008  76
Afgeschermd Kediri [ja, Indonesië]    


Dossier:


Afgeschermd
Afgeschermd.

tr. te Leiden [zh] op 3 apr 1957,
(gesch. te Leiden [zh] op 14 jun 1988)
met

Jeannette Antoinette ten Cate, dr. van François Guillaume ten Cate (maandgelder Dep. B.B, empl. N.I. Gasmij, hoofdambt. Dep. v. Just. te Jakarta,) en Antonia Cornelia (Zus) van Wageningen,
geb. te Batavia [ja, Indonesië] op 2 dec 1948,
ovl. te Leiderdorp [zh] op 20 okt 2015,
gecr. te Leiden [zh] crematorium "Rhijnhof, Laan te Rhijnhof 4 op 26 okt 2015.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Afgeschermd Leiden [zh]    
Afgeschermd Rijpwetering [zh]    


Afgeschermd
Afgeschermd.

relatie
met

Afgeschermd.

Uit dit huwelijk één kind:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Afgeschermd Leiden [zh]    


Afgeschermd
Afgeschermd.

relatie
met

Afgeschermd.

Uit dit huwelijk één kind:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Afgeschermd Leiden [zh]    


Afgeschermd
Afgeschermd.


Afgeschermd
Afgeschermd.


Geertruid ten Cate Hoedemaker
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Geertruid ten Cate Hoedemaker,
geb. te Amsterdam [nh] (Zeereep) in jan 1893,
ovl. te Zandvoort [nh] op 12 mei 1893 (akte nr. 16).


Adam Roelvink
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Adam Roelvink,
geb. te Zutphen [ge] in 1857,
bankier (1881),
ovl. na 1919.

tr. te Winterswijk [ge] op 1 jun 1881 (akte nr. 37)
met

Christina Margaretha Willink, dr. van Herman Christiaan Jurriaan Willink (Mr, fabrikant) en Margaretha ten Cate,
geb. te Winterswijk [ge] op 28 jun 1855,
ged. DG te Winterswijk [ge] op 29 mrt 1874.
Zij is met attest van Winterswijk naar A'dam vertrokken op 31 mrt. 1894,
ovl. te Oploo [nb] op 16 okt 1919 (akte nr. 38) wonende bij overlijden te St. Anthonis (nb).


Bernard Andreas Roelvink
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Bernard Andreas Roelvink,
geb. circa 1825.

tr.
met

Barbara Sara van Doorninck,
geb. circa 1825.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adam*1857 Zutphen [ge] †1919  62


Barbara Sara van Doorninck
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Barbara Sara van Doorninck,
geb. circa 1825.

tr.
met

Bernard Andreas Roelvink,
geb. circa 1825.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adam*1857 Zutphen [ge] †1919  62


Hendrika Theodora van der Waarden
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Hendrika Theodora van der Waarden,
geb. te Den Haag [zh] circa 1850.

tr. te Breda [nb] op 29 mei 1884 (akte nr. 69)
met

Hendrik Othmar Holwerda, zn. van Allardus Reinerus Holwerda (doopsgez. pred. te Oldelamer) en Johanna ten Cate,
geb. te Weststellingwerf [fr] na 1844.


Christiaan Petrus van der Waarden
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Christiaan Petrus van der Waarden.

tr.
met

Hendrika Werner.

Uit dit huwelijk één dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrika*1850 Den Haag [zh]    


Hendrika Werner
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Hendrika Werner.

tr.
met

Christiaan Petrus van der Waarden.

Uit dit huwelijk één dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrika*1850 Den Haag [zh]    


George Louis Nicolaas Britt
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

George Louis Nicolaas Britt,
geb. te Naarden [nh] op 30 jan 1875.

tr. te Breda [nb] op 10 jan 1898 (akte nr. 3)
met

Henriette Theresia Scheffer, dr. van Elisa Cornelis Scheffer en Catharina Dorothea ten Cate,
geb. te Ambarawa [jt, Indonesië] ( te "Willemeen" = Garnizoen Willem I) op 28 jan 1875.


Ferdinand Britt
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Ferdinand Britt.

tr.
met

Catharina Perk.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
George*1875 Naarden [nh]    


Catharina Perk
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Catharina Perk.

tr.
met

Ferdinand Britt.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
George*1875 Naarden [nh]