Tak Enschede
Laurens Lasonder
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Laurens Lasonder,
geb. te Enschede [ov] op 28 jan 1767,
grutter,
ovl. te Gildehaus [ni, Duitsland] op 22 jul 1824.

Opmerkingen Laurens Lasonder.
Hij hertr. Enschede 3 febr. 1816 met Geesken Goijkink (in doopcedel abusievelijk genaamd Geuking, vlg. verklaring Geesken vermeld in de huw. akte), geb. Hengelo 10 juni 1780 , overl. 9 dec. 1859, dr. van Jan Hendrik Goijkink en Aaltje Snuverink, wv. uit dit huw. een zoon Gerrit Albertus Lasonder, geb. Enschede 8 jan. 1817, overl. 12 nov. 1894.

otr. te Enschede [ov] op 18 jun 1800,
kerk.huw. (NG) te Enschede [ov] op 24 jul 1800
met

Aleida ten Cate, dr. van Herman ten Cate en Johanna Elisabeth Lasonder,
geb. te Enschede [ov] op 7 feb 1778,
ged. NG te Enschede [ov] op 15 feb 1778,
ovl. te Enschede [ov] op 25 okt 1806.

Opmerkingen Aleida ten Cate.
Lijkregister Enschede 1806-1811: Op 27 okt. 1806 geeft G. Pennink als directie hebbende in het sterfhuis aan dat op eergisteren avond alhier ten haren huize overleden is Aleida ten Cate huisvrouw van Laurens Lasonder Gz. oud 29 jaren en geen kinderen nalatende.


Gerrit Lasonder
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Gerrit Jansz Lasonder,
geb. te Enschede [ov] op 28 feb 1734,
ovl. te Enschede [ov] op 13 mrt 1814.

Opmerkingen Gerrit Lasonder.
Gerrit is de zn. van Jan Lasonder en Berendina Reijgers (zie: v. Benthem 1895, blz. 115).

tr. in 1764
met

Judith Lasonder, dr. van Jurriaan Lasonder (wieldraaier) en Aaltje van Lochem,
geb. in 1741,
ged. NG te Enschede [ov] op 31 dec 1741,
ovl. te Enschede [ov] op 29 jul 1812.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Laurens*1767 Enschede [ov] †1824 Gildehaus [ni, Duitsland] 57


Judith Lasonder
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Judith Lasonder,
geb. in 1741,
ged. NG te Enschede [ov] op 31 dec 1741,
ovl. te Enschede [ov] op 29 jul 1812.

tr. in 1764
met

Gerrit Jansz Lasonder, zn. van Jan Lasonder en Berendina Reijger,
geb. te Enschede [ov] op 28 feb 1734,
ovl. te Enschede [ov] op 13 mrt 1814.

Opmerkingen Gerrit Lasonder.
Gerrit is de zn. van Jan Lasonder en Berendina Reijgers (zie: v. Benthem 1895, blz. 115).

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Laurens*1767 Enschede [ov] †1824 Gildehaus [ni, Duitsland] 57


Othmar ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Othmar ten Cate,
geb. te Enschede [ov] op 6 mei 1757,
ged. DG te Enschede [ov] op 29 sep 1776,
burgemeester van Enschede in 1806, later van 16-11-1811 tot 25-3-1812 maire van Lonneker, daarna vrederechter te Enschede, en lid van de Commissie van Landbouw in Overijssel,
ovl. te Enschede [ov] in de Esmarke in het huis nr. 10 op 25 jul 1815 ten 20.00,
begr. te Enschede [ov] op "Den Kotten" buiten de Veldpoort, zijn buiten.

Opmerkingen Othmar ten Cate.
Othmar ten Cate was in 1806 een der burgemeesters van Enschede, wier namen voorkwamen op de toen vernieuwde Espoort. In zijn overl. akte wordt Othmar ten Cate vermeld als 'vrederegter van het kanton Enschede'. Aangevers van zijn overl. zijn Hendrikus Kuipers, 50 jr, wever en Jan Mechorius, 35 jr, boerwerker, geburen van overledene.
RA Zwolle, ORA richterambt Enschede, inv. nr. 87 (protocol 50ste Penning 1779-1790) per 25 december 1789: Maakt Othmar ten Cate bekend en geeft aan hoe dat desselfs oom de Heer Peter van Lochem, voorts desselfs stiefvader den Heer L. Nijenhuis en desselfs eheliefste Juffrouw Catharina van Lochem aan hem aangeven op heeden geregtelijk hebben gecedeert en overgedragen haar sedanten eijgen toebehoorende stukke bouwlanden maathe of weijde beijde in het Lasonder onder deesen Wel Edele Landgerigte geleegen voormaals door haar aangekogt voor een somma van ƒ 600.-.-.; zullende het aandeel voor zo verre zijn moeder betreft aan hem aangeven in erffenisse na dode van zijn moeder aangerekend in collatie gebragt worden pretendeerende hij aangever hier van en gepraesenteert den 50ste Penning te betalen zoo als naa regte bevonden sal worden behooren;.
Idem: per 25 november 1789: maakt Othmar ten Cate bekend en geeft aan van Fenneken Poortenaar weduwe de Heer Paschen en dogter te hebben aangekogt een gedeelte van een weijde voor ƒ 150.-.-.; Idem: per 8 maart 1790: maakt de Heer Othmar ten Cate aan deze Wel Edele Gerigte bekend dat op den 6 February jongstleeden, luid vertoonde koopbriev van den advocaat Benjamin Nagel te Oldenzaal heeft aangekogt zoodane landerijen of gedeelte lands als gemelt advocaat Nagel bij het Walhoft in de Esmarkt heeft leggen en zulks voor eene somma van ƒ 600.-.-.;.
Idem: per 8 maart 1790: maakt de Heer Othmar ten Cate bekend dat op 9 february jongstleeden van Willemina Walhoft weduwe Garrit Walhoft, voorts Hendrik Kuijper, nu Walhoft en Stientjen Walhoft egtelieden, luid coopbriev die men hierbij vertoond heeft aangekogt een huijsjen leggende in de Eschmarkte deses gerigts in zijne bekende bepaalingen digt bij het Walhoof en zulks voor een som van ƒ 120.-.-.;.
Idem: per 6 oktober 1790: maakt den Heer Othmar ten Cate bekend hoe dat ingevolge coopcontract op heeden opgerigt van desselfs schoonouderen Hendrik Hoedemaker en Mejuffrouw Geertruid Hoedemaker egtelieden heeft aangekogt een weide of hooijmate leggende in het Lasonder in de Eschmarkte deses gerigts zoo als met meerdere uit het coopcontract is te erzien en waartoe men zig refereert en zulks voor een somma van ƒ 1400.-.- vrijgeld praetendeerende daar van te betaalen wat na regte verpligt.
***.
Uit de familie opgaven in oude Statenbijbels blijkt, dat het merendeel der menschen in de 18e eeuw bezweek aan eene borstkwaal of aan de pokken. In 1779 werden hier voor het eerst pokken ingeënt. Zelfs van onze streng Calvinistische, ontwikkelde fabrikanten eischten het eene ernstige overweging of zij tot het laten inenten hunner kinderen zouden overgaan. Othmar ten Cate schrijft dienaangaande: "Daar volgens de bekwaamste Doctoren in Holland tengevolge van het inenten slechts 1 op de 500 sterven, terwijl hier aan de natuurlijke pokken doorgaans en dan moeten het goede pokken zijn 1 van de 7 en ook veeltijds 1 van de 5 sterven, hebben wij na rijp overleg besloten tot deeze zo gewigtige onderneming over te gaan om onze oudste dochter Catharina te laten inenten". Hij voegde er later aan toe: "Onze doctor hier ter plaatse (Bernardus Immink), heeft er tusschen de 50 en 60 ingeënt, daar er niet een van gestorven is en ook nieumand eenig ongemak uit de pokken gehouden heeft". Na dit jaar 1779 had het inenten alhier weer plaats in 1793 en later vrij ongeregeld. Volwassenen werden niet ingeënt, en bovendien weigerden vele "streng gelovigen" door eene verkeerde bijbel uitlegging in de war gebracht, hunne kinderen te laten inenten, zodat de pokken hier niet geheel verdwenen, voordat de wet de vaccinatie voorschreef. ***.
Othmar ten Cate was de eerste die er zich verzette tegen het besluit dat kinderen hervormd moesten worden gedoopt ingeval van gemengde huwelijken tussen Doopsgezinden en Hervormden. In 1870 wendde hij zich tot het Ridderschap en Steeden en verzocht vernietiging van het Raadsbesluit; aan welk verzoek door die staten werd voldaan.
***.
Hij toonde zich mede een zeer gelukkig beoefenaar der Natuurlijke Historie in zijne: Natuurlijke Historie van den Meikever met aanwijzing der middelen ter verdelging van dit schadelijke insect, medegedeeld in de Algem. Konst- en Letterb. 1800 D. II. Bl. 99 en volg.
Zie verder Blaupot ten Cate, geschied. Der Doopsgez. In Gron, Overijssel en Oost-Vriesland, D. I. bl. 222.
***.
Uit het register van Burgemeesteren en Gecommiteerden van het departement Overijsel blijkt dat in 1806 het Stadsbestuur van Enschede bestond uit 6 Burgemeesters: Hendrik Jan van Heek, Abraham Ledeboer, Barend van Lochem, Jan Lazonder, Othmar ten Cate en Johannes Wagelaar. Othmar ten Cate verkoopt in de loop van 1838 zijn huis met erachter gelegen schuurtje voor ƒ 7000.- aan het Roomse Kerkbestuur. Een gedeelte van dit perceel was noodzakelijk voor de bouw van de R.K. Kerk aan de markt te Enschede.
Bron: http://testpdk.tripod.com/historie.htm.
Park De kotten bestaat al lang als het landgoed 'Den Kotten'.
Er kan veel over gezegd worden maar de heer van Heek verteld een duidelijk verhaal in zijn brief aan De Heer Mr.J.W.Keiser, destijds ambtenaar voor Ruimtelijke Ordening,enz. ter Gemeente-secretarie.
De brief van Van Heek over de historie van het park:.
H.J.P.van Heek Enschede, 2 september 1957.
Witbreuksweg 105.
Aan de WeLedelgestrenge Heer.
Mr.J.W.Keiser.
Enschede.
Zeer geachte heer Keiser,.
In aansluiting aan het telefonisch onderhoud hetwelk ik afgelopen week met U mocht hebben, neem ik de vrijheid U enkele gegevens inzake de histonie van het buitengebied Den Kotten te doen toekomen.
Zoals reeds door U opgemerkt, is inderdaad Den Kotten in de huidige vorm begin 1900 aangelegd door de tuinarchitect Wattez.
Het buitengoed "Den Kotten" werd vermoedelijk gesticht door Othmar ten Cate, burgemeester van Enschede, later maire van Lonneker en vrederechter van Enschede. die aldaar een fabriekshuis en katoenspinnerij bezat.
9 februari 1790 kocht 0. ten Cate van Wilhelmine Walhoff, weduwe van Gerrit Walhoff, en van Hendrik Kuiper gehuwd met Stientje Walhoff (haar dochter), een huisje, liggende in de Eschmarke dicht bij het Walhoff voor F. 120,—.
6 februari 1790 van de advocaat Benjamin Nagel te Oldenzaal zodanige landerijen of gedeelten lands als deze bij het Walhoff in de Eschmarke had liggen voor F. 600,—. In januari 1765 had deze Nagel, tezamen met Ds. A.van Wulfften, van wijlen Mejuffrouw Elis Nilant te Oldenzaal zowel het Slagman als het walhof geerfd; het laatstgenoemd erve was aan de boer verkocht.
Het goed Walhof behoorde eertijds aan de armen van Horstmar en Schöppingen, die het in de 17e eeuw hebben verkocht.
Na de dood van Othmar ten Cate in 1815 werd zijn zoon Pieter ten Cate eigenaar. Hij vermaakte het goed "Kleine Walhof" als gift onder levenden op 20 januari 1827 aan zijn neef Othmar ten Cate Czoon van zijn broeder Herman ten Cate Ozn), destijds student te Groningen, later predikant te Hornsterzwaag (Fr.) Deze ver— kocht het op 22 september 1837 aan Cornelis Nagel te Enschede, wiens goederen op 30 december 1839 in het openbaar werden geveild. (Volgens de veilingsstukken was de plaats toen verhuurd aan de heer Johan Noordhoek Hegt, landmeter alhier). Koper werd de heer Herman Gijsbert Blijdenstein voor F. 3.250,— Op 25 october 1847 verkocht zijn weduwe, Gezina Margaretha Budde, het ondershands aan de heer Gerhard Jannink. Door de plaats gehad hebbende verdeling der Marken was het een belangrijk bezit geworden, waaraan door aankoop nog verschillende percelen werden toegevoegd.
Van de heer Gerhard Jannink ging het over op zijn dochter wilhelmina Margaretha Jannink, echtgenote van de heer Helmich van Heek Hzn en van deze in 1902 op Catharina Maria van Heek, echtgenote van de heer Ludwig van Heek.
Op het buitengoed bevindt zich een eenvoudig grafteken voor de stichter, in de vorm van een driehoekig monument, op een der zijden waarvan staat:.
Hier is mijn wisse wijk.
In het eeuwig vrederijk.
zoo sprak Vondel.
en op de andere kant:.
Oothmar ten Gate.
geboren 1756 den 6 may.
gestorven den 25 julii 1815.
en aan de voet daarvan een beschadigde grafsteen van de eerste echtgenote van Othmar ten Cate, met het opschrift:.
Ter gedachtenisse van Hermina Hoedemaker.
een oprecht christen hoe teer g’j werd geliefd en duur geschat voorheen christen alleen.
geboren enschede den 8 juni 17.56.
gestorven 13 februari 1784.
Verder vinden wij hier een tuinhuisje, dat tot opschrift draagt:.
Die in een liefelijke streek bij het ruischen van een klare beek zijn landhuis sticht en akkerwoning wat is dat een gezegend koning.
Vondel.
waarvoor twee antieke marmeren beelden prijken.
Hopende U met de bovenstaande inlichtingen van dienst te zijn geweest, na beleefde groet,.
hoogachtend,.
Ter informatie:.
De Heer Mr.J.W.Keiser was destijds ambtenaar voor Ruimtelijke Ordening,enz. ter Gemeente-secretarie.
Hij was en is altijd zeer geïnteresseerd in natuur en landschap: heeft veel gepubliceerd en is ook nu nog aktief
.

tr. (1) te Enschede [ov] op 1 apr 1778
met

Hermina Hoedemaker, dr. van Hendrik Hoedemaker (linnenkoopman, fabrikeur) en Geertruid Hoedemaker,
geb. te Enschede [ov] op 8 jun 1756,
ged. NG te Enschede [ov] op 13 jun 1756,
ovl. te Enschede [ov] op 13 feb 1784,
begr. begr. "op den Kotten".
Opmerkingen Othmar ten Cate en Hermina Hoedemaker
Familieblad Na. 19 -juli 1979, blz. 501 - 507, deel II
OVER DE BOERDERIJEN WAAR ONZE FAMILIES VANDAAN KOMEN
17.CATO ELDERINK vertelt in haar: Twenter laand en leu en [and (p. 40) over Prins Maurits, die 36 rovers liet vangen en hun hoofdman 'n Galgemös bij 'n KOTTEN ophing. Het "Jaarboek Twente" dt. 9 (1970), p. 126 (H. GEERTS: Uit het oude arbeidersmilieu) spreekt van een "boerderij van KOTTENJAAN en KOTTEN FENNE bij het buitengoed TEN KOTTEN te Enschede". Op p. 317 van ons blad (dl. 13) is sprake van een OTHMAR TEN CATE (1757-1815) die op zijn eigen buitengoed, DEN KOTTEN, buiten de Veldpoort te Enschede begraven werd. Later is dit landgoed overgegaan in handen der familie VAN HEEK. De oude gebouwen zijn afgebroken maar het park bestaat nog (en dit heet nóg "PARK DE KOTTEN" coördinaten van de kern op top.kaart 34-F: 257,00 en 472,85). Er staan allerlei flats en er is een KOTTENPARK-COLLEGE (een lyceum) en een KOTTENSCHOOL, OTHMAR TEN CATE's echtgenote,
HERMINA HOEDEMAKER, werd hier in 1784 begraven; hijzelf later evenzo. De beide graven van het echtpaar werden bij de aanleg van het park overgebracht naar het Westerkerkhof, bij de Bruggenmors aan de grote weg naar Hengelo. De steen van haar met het opschrift "Hoe teer gy werd geliefd en duur geschat voorheen" met het monument dat met o.m. de spreuk "Hier is myn wisse wyck in 't eeuwig vrederyk. So sprackse" op OTHMAR'S graf gedeeltelijk over haar zerk geplaatst werd, heeft men daar opnieuw opgesteld.
De heer Th. VAN DAM, de stadsarchivaris van Enschede heeft ons een paar oude ansichtkaarten van dit KOTTEN laten zien: een omstreeks 1890 gebouwd groot huis met vijver en park er omheen. Het is zeer wel mogelijk dat hier al voor de bouw van dit landhuis (en het daarvoor op die plaats door OTHMAR TEN CATE gebouwde buitenhuis) een erf van zulk een naam gestaan kan hebben, waar vandaan dan mogetijk ook naamgenoten zouden zijn afgestemd, maar het is onwaarschijnlijk, omdat het erf door C. J. SNUIF in zijn "De gewaarde erven van Enschede" dan wet beschreven zo zijn. Men mag dus eerder aannemen dat de buitenplaats benoemd is naar OTHMAR'S eigen familienaam. In dat geval moet het hierboven genoemde "Galgemös" (van de 36 rovers!) bij een van de beide andere KQTTEN's rond Enschede gelegen hebben
.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Catharina*1779 Enschede [ov] †1785 Enschede [ov] 6
Hendrik*1780 Enschede [ov] †1858 Enschede [ov] 7714 
Sijbrand*1782 Enschede [ov] †1784 Enschede [ov] 1

tr. (2) circa 1794
met

Margaretha Coster.

Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Maria*1796 Enschede [ov] †1876 Stad-Almelo [ov] 80
Tieleman*1799 Enschede [ov] †1821 Almelo [ov] 22
Catharina*1801 Enschede [ov] †1820 Almelo [ov] 18
Berendina*1802 Enschede [ov] †1812 Almelo [ov] 10
Jan*1806 Almelo [ov] †1826 Almelo [ov] 20


Dossier:


Herman ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Herman ten Cate,
geb. te Enschede [ov] op 21 feb 1759,
ged. DG te Enschede [ov] op 27 sep 1778,
koopman en fabrikant lid firma de Erven Herman van Lochem te Enschede, eigenaar (1816) van het erve Wagelaar in de Esmarke en het plaatsje De Vlugt (Agterwageler) in de Esmarke/Twekkelo,
ovl. te Lonneker [ov] in het huis nr. 531 op 10 aug 1816 ten 07.00.

Opmerkingen Herman ten Cate.
Zijn bijnaam was "trouwoom", stamvader van de familie ten Cate Hoedemaker. Aangevers van zijn overl. zijn Jan Rommelaar, 60 jr. en Martin Rommelaar, fabr. arbeiders en geburen van de overledene. Fam. adv. coll. CBG, Ten Cate, blz. 6: Heden overleed, in den ouderdom van 57 jaren,/ mijn waarden Man, de Heer Herman ten Cate/ Sybr. Zoon. Eene beroerte maakte plotselijk een einde/ aan zijn, voor mij en mijne Kinderen, zoo dierbaar leven,/ en doet ons in hem eenen liefderijken Echtgenoot en Va-/ der betreuren./ M.G. Hoedemaker,/ Wed. Herman ten Cate Sijbr. Zoon./ Enschede,/ 10 Augustus 1816.Ruim een week voor zijn overlijden koopt Hermen ten Cate het erve Wagelaar en het plaatsje de Vlugt, gelegen in de Esmarke en gedeeltelijk in Twekkelo. Huisarchief H. Nijhuis, erve 'De Berke' te Usselo: 54e. 1816 juli 29. Engbert Efink (ECGW123 prs. nr. 8810), landbouwer, wonende in de Esmarke verklaart voor W.P.C. Greve verkocht te hebben aan Harmen ten Cate Sybr.zoon te Enschede. 1e. Het erve en goed Wagelaar in de Esmarke, leenhorig aan de keurvorst van Munster, thans koning van Pruisen en bezwaard met de sloptiende van 7 schepel rogge jaarlijks en jaarlijks 1 schepel rogge zijnde miskoorn aan de predikant en koster van de gereformeerde kerk. 2e. Het plaatsje genaamd de Vlugt, gelegen in de Esmarke en voor eenklein gedeelte in de marke Twekkelo, het eerste voor ƒ.
4000 en het tweede voor ƒ 2000, welke kooppenningen op 1 mei 1817 moeten zijn betaald, zonder rente. Getuigen Egbert Lutje Varvik en Harmen ten Cate [geen familie], landbouwers in de Esmarke. Idem: 57e. 1818 mei 2. Hermen Lippinkhof verklaart namens zijn schoonvader Engbert Efink te hebben ontvangen van de Wed. Hermen ten Kate ƒ 570 zijnde een afbetaling van de verschuldigde kooppenningen van het erve Groote Wagelaar. Idem: 58e. 1818 aug. Als 57e. een bedrag van ƒ 200
.

tr. te Lonneker [ov] op 7 jan 1785
met

Maria Geertruid Hoedemaker, dr. van Hendrik Hoedemaker (linnenkoopman, fabrikeur) en Geertruid Hoedemaker,
geb. te Enschede [ov] op 21 sep 1766,
ged. NG te Enschede [ov] op 28 sep 1766,
ovl. te Enschede [ov] op 28 jun 1828.

Opmerkingen Maria Geertruid Hoedemaker.
Fam. adv. coll. CBG, Ten Cate, blz. 12: Heden overleed, na eene kortstondige ongesteldheid,/ in den ouderdom van ruim 61 jaren, onze waarde Moeder/ en Behuwd-Moeder, Vrouwe Maria Geertruid/ Hoedemaker, Wed. Herman ten Cate Sz.; vier-en-/ vijftig kinderen, behuwd en klein-kinderen, verliezen in/ haar eene zorgende en liefhebbende Moeder en Groot-Moeder./ H. ten Cate Hoedemaker./ Uit aller naam/ Enschede,/ den 28 Junij 1828.
Opmerkingen Herman ten Cate en Maria Geertruid Hoedemaker
De familieaantekeningen door dit echtpaar op hun trouwdag 7 jan. 1785 begonnen zijn thans (1926) in het bezit van Mw. de Wed. G.M. ten Cate Hoedemaker geb. Blijdenstein te Deventer. Men vindt hier het volgende aangetekend: "1786 op Vrijdag den 3 Maart, 's morgens circa 5 uur is gebooren ons eerste kind, genaamd Catharina ten Cate". "1803 den 9 October is getrouwd onse oudste Dogter Catharina ten Cate met Benjamin Willem Blijdenstein in de Menonieten kerk door den Weleerwaarden Heer J.H. Floh, waarover wij 's Heeren zegen Hartelijk wenschen". Daarna is er ook tot het jaar 1828 aantekening gehouden van de geb. van hun kleinkinderen. (Bron: "Het geslacht Blijdenstein", door C. Elderink, blz. 318).
RA Zwolle: ORA Stadsgericht Enschede inv. nr. 12 (Vrijwillige Zaken 1808-1811), akte nr. 69, fol. 227, per 15 Herfstmaand (september) 1810: Gecompareerd Herman ten Cate Sijbrandszoon benoemt tot voogdesse over zijn minderjarige kinderen zijne huisvrouw Maria Geertruid Hoedemaker, met uitsluiting der Weeskameren etc. (ARCHIEF). In 1812 (vlg. overl. akte dr. Geertruid) woonden zij in de Langestraat nr. 6
.

Uit dit huwelijk 12 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Catharina*1786 Enschede [ov] †1845 Lonneker [ov] 5915 
Hendrik*1787 Enschede [ov] †1836 Glane [ov] 48
Sijbrand*1789 Enschede [ov] †1860 Gronau [nw, Duitsland] 7112 
Geertruid*1790 Enschede [ov] †1812 Enschede [ov] 21
Hermina*1792 Enschede [ov] †1806 Enschede [ov] 14
Maria*1794 Enschede [ov] †1837 Enschede [ov] 4313 
Lambertus*1796 Enschede [ov] †1871 Enschede [ov] 75
Nicolaas*1798 Enschede [ov] †1841 Lonneker [ov] 43
Christina*1800 Enschede [ov] †1863 Winterswijk [ge] 63
10 Cornelia*1801 Enschede [ov] †1806 Enschede [ov] 5
11 Herman*1804 Enschede [ov] †1864 Hengelo [ov] 59
12 Marten*1805 Enschede [ov] †1869 Enschede [ov] 63


Lambertus ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Lambertus ten Cate,
geb. te Enschede [ov] op 25 mei 1761,
ovl. te Enschede [ov] op 25 dec 1776.


Sijbrand ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Sijbrand ten Cate,
geb. te Enschede [ov] op 3 sep 1767,
ovl. voor 1776.


Catharina ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Catharina ten Cate,
geb. te Enschede [ov] op 28 jul 1768,
ovl. te Enschede [ov] op 6 dec 1770.


Pieter ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Pieter ten Cate,
geb. te Enschede [ov] op 7 dec 1771,
ged. DG te Enschede [ov] op 1 okt 1792,
rentenier (bij overl.),
ovl. te Enschede [ov] Haverstraat 699 op 5 apr 1828 ten 11.00.

Opmerkingen Pieter ten Cate.
Hij was ongehuwd. Aangevers van zijn overl. zijn Hendrik ten Cate Hoedemaker, 40 jr., fabrikeur, wonende te Lonneker en Marten Udink ten Cate, 22 jr., fabrikeur, wonende te Enschede, neven der overledene. Fam. adv. coll. CBG, Ten Cate, blz. 11: Heden overleed, in den ouderdom van 57 jaren,/ mijnen waarden Behuwd-Broeder, de Heer Pieter ten/ Cate./ Wed. Herman ten Cate Sz./ Enschedé,/ den 4 (sic!) April 1828.


Sijbrand ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Sijbrand ten Cate,
geb. te Enschede [ov] op 29 apr 1776,
ovl. te Enschede [ov] op 9 apr 1781.


Catharina van Lochem
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Catharina van Lochem,
geb. te Enschede [ov] op 6 apr 1738,
ged. DG te Enschede [ov] op 18 apr 1756,
ovl. te Enschede [ov] op 30 sep 1817.

Opmerkingen Catharina van Lochem.
RA Zwolle: ORA Stadsgericht Enschede inv. nr. 13 (Vrijwillige Zaken), fol. 91v, per 6 december 1779: Maagscheiding tussen Catharina van Loghem weduwe Sijbrand ten Kaate en haar vier kinderen, Othmar, Herman, Pieter en Sijbrand ten Kaate in echte geteeld bij voornoemde Sijbrand ten Kaate, zij geassisteerd met haar vader Herman van Loghem ter eene zijde en haar meerderjarige zoon Othmar ten Kaate en vrouw Hermina Hoedemaker.
, verder Pieter van Loghem en Barend Bavink als mombaren over de eerdergenoemde drie kinderen ter andere zijde. De vier kinderen kregen ieder ƒ 2000.-.-. plus een ordentelijke uitzet naar staats gelegenheid ( de oudste zoon heeft dit reeds bij zijn huwelijk genoten). Hiermee zijn de kinderen volledig uitgegoed. De rest zal Catharina van Loghem in volle eigendom behouden. Het aandeel van de drie minderjarige kinderen blijft in de boedel van hun moeder om later "ter behoorlijker tijd" aan hen uitgekeerd te worden. (ARCHIEF)
.

tr. (1) te Enschede [ov] op 30 mei 1756
met

Sijbrand ten Cate, zn. van Othmar ten Cate en Christina Cramer,
geb. te Enschede [ov] op 11 apr 1726,
ged. DG te Enschede [ov] in apr 1744,
linnenkoopman, fabrikeur en diaken doopsgez. gem. te Enschede,
ovl. te Enschede [ov] op 12 nov 1777.

Opmerkingen Sijbrand ten Cate.
RA Zwolle: ORA Stadsgericht Enschede inv. nr. 74 (Protocol 50ste Penning 1722-1758): per 31 maart 1759: Maakt Sijbrand ten Caten bekent van oud burgemeester Wilh. Lindhuijs aangekogt te hebben in de maand februarij 1758 een huijs geleegen in de langestraate met een hoff en agterhuijs gelegen an den Labbedijk, mets zijn met de annexe grond kennelijk binnen dese stad voor een somma van ƒ 1900.-.-. luijt Coopbrieff van den 4 februarij deses jaars. (ARCHIEF). Idem: inv. nr. 75 (Protocol 50ste Penning 1759-1787), per 20 december 1768: Maakt Sijbrand ten Caate bekend op den 11 deeser maand van Antony ter Braake te hebben aan sig gekogt een huijsjen of woninge geleegen op de Labbedijk of Walstraate tussen die van d'Erven Jan Wijfkers ter eene zijde.
en dat van aangever ter andere zijde en zulx voor een somma van ƒ 600.-.-. luid coopbrief in dato den 17 deeser maand december aan mij vertoond. (ARCHIEF). Idem: per 23 maart 1769: Maakt de E. Sijbrant ten Cate bekend op gisteren van Jan Nijenhuis te hebben aan zig gekogt een klein hoekjen van desselfs hoff geleegen naast dien van hem aangever en zulx voor een somma van ƒ 20.-.-. waarvoor geen coopbrief is opgerigt. (ARCHIEF). Idem: per 27 december 1769: Maakt Jan Leurink bekend voor circa drie maanden van de custos W. Lasonder te hebben aan sig gekogt een huijs geleegen binnen deeze stad in de Langestraate tussen de huijsen van Sijbrant ten Kaate en Jan Klanderman (of Handerman) en zulx voor een somma van ƒ 1400.-.-. waarvan nog geen coopbrief is opgerigt.
(ARCHIEF). Uit: Land van Katoen en Heide, deel 2: Voor de Enschedese kooplieden en fabriquers deed zig voor de aanleg van de Twickelervaart een eigenaardige kwestie voor. Deze hadden namelijk, toe hun goederen nog naar en van het Catteler werden vervoerd, steeds weggeld moeten betalen aan de stad Delden voor het passeren hunner wagens door de stad. ook na de aanleg van de vaart eiste Delden dit weggeld, ofschoon toen de Enschedese goederen naar en van Carelshaven werden verzonden, dus niet meer door de stad Delden behoefden. Zij requestreerden daarover bij gedeputeerde staten van Overijsel o.a. in juli 1779 en maart 1780 en maakten bezwaar hier tegen getekend door o.a. Wed. Sybrand ten.
Cate (Catharina van Lochem), Othmar ten Cate, Herman en Adriaan ten Cate
.
Opmerkingen Sijbrand ten Cate en Catharina van Lochem
Uit dit huwelijk zijn nog 2 jong overl. kinderen geboren. RA Zwolle: Stadsgericht Enschede, inv. nr. 4 (Vrijwillige Zaken 1761-1769), kwitantie, per 1 mei 1763: Burgemeester Wilhelmus Lindhuys en vrouw Swaantje Hoff, verklaren van Sijbrand ten Cate en vrouw Catharina van Loghem ontvangen te hebben een bedrag van 1900 Caroli guldens tot volle betaling van een huis zoals door hen in een koopbrief op 4 februari 1758 overgekocht is van zijn stiefvader burgemeester en "Verwalter Rigter" Abraham Strick en het huis aangeruild van wijlen Gerrit Roberink. Het eerste grote huis gelegen tussen de huizen van de Custos Lasonder en van de wed. Joost Schreurs nu door Jan Nijhuis bewoond (Langestraat) en het kleine huisje op de Labbedijk gelegen.
(ARCHIEF). Idem: inv. nr. 5 (Vrijwillige Zaken 1769-1781), kwitantie, per .1769: Antony ter Braake en vrouw Aeltien Steenwijk bekennen van de koopman Sybrant ten Cate en vrouw Catharina van Loghem ontvangen te hebben 600 gulden tot volle betaling van hun verkochte huis annex where en grond gelegen binnen de stad Enschede op de Labbendijk of Walstraat met het voorste eind aan de Stadsstraat en met de eene zijde aan het huis van de Erven Jan Wijfkers en aan de andere zijde naast dat van de aankopers en met hen onder een dak zijnde. (ARCHIEF)
.

Uit dit huwelijk 7 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Othmar*1757 Enschede [ov] †1815 Enschede [ov] 58
Herman*1759 Enschede [ov] †1816 Lonneker [ov] 5712 
Lambertus*1761 Enschede [ov] †1776 Enschede [ov] 15
Sijbrand*1767 Enschede [ov] †1776  8
Catharina*1768 Enschede [ov] †1770 Enschede [ov] 2
Pieter*1771 Enschede [ov] †1828 Enschede [ov] 56
Sijbrand*1776 Enschede [ov] †1781 Enschede [ov] 4

tr. (2) te Enschede [ov] op 27 feb 1780
met

Lambert Nieuwenhuis, zn. van Andries Nieuwenhuis en Geesje Naber,
geb. te Enschede [ov] in 1741,
ged. DG te Enschede [ov] op 4 okt 1761,
fabrikeur te Enschede tevens bekwaam wis- en sterrenkundige,
ovl. te Enschede [ov] op 14 okt 1810.

Opmerkingen Lambert Nieuwenhuis.
Het door Lambert Nieuwenhuis vervaardigde planetarium te Enschede werd bij de brand van 7 mei 1862 vernield.
Opmerkingen Lambert Nieuwenhuis en Catharina van Lochem
Uit dit huwelijk werden 2 kinderen geboren, die beide jong overleden
.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gesina*1780 Enschede [ov] †1780 Enschede [ov] 0
Levenloos*1782 Enschede [ov] †1782 Enschede [ov] 0


Dossier:


Herman van Lochem
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Herman van Lochem,
geb. te Enschede [ov] op 20 aug 1695,
ged. DG te Enschede [ov] op 20 okt 1717,
linnenkoopman, fabrikeur, bombazijnfabrikeur; grondlegger van het fabriekswezen in Enschede,
ovl. te Enschede [ov] op 11 nov 1782.

tr. (1) te Enschede [ov] in 1725
met

Catharina van Goch (van Gogh), dr. van Pieter van Goch en Grietje van Lochem,
geb. te Enschede [ov] tussen 1693 en 1706,
ovl. circa 1738.

Uit dit huwelijk 6 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Lambert*1726  †1741  15
Margaretha*1728 Enschede [ov] †1779 Enschede [ov] 51
Aaltje*1731 Enschede [ov]    
Bartha*1734  †1734  0
Pieter*1736 Enschede [ov] †1795 Enschede [ov] 59
Catharina*1738 Enschede [ov] †1817 Enschede [ov] 79

tr. (2) circa 1740
met

Anna Hoedemaker, dr. van Hendrik Hoedemaker (koopman te Enschede) en Geertruid van Ingen,
geb. circa 1710,
ovl. circa 1755.


Catharina van Goch
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Catharina van Goch (van Gogh),
geb. te Enschede [ov] tussen 1693 en 1706,
ovl. circa 1738.

tr. te Enschede [ov] in 1725
met

Herman van Lochem, zn. van Lambert van Lochem (linnenkoopman te Enschede) en Aaltje Romp,
geb. te Enschede [ov] op 20 aug 1695,
ged. DG te Enschede [ov] op 20 okt 1717,
linnenkoopman, fabrikeur, bombazijnfabrikeur; grondlegger van het fabriekswezen in Enschede,
ovl. te Enschede [ov] op 11 nov 1782,
tr. (2)
met Anna Hoedemaker. Uit dit huwelijk geen kinderen.

Uit dit huwelijk 6 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Lambert*1726  †1741  15
Margaretha*1728 Enschede [ov] †1779 Enschede [ov] 51
Aaltje*1731 Enschede [ov]    
Bartha*1734  †1734  0
Pieter*1736 Enschede [ov] †1795 Enschede [ov] 59
Catharina*1738 Enschede [ov] †1817 Enschede [ov] 79


Gerrit Willem ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Gerrit Willem ten Cate,
geb. te Zwolle [ov] op 25 okt 1802,
ged. WG te Zwolle [ov] op 21 nov 1802,
ovl. te Batavia [ja, Indonesië] op 8 mei 1821 (Alm. 1822/22; Fam. adv. Jav. Courant; Coll. Bl. v. Tresl. Prins).


Dossier:


Hendrika Antonia ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Hendrika Antonia (Dina) ten Cate,
geb. te Zwolle [ov] op 20 dec 1803,
ged. NG te Zwolle [ov] op 1 feb 1804 (DTB Zwolle, invnr. 710 blz.386/387),
ovl. te Batavia [ja, Indonesië] op 17 apr 1837 (andere opgave Banjoemas 17 mrt 1837).

Opmerkingen Hendrika Antonia (Dina) ten Cate.
Vlg. trouwboek Gereform. Kerk te Batavia overlijdt zij te Banjoemas op 17 maart 1837 en laat zij echtgenoot en kinderen na (zie: NGV. Naarden: LTB (B) (142 BATA) J.N. Leget, (transcriptie) Trouwboek Gereform. Kerk te Batavia 1812-1826, Oss - 1986, fol. 34).

kerk.huw. (NH) te Batavia [ja, Indonesië] op 25 nov 1827
met

Jhr. Ds. Guillaume de Serière, zn. van Victor de Serière de la Forest en Marie Madelaine Leignes,
geb. te Naarden [nh] op 3 jan 1788,
Waals predikant te Zutphen en Deventer (1812-1821); in 1821 bij de protestantse gem. te Batavia later te Soerabaja; resident (1840) laatstelijk van Rembang (Midden Java) en gouverneur van de Molukken van 1842-1846,
ovl. te Den Haag [zh] op 17 sep 1868.

Opmerkingen Jhr. Ds. Guillaume de Serière.
Hij is eerder gehuwd geweest met Antoinette Marie Anne van Knuth, dr. van Anton Baron van Knuth, majoor in Hollandse dienst. Uit dit huw. 3 kinderen.
De 3e maal huwt hij met Marie Marquerite Bik. (bron: NL 1900, blz. 219). Maria Margaretha Bik, geb. A'dam 6 jan. 1802, overl. A'dam 28 mrt. 1863, tr. 1x Batavia 11 okt. 1818 met Elisa Duyvené, geb. A'dam 13 sept. 1794, 2e alg. secr. Dept. van Financiën te Batavia, overl. Batavia 27 sept. 1827, zn. van Willem Jan Duyvené en Gijsberta Wilhelmina Lijnslager; tr. 2x Batavia 21 sept. 1828 met Gijsbertus Johannes van Zon, geb. Amersfoort 19 apr. 1798, notaris te batavia, overl. a/b schip Kortenaer op reis van Java naar Ned. 1 mei 1831, zn. van Joannes van Zon en Anna Maria Aletta Kramer. tr. 3x A'dam 29 apr. 1843 met Jhr. Ds. Guillaume de Serière. Gegevens over de familie Bik zijn opgenomen in: Ned. Patriciaat (uitg. C.B.G.); genealogie Bik, 62e jrg. 1976
.
Opmerkingen Guillaume de Serière en Hendrika Antonia ten Cate
Getrouwd door Ds. S. Roorda van Eijsinga predikant te Buitenzorg, Guillaume de Serière weduwnaar van Anthonietta Mariana van Knuth en Hendrika Anthonia ten Cate, jongedochter (zie: NGV. Naarden LTB (B) (142 BATA) J.N. Leget, (transcriptie) Trouwboek Gereform. Kerk te Batavia 1812-1826, Oss - 1986, fol. 178)
.

Uit dit huwelijk één zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gerard     


Dossier:


Folkert Jan ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Folkert Jan ten Cate,
geb. te Zwolle [ov] op 28 feb 1805,
ged. NG te Zwolle [ov] op 31 mrt 1805,
grif. hooggerechtshof Batavia, later secretaris van Pasaroean,
ovl. te Pasuruan [ji, Indonesië] op 19 okt 1839 (Alm. 1840/294; Fam. adv. Jav. Courant).

Opmerkingen Folkert Jan ten Cate.
Folkert Jan ten Cate wordt in De Indische Navorscher, nieuwe serie, 7e jrg. 1994, p. 25, genoemd als lid van 'La Fidèle Sincérité' en 'La Vertueuse', welke beide Bataviase loges van de Vrijmetselarij in 1837 in één werkplaats verenigd werden onder de naam 'De Ster van het Oosten' (gegevens ontleend aan het Gedenkboek van de Vrijmetselarij in Nederlansch Oost-Indië 1767-1917).
De loopbaan van Folkert Jan ten Cate blijkt uit het dossier ten Cate, Indisch Familie Archief:.
-Bat. Crt. 1821, no. 39: Adjunct gezworen klerk bij de Raad van Justitie te Batavia;.
-Bat. Crt. 1824, no. 45: 1e gezworen klerk ter griffie van de Raad van Justitie te Batavia;.
-Jav. Crt. 1835, no. 39: Secretaris bij de Hoofdcommissie van Onderwijs;.
-Jav. Crt. 1835, no. 59: Griffier bij het Hooggerechtshof;.
-Jav. Crt. 1835, no. 89: Eervol ontslagen uit zijn functie van secretaris en thesaurier bij de Hoofdcommissie van Onderwijs;.
-Jav. Crt. 1837, no. 57: Wachtgeld;.
-Jav. Crt. 1838, no. 24: Ter beschikking gesteld als buitengewoon ambtenaar bij de Algemene Secretarie;.
-Jav. Crt. 1838, no. 31: Secretaris der residentie Pasoeroean;.
-Jav. Crt. 1839, no. 81: Op verzoek ontslagen;.
-Jav. Crt. 1939, no. 91: Overleden te Pasoeroean op 19 okt. 1839.
Verder in genoemd dossier ten Cate:.
-Ind. Besl. 5 dec. 1842, no. 13: Toestemming voor C.J.R. van Riemsdijk, wedw. v. F.J. ten Cate, tot het delegeren van f 47,- per maand tot behoef van haar kinderen, betaalbaar aan A.A. Vinju.
In zijn laatste levensjaar was Folkert Jan ten Cate tevens kerkmeester en voorzitter van de kerkeraad te Pasoeroean (Coll. Bl. v. Tresl. Prins).
Zie verder: De bekende landheer van Tjampea, p. 95/96
.

kerk.huw. (NH) te Batavia [ja, Indonesië] op 22 jul 1827 (Alm. 1828/144; Fam. adv. Jav. Courant; Coll. Bl. v. Tresl. Prins)
met

Catharina Johanna Reinièra van Riemsdijk, dr. van Petrus Wilhelmus Helvetius van Riemsdijk (landeigenaar) en Sophia Cornelia Bangeman,
geb. te Batavia [ja, Indonesië] op 1 dec 1806,
ged. NG te Batavia [ja, Indonesië] Hollandse kerk op 10 dec 1806,
ovl. te Batavia [ja, Indonesië] op 30 mrt 1849,
begr. te Weltevreden [ja, Indonesië] Tanahabang afd. XVII no. 22.

Opmerkingen Catharina Johanna Reinièra van Riemsdijk.
Zij huwt voor de 2e maal Batavia 3 mei 1843 met Gerrit Jacobus van Capelle, geb. Amboina in 1818, overl. Weltevreden, begr. Tanahabang (Weltevreden) 9 aug. 1858 afd. XVII nr. 22. Uit dit huwelijk een dochter, Sophia Cornelia, geb. Batavia 13 mrt. 1847; hij hertr. Batavia 9 mei 1855 Johanna Jacoba Antonetta Neys, wed. van Johan Gysbert Adriaan Ente; hij was zn. van Hendrik Wijnand van Capelle en Christina Nikiulu.
Opmerkingen Folkert Jan ten Cate en Catharina Johanna Reinièra van Riemsdijk
Uit: P.R. Feith en P.C. Bloys van Treslong Prins: "De bekende landheer van Tjampea c.a. Willem Vincent Helvetius van Riemsdijk, zijn naaste familie en zijne afstammelingen", Batavia 1933, blz. 95-136. (Uit de inleiding): De Tjampea-landen, in oppervlakte niet veel kleiner dan de provincie Utrecht, werden in 1778 en 1779 door Willem Vincent Helvetius van Riemsdijk gekocht van de O.I.C. en bleven na zijn dood volgens zijn testamentaire beschikkingen gezamenlijk bezit van zijn talrijke afstammmelingen. Eerst zijn nakomelingen in de vierde graad zouden gerechtigd zijn hun aandeel te verkopen. In verband met een voorgenomen onteigeningsproces, omdat het landgoed Tjampea de uitbreiding van Buitenzorg in de weg lag, werden alle nazaten opgespeurd door bovengenoemde schrijvers in opdracht van enkelen van de eigenaars. Zoals de laatste dezer twee, oud-adjunct Landsarchivaris te Batavia schrijft, "zijn onder Van Riemsdijk's afstammelingen kinderen van 'volbloed Nederlanders' met 'volbloed Nederlandse vrouwen', uit huwelijken van Nederlanders met vrouwen van vreemde nationalitieit en omgekeerd, uit huwelijken van Nederlanders met Indo-Europese, Chinese en Inlandse vrouwen, die, voor zover zij tot de inheemse bevolking van Nederlands-Indië behoren-, wederom uit allerlei volksstammen zijn voortgekomen. Kortom, er is bijna geen combinatie van nationaliteiten en rassen te bedenken, of zij komt voor onder de afstammelingen van onze landheer...". Één van zijn kleindochters huwde met de kersvers uit Zwolle gearriveerde bestuursambtenaar Folkert Jan ten Cate, zelf de zoon van een Nederlandse bestuursfunctionaris.
Getrouwd Folkert Jan ten Cate, jongman van Zwolle en Catharina Johanna van Riemsdijk door Ds. D. Lenting, 22 juli 1827, fol. 205, nr. 18 (zie: LTB (B) (142 BATA) J.N. Leget, (transcriptie) Trouwboek Gereform. Kerk te Batavia 1812-1826, Oss - 1986, fol. 34)
.

Uit dit huwelijk 4 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gerrit*1828 Batavia [ja, Indonesië] †1871 Weltevreden [ja, Indonesië] 42
Pieter*1830 Batavia [ja, Indonesië] †1872 Tjampea [ja, Indonesië] 41
Willem*1832 Batavia [ja, Indonesië] †1888 Tjampea [ja, Indonesië] 55
Folkert*1836 Batavia [ja, Indonesië] †1877 Batavia [ja, Indonesië] 41


Dossier:


Kind ten Cate
Kind ten Cate,
geb. te Zwolle [ov] in jul 1807,
ovl. te Zwolle [ov] op 13 aug 1807 (een jong ongedoopt kind),
begr. te Zwolle [ov] Betlehemsche kerk op 15 aug 1807.

Opmerkingen Kind ten Cate.
GA Zwolle, begr. 1801-1811: 15 aug. 1807 Een kind van de Heer Gerrit ten Cate oud 4 weken aan de termijnen overleden. Savonds om ½ elf uur in de Betlehemsche kerk begraven. Komt voor klokken geregtigheid ƒ 2-16-0..
Volgens "Van Dale": termijntjes, (gew.) kinderstuipen
.


Dossier:


Catharina Jacoba Henriëtte ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Catharina Jacoba Henriëtte ten Cate,
geb. te Zwolle [ov] op 6 nov 1808,
ged. NG te Zwolle [ov] op 18 dec 1808.
(Fam. adv. coll. CBG, Ten Cate, blz. 5),
ovl. te Kleef [nw, Duitsland] op 27 mrt 1880.

kerk.huw. (NH) te Batavia [ja, Indonesië] op 14 jan 1827 (fol. 196, nr. 18; Alm. 1828/144; Coll. Bl. v. Tresl. Prins) )
met

Joannes Doornik, zn. van Jacob Elisa Doornik (Dr.) en Anna Magdalena D'arnaud,
geb. te Amsterdam [nh] op 29 nov 1802,
ged. NG te Amsterdam [nh] Amstelkerk op 26 dec 1802 door Ds. Joannes Leonardus Wolterbeek (GA A'dam: DTB 128/349 (folio 175) nr. 6) (getuige: Joannes d'Arnaud),
administrateur van het land Kampong Baroe onder Buitenzorg, later koopman en reder te Rotterdam,
ovl. te Kleef [nw, Duitsland] op 24 mrt 1880 fam. adv. coll. CBG, Ten Cate, blz. 47: Heden overleed mijn geliefde echtgenoot, de/ Heer Joannes Doornik, in den ouderdom van/ ruim 77 jaar, diep betreurd door mij, mijne kinderen,/ behuwdkinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, C.J.H. Doornik,/ geb. ten Cate./ Cleve,/ 24 Maart 1880./ Eenige en algemeene kennisgeving.

Opmerkingen Joannes Doornik.
Zie: P.C. van Doornik; Voorbeeld van naamsverandering in het begin der 17e eeuw. Genealogie van het geslacht Marcus en het daaruit door naamsverandering gesproten geslacht Doornik (Uitg. Haarlem, 1880), p. 32. Verder: Ned. Patriciaat, 30e jrg. 1944, p. 104, en 48e jrg. 1962, p. 142, genealogie van Hoboken; alsmede 46e jrg. 1960, p. 41, genealogie Clifford.
Opmerkingen Joannes Doornik en Catharina Jacoba Henriëtte ten Cate
NGV. Naarden: LTB (B) (142 BATA) J.N. Leget, (transcriptie) trouwboek gereform. kerk te Batavia 1812-1826), Oss - 1986, fol. 49: Getrouwd Johannes Doornik, jongman van Amsterdam en Catharina Jacoba Henrietta ten Cate, jongedochter van Zwolle door Ds. D. Lenting .
Verder worden er 11 kinderen uit dit huwelijk genoemd, allen, op een dochter Antonia Hendrika (prs. nr. 577) na, geboren te Kedoeng Halang (plaats ten noorden van Buitenzorg). Een zoon Joannes (prs. nr. 580) wordt echter niet genoemd. Van de totaal 12 kinderen overlijden er 5 zeer jong.
Vlg. fam. adv. overl. van haar broer Johannes Hendrikus ten Cate, wonen zij in 1860 te Rotterdam
.

Uit dit huwelijk 12 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
(zoon)*1827 Kedunghalang [ja, Indonesië] †1828 Buitenzorg [ja, Indonesië] 0
Maria*1829 Kedunghalang [ja, Indonesië] †1875 Batavia [ja, Indonesië] 46
Jacob*1830 Kedunghalang [ja, Indonesië] †1911  80
Antonia*1832 Buitenzorg [ja, Indonesië]    
Magdalena*1834 Kedunghalang [ja, Indonesië] †1835 Kedunghalang [ja, Indonesië] 0
Magdalena*1836 Kedunghalang [ja, Indonesië] †1836 Kedunghalang [ja, Indonesië] 0
Catharina*1837 Kedunghalang [ja, Indonesië] †1884  46
Charles*1839 Kedunghalang [ja, Indonesië]    
Joannes*1840 Buitenzorg [ja, Indonesië] †1888 Batavia [ja, Indonesië] 48
10 Levenloze*1841 Kedunghalang [ja, Indonesië] †1841 Kedunghalang [ja, Indonesië] 0
11 (zoon)*1843 Kedunghalang [ja, Indonesië] †1843 Kedunghalang [ja, Indonesië] 0
12 (dochter)*1845 Kedunghalang [ja, Indonesië] †1845 Kedunghalang [ja, Indonesië] 0


Frederik ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Frederik ten Cate,
geb. te Zwolle [ov] op 25 aug 1810,
ged. WG te Zwolle [ov] op 23 sep 1810,
controleur Landelijke Inkomsten 2e kl. en translateur Jav. taal (GB van 20 mei 1836, no. 9), radicaal ind. ambt. (Z.M. besluit van 31 aug. 1835, no. 45) achtereenvolgens te Soerakarta, Djokjakarta en Madioen. Ongehuwd. Leefde met een inlandse vrouw Sarinem,
ovl. te Surakarta [Indonesië] op 18 aug 1838 (Vlg. Fam. adv. Jav. Courant; Coll. Bl. v. Tresl. Prins, overl. Soerakarta 18 aug. 1838).

relatie
met

Sarinem ,
geb. circa 1810.

Opmerkingen Sarinem .
De Indische Navorscher, nieuwe serie, 6e jrg. 1993, p. 14, vermeldt dat volgens overlevering Sarinem een dochter is geweest van een sultan van Djokjakarta. Een zeer oude fotografie van haar in hofkleding zou zijn bewaard gebleven!.

Uit deze relatie 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Frederika*1833 Yogyakarta [ja, Indonesië] †1893 Sukabumi [ja, Indonesië] 59
Gerrit*1835 Yogyakarta [ja, Indonesië] †1863 Pekalongan [ja, Indonesië] 27


Dossier:


Johannes Hendrikus ten Cate
in
Parenteel van Abraham ten Cate.

Johannes Hendrikus ten Cate,
geb. te Zwolle [ov] op 28 mrt 1813,
controleur a.e.v. te japara, Pekalongan en Magelang, later assistent resident, notaris en vendumeester te Modjokerto (1858), vanaf 1852 radicaal Indisch ambtenaar,
ovl. te Rotterdam [zh] op 31 okt 1860 Fam. adv. coll. CBG, Ten Cate, blz. 34: Den 31sten October jl. overleed alhier/ ten onzen huize, onzen Behuwdbroeder en Broeder,/ de WelEd. Gestr. Heer Johannes Hendrikus/ ten Cate, in leven Oost-Indisch Ambtenaar,/ met verlof hier te lande, nalatende eene Weduwe/ met dertien Kinderen./ J. Doornik./ C.J.H. Doornik,/ ten Cate./ Rotterdam,/ 12 November 1860./ Uithoofde van Buitenlandsche Betrekkingen is deze/ Kennisgeving tot heden uitgesteld.
Vlg. De Wapenheraut, red. D.G. van Epen, 7e jrg. (1903), blz. 482 overlijdt op 31 oktober 1861 te Modjokerto Johannes Henricus ten Cate. Een foute opgave zoals blijkt.
Stadsarchief Rotterdam: Overl. Rotterdam 31-10-1860 akte nr. 3136, Johannes Hendricus ten Cate, echtgen. van Maria Helena Persijn, z.v. Gerrit ten Cate en Maria Alida van der Laan Droop.

Opmerkingen Johannes Hendrikus ten Cate.
Aan de Coll. Blois van Treslong Prins zijn de navolgende gegevens over de conduitestaat van Johannes Hendrikus ten Cate ontleend:.
- Johannes Hendrikus ten Cate, geb. Zwolle, 26 jr. oud, geh. en 2 kinderen, controleur BB 2e kl. te Japara (Conduite 1839, B.S. 108, p. 548);.
- Johannes Hendrikus ten Cate, geb. Zwolle, 30 jr. oud, geh. en 5 kinderen, controleur 1e kl. te Batang, Res. Pekalongan (Conduite 1840, B.S. 109-I, p. 338; 1841, B.S. 109-IV, p. 50; en 1843, B.S. 110-VI, p. 10);.
- Johannes Hendrikus ten Cate, geb. Zwolle, 32 jr. oud, geh. met Maria Helena Persijn en 6 kinderen, controleur landl. Inkomsten en cultures 1e kl. (Conduite 1845, deel E, p. 152, en deel F, p. 256; 1846, deel C, p. 240, en deel D, p. 447; 1847, deel E, p. 217, en deel F, p. 261);.
- Johannes Hendrikus ten Cate, geb. Zwolle 1813, geh. en 8 kinderen, controleur 1e kl. Magelang, Res. Koedoe (Conduite 1849, B.S. 138, p. 2);.
- De Wapenheraut, 4e jrg. 1900, p. 259, noemt de geboortedata van de eerste 9 kinderen met de uitdrukkelijke vermelding dat het kinderen zijn van Johannes Hendrikus ten Cate. In de 7e jrg, p. 481, van dit tijdschrift worden de geboortedata van de kinderen 10-13 en de overlijdensdata van de kinderen 5 en 8 genoemd. De geboortedata van de kinderen 9-13 worden voorts vermeld in het Hervormde doopregister van Semarang 1849-1864.
In de periode 1852-1859 had Johannes Hendrikus ten Cate het radicaal van Indisch ambtenaar, dwz. de aanspraak op de functie van Indisch ambtenaar (zie: Alm.1852-1859).
Zie verder: Lijst van ambtenaren en minderen met verlof (Alm. 1860), en het Indisch Familie Archief, dossier Persijn
.

tr. te Japara [ja, Indonesië] op 31 jul 1836
met

Maria Helena Persijn, dr. van Coenraad Persijn (controleur der landelijke inkomsten 2e kl te Rembang (1828),) en Catharina Dorothea van Gumster,
geb. te Pati [jt, Indonesië] (vlg. overl.akte geb. te Pati; vlg. Almanak van Ned. Indië 1815-1942/RA 1822 geboren te Japara) op 26 jan 1821,
ovl. te Den Haag [zh] op 6 dec 1898 (akte nr. 3455).

Opmerkingen Maria Helena Persijn.
Vlg fam. adv. overl. zoon woont zij in 1863 te Breda. Vlg. de huw. akte van haar dr. Maria Mathilde ten Cate getr. te Batavia 17 febr. 1876 met Pieter Jacob Vogelzang woont Maria Helena Persijn te Leiden. (fam. adv. coll. CBG, Ten Cate, blz. 58).
***.
Boek, Deel: 1281, Periode: 1860-1869, Breda, invnr. 1281, Bev.reg. Breda 1860-1869 deel 09.
Maria Helena Persijn wed. J.H. ten Cate met 9 kinderen wordt op 8 nov 1861 ingeschreven op het adres Brugstraat B 267 bis te Breda, komende van Delft. Zij vertrekken allen weer op 14 aug. 1867 naar Utrecht
.

Uit dit huwelijk 15 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Maria*1837 Kudus [ja, Indonesië] †1910 Den Haag [zh] 72
Leonardus*1838 Batavia [ja, Indonesië] †1881 Madioen [ja, Indonesië] 42
Elisabeth*1840 Bandoeng [jb, Indonesië]    
Johannes*1841 Pekalongan [ja, Indonesië] †1863 Semarang [ja, Indonesië] 21
Christina*1843 Pekalongan [ja, Indonesië] †1899 Batavia [ja, Indonesië] 55
Catharina*1844 Kedu [ja, Indonesië] †1850 Japara [ja, Indonesië] 6
Johan*1845 Kedu [ja, Indonesië] †1883 Kendal [ja, Indonesië] 38
Coenraad*1846 Kedu [ja, Indonesië] †1874 Weltevreden [ja, Indonesië] 27
Catharina*1847 Pati [jt, Indonesië] †1848 Magelang [ja, Indonesië] 1
10 Nicolaas*1849 Magelang [ja, Indonesië] †1860 Delft [zh] 10
11 Maria*1851 Semarang [ja, Indonesië] †1906 Batavia [ja, Indonesië] 54
12 Catharina*1853 Semarang [ja, Indonesië] †1933 Brussel [vb, België] 80
13 Pieter*1854 Japara [ja, Indonesië] †1928 Den Haag [zh] 74
14 Ferdinand*1855 Japara [ja, Indonesië] †1878 Salatiga [ja, Indonesië] 22
15 Joannes*1859 Rotterdam [zh] †1933 Soerabaja [ji, Indonesië] 73